More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΓκέρντα, η ιστορία μιας φαλαινίτσας, του Πέτερ Κάβετσκυ (εικ.: Αντριάν Μάτσο)

    Γκέρντα, η ιστορία μιας φαλαινίτσας, του Πέτερ Κάβετσκυ (εικ.: Αντριάν Μάτσο)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Αν μπορούσες να κάνεις τα μικρά ψάρια να μιλήσουν, θα μιλούσαν σαν φάλαινες.
    Oliver Goldsmith

    Η Γκέρντα, η μικρή φάλαινα, ζούσε όμορφα με την οικογένειά της, τη μαμά, τον μπαμπά και τον αδερφό της τον Λάρς. Ένα πρωινό ξυπνά σε ένα τελείως άγνωστο περιβάλλον. Γύρω της ησυχία. Κανείς, ούτε η οικογένειά της, τίποτα. Είχε χαθεί. Πώς είχε συμβεί αυτό;

    Μοναξιά και φόβος. Μια όρκα τη συμβουλεύει να ξεκινήσει το ταξίδι της στα μακρινά νερά του βορρά για να βρει την οικογένειά της. “Η καρδιά σου θα σε οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Η καρδιά είναι η πυξίδα της ζωής μας. Να την ακούς, Γκέρντα, και τότε σίγουρα θα βρεις αυτό που ψάχνεις”.

    Η Γκέρντα μεγάλωνε, άκουγε την καρδιά της και μέσα από αυτήν αντηχούσε η μπαλάντα που της τραγουδούσε η μαμά της όταν η Γκέρντα ήταν ακόμη μικρή. Ήταν η μπαλάντα που της ψιθύριζε να μη φοβάται και πως στο τέλος θα βρει αυτό που χρειάζεται. Στο μεγάλο ταξίδι της θα συναντήσει ένα παράξενο χταπόδι, κουτσομπόληδες γλάρους, παιχνιδιάρηδες, σνομπ πιγκουίνους, μια φιλική γιαγιά Μεγάλη Άρκτο, έναν θαλάσσιο μονόκερο που του δίνει στοιχεία για την αναζήτηση της οικογένειάς της. Θα καταφέρει να βρει κάποιον από την οικογένειά της;

    Το ετήσιο ταξίδι των φαλαινών είναι εντυπωσιακό και πραγματικό τεράστιο. Υπάρχουν είδη φαλαινών, όπως οι γκρίζες, που μεταναστεύουν μέχρι και 18 χιλιάδες χιλιόμετρα (!) κάθε χρόνο για να φτάσουν στον προορισμό τους. Οι φάλαινες χρησιμοποιούν σταθερές μεταναστευτικές οδούς ακολουθώντας τα δικά τους μοτίβα κίνησης προκειμένου να φτάσουν από περιοχές τροφοδοσίας σε περιοχές αναπαραγωγής.

    Το ταξίδι της Γκέρντα είναι ένα ταξίδι μέσα στον αχανή βόρειο ωκεανό. Εκεί, συγγραφέας και εικονογράφος φροντίζουν έντεχνα και δίχως να σοκάρουν τον αναγνώστη να υπαινιχθούν (η Γκέρντα βρίσκεται σε μια κόκκινη θάλασσα αποφεύγοντας τα δίχτυα κάποιου φαλαινοθήρα) τον απάνθρωπο κόσμο των φαλαινοθήρων και τα αισχρά έθιμά τους στον βόρειο ωκεανό, πιθανότατα μεταξύ Νήσων Φερόε, αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ και Νορβηγίας όπου η φαλαινοθηρία και τα έθιμα σφαγής των φαλαινών έχουν καταδικαστεί παγκοσμίως. Είναι το ταξίδι μιας χαμένης μικρής φάλαινας προς τον κόλπο των φαλαινών, κάπου στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ από όσο μπορώ να συνάγω ψάχνοντας για την μετανάστευση των φαλαινών. Με μπέρδεψε, ωστόσο, η παρουσία πιγκουίνων οι οποίοι όπως ξέρουμε ζουν αποκλειστικά στο νότιο ημισφαίριο (μόνο οι των Γκαλαπάγκος ζουν κοντά στον Ισημερινό).

    Η Γκέρντα είναι ένα ταξίδι ενηλικίωσης, ανάμεσα σε εχθρούς, σε εμπόδια, σε αδιάφορους συγκατοίκους των ωκεανών, προς αναζήτηση της οικογένειας και της ασφάλειας. Το ταξίδι αυτό θα ωριμάσει την Γκέρντα, θα την μάθει να προστατεύεται, να ακούει το ένστικτό της, να αναζητά τις καλύτερες λύσεις για την επιβίωσή της. Άλλοτε θα απογοητευτεί, άλλοτε θα δει φως στο τούνελ, άλλοτε θα δει υποστήριξη και φιλικότητα, άλλοτε θα καταλάβει ότι πρέπει να στηριχτεί στον εαυτό της.

    Το κείμενο είναι αρκετά μεγάλο, περιγραφικό, αποτυπώνει συναισθήματα και τις σκέψεις της Γκέρντα καθώς μετακινείται στον ωκεανό. Με το κατάλληλο χρώμα η αφήγησή σας θα λάβει την ατμόσφαιρα ενός πραγματικού ταξιδιού.

    Η εικονογράφηση του Αντριάν Μάτσο είναι ολοζώντανη, εκφραστική, με πολύ πλούσια χρώματα, εξαιρετικές σημάνσεις (βλέπε Μεγάλη Άρκτο κ.α.) και προεκτάσεις (πλαστική ρύπανση βυθών, λιώσιμο πάγων, οικολογική καταστροφή) και πολλή λεπτομέρεια. Την απολαμβάνεις σαν ένα ζωντανό ντοκιμαντέρ.

    Μεγάλα θέματα αγκαλιάζει το βιβλίο μέσα από το ταξίδι της Γκέρντα.

    Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση.

    Μετάφραση της Άννας Τσακαλίδου από τα Τσέχικα στα οποία μεταφράστηκε το πρωτότυπο από τα Σλοβάκικα.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Tales Quest.

    Με μια ματιά

    • Η Γκέρντα είναι ένα ταξίδι ενηλικίωσης, ανάμεσα σε εχθρούς, σε εμπόδια, σε αδιάφορους συγκατοίκους των ωκεανών, προς αναζήτηση της οικογένειας και της ασφάλειας. Το κείμενο είναι αρκετά μεγάλο, περιγραφικό, αποτυπώνει συναισθήματα και τις σκέψεις της Γκέρντα καθώς μετακινείται στον ωκεανό. Με το κατάλληλο χρώμα η αφήγησή σας θα λάβει την ατμόσφαιρα ενός πραγματικού ταξιδιού.Η εικονογράφηση του Αντριάν Μάτσο είναι ολοζώντανη, εκφραστική, με πολύ πλούσια χρώματα, εξαιρετικές σημάνσεις (βλέπε Μεγάλη Άρκτο κ.α.) και προεκτάσεις (πλαστική ρύπανση βυθών, λιώσιμο πάγων, οικολογική καταστροφή) και πολλή λεπτομέρεια. Την απολαμβάνεις σαν ένα ζωντανό ντοκιμαντέρ.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Home – Whales (Soundtrack / Armand Amar)

    Family Secrets

    The White Whale Chant

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Γκέρντα, η ιστορία μιας φαλαινίτσας
    Τίτλος πρωτοτύπου: Gerda: Příběh velryby
    Συγγραφέας: Peter Kavecký
    Εικονογράφος: Adrián Macho
    Εκδόσεις: Εκδόσεις Tales Quest, Απρίλιος 2021
    Μετάφραση: Άννα Τσακαλίδου
    Υπεύθυνος Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 X 28
    ISBN: 978-618-81330-3-7

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular