More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΓράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Αη Βασίλης,...

    Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Αη Βασίλης, της Εύης Φραγκάκη (εικ.: Μ. Φραγκούλη)

    Χριστούγεννα, μέρες γιορτής και χαράς, μέρες που μικροί και μεγάλοι μοιράζουν δώρα. Πόσο πολύτιμο μοιάζει αυτό το δώρο για τους μικρούς μας φίλους που το περιμένουν με ανυπομονησία! Γράφουν γράμματα στον Αι- Βασίλη για το δώρο που περιμένουν και κάνουν έναν μικρό απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε. “Ήμουν αρκετά καλό παιδί;” Αλήθεια, τι είναι εκείνο που καθορίζει τι είναι καλό παιδί; Σε ποια κοινωνικά πρότυπα αναγκάζεται ένα παιδί να προσαρμοστεί και να καταπιέσει τα θέλω του; Γνωρίζουμε τι είναι εκείνο που πραγματικά έχουν ανάγκη τα παιδιά;

    Ο μικρός ήρωας της ιστορίας αυτά τα Χριστούγεννα θέλει κάτι διαφορετικό αυτή τη χρονιά, από τους γονείς του: “Μαμά και μπαμπά, φέτος τα Χριστούγεννα θέλω ακόμη ένα δωράκι: Θέλω κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, να βρω ένα δικό σας γράμμα προς εμένα… Θέλω να μου γράψετε με λέξεις από την καρδιά σας τι αγαπάτε σ’ εμένα… Γράψτε μου τι καλά έχω κάνει και το αξίζω, μη μου λέτε μόνο σε τι θέλετε να γίνω πιο καλό παιδί.”

    Το γράμμα ενός μικρού παιδιού στους γονείς του για αυτά τα Χριστούγεννα και τα “δώρα” που περιμένει να του φέρει η νέα χρονιά, δώρα αγάπης και εμπιστοσύνης που θα κρατήσουν για όλη τη χρονιά. Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν γιατί οι μεγάλοι τους φωνάζουν όταν φταίνε, τα παιδιά πειραματίζονται, δοκιμάζουν νέα πράγματα, κάνουν λάθη. Φαίνεται οι μεγάλοι ξεχνούν πως κι εκείνοι ήταν κάποτε παιδιά…

    Και συνεχίζει το γράμμα:
    Θέλω να μου υποσχεθείτε ότι δε θα μου φωνάζετε πολύ…Εγώ σας περιμένω με λαχτάρα να σας δω κάθε βράδυ, να σας χορτάσω λίγο μέχρι να κοιμηθώ… Δεν θέλω εκείνη τη λίγη την πολύτιμη ώρα να σας φοβάμαι...”

    Μέσα σε λίγες γραμμές συνοψίζονται τα θέλω και τα δεν θέλω ενός μικρού παιδιού. Μια εξομολόγηση με σκληρές αλήθειες που πληγώνουν και μας υπενθυμίζουν πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος που περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους. Στο τέλος της μέρας νιώθουμε κουρασμένοι και κουβαλάμε το άγχος της επόμενης μέρας όμως ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι στιγμές είναι που τα παιδιά περιμένουν ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο μας.
    Ένας εσωτερικός μονόλογος με παραστατικές εικόνες που συμπυκνώνει το μέγεθος της προσμονής ενός παιδιού και τη λαχτάρα να περάσει λίγο χρόνο με τους γονείς του.

    Μαμά και μπαμπά τα φετινά Χριστούγεννα θέλω κι άλλο ένα δώρο… θέλω αυτή τη φορά να κρατήσετε την υπόσχεση σας αν μου πείτε ότι τη νέα χρονιά, κάθε απόγευμα θα παίζουμε μαζί… ότι θα προλαβαίνω να σας δείχνω τις ζωγραφιές μου…”

    Πόσες υποσχέσεις για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά που δεν τηρήθηκαν! Το παιδί ζητά από τους γονείς του να είναι εκεί δίπλα του, να κάνουν πράγματα μαζί, να παίζουν παζλ, να ζωγραφίζουν, να διαβάζουν βιβλία. Κανένα δώρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία του γονέα. Δύσκολος ο ρόλος του γονέα, όμως κρύβει πολύτιμες στιγμές που θα μείνουν σαν μια γλυκιά ανάμνηση. Όπως αποκαλύπτει ο ήρωας του βιβλίου, δεν θα είναι για πάντα μικρός. Τώρα είναι που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από το παιχνίδι και την παρέα των γονιών του. Δεν θα σας αποκαλύψουμε περισσότερα…

    Πόσες αλήθειες θα ανακαλύψετε σε κάθε σελίδα από το μικρό σε μέγεθος βιβλιαράκι των σαράντα σελίδων! Ένα μικρός οδηγός για γονείς που θα σας προβληματίσει όχι για το πόσο καλό είναι το παιδί σας αλλά για το πόσο καλός γονιός είστε εσείς… Ποια μηνύματα περνάτε με τη συμπεριφορά σας στο παιδί και κατά πόσο τηρείτε τις υποσχέσεις που δίνετε κάθε φορά. Ένα πολύτιμο δώρο αγάπης και εμπιστοσύνης ότι όλα μπορούν να αλλάξουν αυτά τα Χριστούγεννα.

    Την δύσκολη αυτή περίοδο που περνάμε χρόνο στο σπίτι με την οικογένεια, ας αναλογιστούμε πόσες στιγμές χαράς μοιραζόμαστε που θα μείνουν χαραγμένες στη ψυχή των μικρών παιδιών.

    Η εικονογράφηση του βιβλίου έχει γίνει από τη Μαριάννα Φραγκούλη με έμφαση στην αποτύπωση των συναισθημάτων χαράς, λύπης, θυμού που εναλλάσσονται σε κάθε σελίδα. Οι χαρακτηριστικές εικόνες με τα πρόσθετα στοιχεία, δημιουργούν μια δεύτερη ανάγνωση στο κείμενο και συμπληρώνουν το παζλ της ψυχοσύνθεσης του μικρού ήρωα της ιστορίας και τη σχέση του με τους γονείς του. Το κείμενο του βιβλίου με χειρόγραφη μορφή σε σκισμένες σελίδες τετραδίου προσδίδει μια παιδικότητα και φρέσκια ματιά στο κείμενο. Μικρές ζωγραφιές δεντράκια, σκούφοι, αστεράκια, καρδούλες, μπάλες χριστουγεννιάτικες, χαμογελαστές φατσούλες, πακέτα με δωράκια και κάποιες  μουτζούρες ξυπνούν παιδικές μνήμες που ζωγραφίζαμε διακριτικά πάνω στα τετράδια. Ενώ οι υπογραμμισμένες λέξεις με χρωματιστά στυλό δεν διορθώνουν όπως συνηθίζεται, αλλά τονίζουν τις λέξεις που θέλει να δώσει έμφαση η συγγραφέας…

    Μια πρωτότυπη ιστορία από τη δημοσιογράφο Εύη Φραγκάκη που όπως η ίδια δηλώνει όταν έγινε η μαμά του Σταύρου –και μόνο τότε– «ξανασυστήθηκε» και με τη μικρή Εύη, μετέφρασε επιτέλους τις συμπεριφορές των μεγάλων και συνειδητοποίησε πως, όταν τα συναισθήματα γίνονται λέξεις, κάθε σχέση στη ζωή μας έχει τη δυνατότητα να μας εκτοξεύσει!

    Η σειρά βιβλίων: Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική μας παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική για τη σημασία των δώρων και τα συναισθήματα των παιδιών και μας κάνει να αισθανθούμε ξανά παιδιά. Η Εύη Φραγκάκη επιχειρεί να προσεγγίσει τη σημασία του δώρου μέσα από την παιδική ψυχή και καταφέρνει να μας ξεκλειδώσει μνήμες από την παιδική μας ηλικία. Τι είναι εκείνο που πραγματικά έχουν ανάγκη τα μικρά παιδιά;

    Κάθε παιδί είναι μοναδικό και δεν πρέπει να συγκρίνεται με κανένα “καλό παιδί”. Κάθε παιδί γεννιέται με δυνατότητες που εξελίσσονται με τα κατάλληλα ερεθίσματα σε ικανότητες. Το μόνο που χρειάζεται είναι τα κατάλληλα ερεθίσματα και ενθάρρυνση από τους γονείς του να εξελιχθεί σαν προσωπικότητα. Ενισχύστε το παιδί με προτάσεις που να περιγράφουν σε τι είναι καλός, να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του με λόγια και να τονίζουν τα καλά του στοιχεία. Το σύνδρομο του “καλού παιδιού” κατατρέχει το παιδί να γίνει καλύτερο για να κερδίσει την αγάπη των γονιών του. Δημιουργεί άγχος και    το βάζει σε μια διαδικασία ότι δεν πρέπει να κάνει λάθη και νοιώθει το φόβο της αποτυχίας.

    Εύστοχος ο τίτλος του βιβλίου που τονίζει το σημαντικό ρόλο των γονιών στη ζωή του παιδιού… και που στην πραγματικότητα είναι ο αληθινός Αη Βασίλης!

    Ένα βιβλίο που θα αγγίξει ευαίσθητες χορδές και θα σας συγκινήσει.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Τατιάνα Ζωγράφου / Βίκυ Καρατζόγλου – Τι Θα Έκανα Αν Ήμουν Αϊ-Βασίλης

    Όπου υπάρχει αγάπη

    Όταν ήμουν παιδί Μάριος Φραγκούλης

    Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Γίνε Μαζί Μου Παιδί

    Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Τα Παιδικά Μας Όνειρα

    Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Μια Αγκαλιά Για Το ARGOODAKI

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Αη Βασίλης
    Συγγραφέας: Εύη Φραγκάκη
    Εικονογράφηση: Μαριάννα Φραγκούλη
    Σειρά: Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Νοέμβριος 2020
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-563-384-4

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular