More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΓράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που καπνίζουν, της Δήμητρας Μπουσίου (εικ.:...

    Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που καπνίζουν, της Δήμητρας Μπουσίου (εικ.: Μαριάννα Φραγκούλη)

    “Αγαπημένοι μου Μπαμπά και Μαμά!
    Αποφάσισα να σας γράψω
    γιατί κάποια πράγματα όταν γράφονται,
    μένουν στο χαρτί και δεν ξεχνιούνται”.

    Ένα πρωτότυπο βιβλίο, με τη μορφή γράμματος σε μια σελίδα από σχολικό τετράδιο με μια μικρή ζωγραφιά, έναν ήλιο και μια μαργαρίτα που συνηθίζουν να ζωγραφίζουν τα παιδιά στην άκρη τις σελίδας και δυο καρδιές στο τέλος. Ένα σημείωμα με παιδικές σκέψεις που ξεδιπλώνονται πάνω σε ένα κομμάτι χαρτιού για να εκφράσουν ένα μεγάλο παράπονο.
    Με αφορμή μια συζήτηση στο σχολείο για το κάπνισμα ένα παιδί μας εκθέτει τον προβληματισμό του πάνω στο θέμα. Το κάπνισμα δεν είναι μια απλή συνήθεια, ούτε καν χόμπι, δεν προσφέρει τίποτα και αρρωσταίνει τον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα για να καπνίσει κάποιος, θα πρέπει να πληρώσει κιόλας για κάτι που μόνο καλό δεν κάνεις την υγεία του.
    Ένα παιδί δεν θα χρησιμοποιήσει  στατιστική μέθοδο ούτε νούμερα, αλλά θα μιλήσει με απλά λόγια. Γιατί θέλει να πηγαίνει για τρέξιμο με τους γονείς του χωρίς να λαχανιάζουν , να έχουν δυνατά πνευμόνια για να φουσκώνουν τα μεγάλα μπαλόνια και να σβήνουν με μια ανάσα ολοένα και πιο πολλά κεράκια από την τούρτα γενεθλίων.
    Οι μεγάλοι ξέρουν να δίνουν πάντα σωστές συμβουλές στα μικρά παιδιά όμως γιατί δεν κάνουν το ίδιο. Τα λάθη είναι για να διορθώνονται. Γιατί όμως δεν διορθώνουν αυτό το λάθος;
    Όλοι λένε πόσο δύσκολο είναι να κόψει κάποιος το κάπνισμα. Κι ένα μικρό παιδί ξέρει τον τρόπο! Μέσα από το παιχνίδι μπορεί να μάθεις τα πάντα!
    Εσείς θυμάστε τα παιχνίδια που παίζατε μικροί; Κυνηγητό, κρυφτό, τυφλόμυγα, κορόιδο…
    Για κάθε παιδί ο μπαμπάς φαντάζει στα μάτια του σαν ένας σούπερ ήρωας που μπορεί να καταφέρει τα πάντα και κάθε του συμβουλή έχει αξία ανεκτίμητη…
    Στον επίλογο ένα σπουδαίο απόφθεγμα από ένα μικρό παιδί που αποτελεί ότι πιο σημαντικό έχω διαβάσει για το ρόλο του γονέα μέσα σε μια μικρή φράση!

    “Θέλω να με κρατάς με το ένα σου χέρι
    και με το άλλο να μην κρατάς τίποτε.
    Μόνο να μου δείχνεις και να με οδηγείς!”

    Η θετική σκέψη και τα καλό παράδειγμα θα βοηθήσουν κάθε  γονιό που θέλει να διακόψει το κάπνισμα. Γιατί καμία εικόνα ασθενή με προβλήματα υγείας δεν αποτελεί κίνητρο για να διακόψει κάποιος το κάπνισμα, όσο τα λόγια ενός μικρού παιδιού που μιλά κατευθείαν στη ψυχή.
    Η Δήμητρα Μπουσίου λόγω ειδικότητας (πνευμονολόγος) και πολυετούς εμπειρίας είναι συγγραφέας του προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος των εφήβων “Πάρε ανάσα” της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που αφορά μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και βασίζεται στην ενεργή μάθηση, μέσω παραμυθιών, ομαδικών παιχνιδιών, τραγουδιών, παντομίμας και θεατρικών παραστάσεων, το οποίο παρουσιάζει εθελοντικά στα σχολεία. Μάλιστα από το 2014 το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στις δράσεις του Κοινωνικού σχολείου του Υπουργείου Παιδείας.
    Ευρηματική ιδέα το γράμμα ενός μικρού παιδιού στους γονείς του και με αφορμή την γιορτή του πατέρα στις 18 Ιουνίου αποτελεί μια θαυμάσια ιδέα για ένα δώρο που θα κάνει κάθε γονιός στον εαυτό του πρώτα κι έπειτα στο παιδί του. Την ιδέα του γράμματος σε σκισμένες σελίδες τετραδίου υποστήριζει μοναδικά η εικονογράφος Μαριάννα Φραγκούλη, δίνοντας έμφαση σε αρκετά σημεία και συμπληρώνε με μικρές λεζάντες το κείμενο σε μορφή χειρόγραφου. Δεν ξεχνά να υπογραμμίζει  με κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα τις λέξεις κλειδιά με νόημα.
    Ένα βιβλίο πρόταση που μπορεί να διαβαστεί πολλές φορές και να αξιοποιηθεί στο σπίτι και στο σχολείο με αρκετή δόση χιούμορ χωρίς απαγορεύσεις και διδαχές. Αναζητήστε το στην πρωτότυπη έκδοση μίνι βιβλίου και την πρωτότυπη εικονογράφηση από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που καπνίζουν
    Συγγραφέας: Δήμητρα Μπουσίου-Γεροστάθη
    Εικονογράφηση: Μαριάννα Φραγκούλη
    Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής, Λαέρτης Βίλα
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Μάιος 2017
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 Χ 14
    ISBN: 978-960-563-155-0
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular