More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΓια πάντα Ζ, της Δήμητρας Χαραλάμπους

    Για πάντα Ζ, της Δήμητρας Χαραλάμπους

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 11+ (target 12-15) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Η ζωή, ο θάνατος κι αναμεσίς η Τέχνη.
    Νίκος Εγγονόπουλος

    Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με κέντρο την Κύπρο και φόντο οικογενειακά μυστικά από την Δήμητρα Χαραλάμπους.

    Περί τίνος πρόκειται

    Πρώτο τρίμηνο της Α’ γυμνασίου. Η γιαγιά πέθανε και ο παππούς είναι σε κέντρο αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικό. Το σπίτι τους το κλείδωσαν άρον άρον. Η μαμά της είναι δικηγόρος. Ο μπαμπάς της αρχιτέκτονας. Πολυάσχολοι. Γνωρίστηκαν όσο σπούδαζαν. Η Ισμήνη έχει αδυναμία στον μπαμπά και τη ζωγραφική, θέλει να σπουδάσει στην Καλών Τεχνών και να γίνει διάσημη ζωγράφος. Ο Λάμπης, ο αδερφός της, είναι δεκαπέντε ετών και θέλει να γίνει δικαστής.

    Ο καθηγητής καλλιτεχνικών της Ισμήνης, κύριος Ευέλθωνας, τους ανέθεσε να φέρουν σχετικά αντικείμενα για μια έκθεση λαϊκής τέχνης με θέμα τα χρόνια τα παλιά. Πού θα έβρισκε όμως τέτοια αντικείμενα; Οι γονείς τής της επέτρεψαν να πάει μόνη στο σπίτι της γιαγιάς, δυο στενά παρακάτω ήταν άλλωστε. Ήθελε να δει με τα μάτια της τους “θησαυρούς” της γιαγιάς. Πήγε. Κάποια στιγμή ανέβηκε στη σοφίτα. Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες. Και… πίνακες! “Τι γύρευαν αυτά τα έργα τέχνης εδώ;” αναρωτήθηκε. Ένα μήνα μετά θα ξαναπάει στη σοφίτα, αυτή τη φορά μαζί με τον αδερφό της.

    Η Ισμήνη βρήκε αυτά που αναζητούσε για την έκθεση, η οποία έγινε την άνοιξη. Κάδρα με ψηφιδωτά, παραδοσιακές καρέκλες, κοσμήματα, αγγεία, εργαλεία, υφαντά, κεντήματα και άλλα, χειροποίητα. Όλα καλά με την έκθεση και η ζωγραφιά της Ισμήνης ξεχώρισε. Αλλά το μυαλό βρίσκεται στο σπίτι της γιαγιάς, σε εκείνους τους τέσσερις πίνακες και σε ένα κλειδωμένο μπαούλο.

    Οι δύο πίνακες ήταν προσωπογραφίες, ένας άντρας, μια γυναίκα. Οι άλλοι δύο έδειχναν σκηνές μιας οικογένειας. Για ποιο λόγο ένα μπαούλο να είναι κλειδωμένο; Γιατί οι τέσσερις αυτοί πίνακες κρύβονταν σε μια παρατημένη σοφίτα; Ποιος είναι ο μυστηριώδης ζωγράφος αυτών των έργων τέχνης και ποια απίστευτη ιστορία κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Η Ισμήνη δεν θα το άφηνε να περάσει έτσι το πράγμα. Και θα έψαχνε μέχρι τέλους την παράξενη αυτή ιστορία…

    Εστιάζοντας

    Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και καλογραμμένο μυθιστόρημα μυστηρίου για αναγνώστες περίπου εφηβικής ηλικίας. Η υπόθεση και η ανάπτυξή του είναι τυπική του είδους. Ένας έφηβος ανακαλύπτει σε κάποιο μέρος κάποιο αντικείμενο που συνδέεται με το παρελθόν της οικογένειας και ένα μυστικό αρχίζει να ανασηκώνεται από την κρυψώνα του. Οι ανατροπές είναι έξυπνες, ενώ η συγγραφέας φροντίζει να μην αφήνει κενά και παραδοξότητες.

    Η κεντρική ηρωίδα σκιαγραφείται επαρκώς, οι πληροφορίες που λαμβάνουμε για την τέχνη και την Κύπρο είναι αρκετές, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι η υπόθεση κινείται και σε άλλες πόλεις, πλην της μεγαλονήσου∙ Θεσσαλονίκη, Λονδίνο.

    Τα ασπρόμαυρα σκίτσα ανήκουν στην Γεωργία Αγαθοκλέους, η οποία τιμήθηκε διακρίθηκε στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου για την εικονογράφηση του βιβλίου.

    Διαβάζεται ευχάριστα.

    Το βιβλίο αποτελεί συνέκδοση των Εκδόσεων Κέδρος και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου. Η διανομή σε Ελλάδα και Κύπρο γίνεται από τις εκδόσεις Κέδρος (sales@kedros.gr).

    Διακρίσεις

    A’ Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου (CYBBY/IBBY Κύπρου)

    Διάκριση στον διαγωνισμό του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου για την εικονογράφηση.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Για πάντα Ζ
    Συγγραφέας: Δήμητρα Χαραλάμπους
    Εικονογράφος: Γεωργία Αγαθοκλέους
    Εκδόσεις: Κέδρος, Οκτώβριος 2021
    Γραφ. επιμέλεια: Ξένια Τρίφων
    Σελιδοποίηση: Νικολέττα Δουλάμη
    Σελίδες: 216
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-5222-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular