More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΓράμμα στο φεγγάρι, της cat min

    Γράμμα στο φεγγάρι, της cat min

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ένα γράμμα; Για μένα; Τι ωραία! είπε το φεγγάρι.

    Ντεμπούτο για την Κορεάτικης καταγωγής cat min με ένα βιβλίο όπου καταθέτει άποψη, ψυχή, απλότητα και αισθητική.

    Περί τίνος πρόκειται

    Κάποτε ένα κουνελάκι που ονομαζόταν Κόκο ζούσε σε ένα εγκαταλειμμένο γραμματοκιβώτιο, απ’ όπου φοβόταν να βγει έξω, στον μεγάλο, τρομακτικό κόσμο. Μια μέρα, ένας μπλε φάκελος γλίστρησε στο γραμματοκιβώτιο, από κάποιον που μάλλον δεν γνώρισε ότι αυτό δεν παρέδιδε πια γράμματα. Ήταν ένα γράμμα στο φεγγάρι, από τον Θίο, ένα μικρό αγόρι που ζούσε στο μοβ σπίτι στη Μικρή Οδό. Ζητούσε από το φεγγάρι να λάμψει αύριο όσο πιο δυνατά μπορείς γιατί ήταν τα γενέθλια της μαμάς του και θα χαιρόταν πολύ. Η Κοκό αισθάνθηκε ότι κάτι έπρεπε να κάνει γι’ αυτό το τρυφερό δώρο. Το γράμμα έπρεπε να παραδοθεί στο φεγγάρι. Αλλά πώς; Δοκίμασε διάφορους τρόπους, αλλά απέτυχε σε όλους. Το φεγγάρι ήταν πολύ μακριά. Όμως, η Κόκο δεν το έβαλε κάτω. Προσπάθησε ξανά. Και όλα έγιναν όπως έπρεπε.

    Εστιάζοντας

    Δεν ξέρω αν συνωμοτεί το σύμπαν. Αν το σύμπαν είμαι εσύ κι εγώ, αν είμαστε δυο μας μια ελάχιστα ρανίδα που κυλά στο τζάμι του, τότε ίσως, ναι, συνωμοτεί, μας βρίσκει. Ειδικά αν μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο γραμματοκιβώτιο ζει ένα κουνέλι, συνεσταλμένο, σχεδόν αγοραφοβικό, που αισθάνεται ασφάλεια στο περίκλειστο κουτί/κλουβί του που λειτουργεί ως αποκλειστική ζώνη ασφαλείας. Και λίγο πιο πέρα, ένα αγόρι που από λάθος ρίχνει εκεί μέσα ένα γράμμα γεμάτο τρυφερότητα. Μια επιθυμία και μια φοβία συναντιούνται. Η χημική τους ένωση είναι άγνωστη. Η Κόκο διαβάζει το γράμμα: είναι μία πρόκληση, ένα κάλεσμα, ρομαντικό, όμορφο σαν φεγγαρόφως, γλυκό σαν αγάπη παιδιού για τη μητέρα του. Να βγει από το τσίγκινο κουτί της; Το αγόρι ονειρεύεται ένα ξεχωριστό δώρο για τη μητέρα του. Απογοητεύσεις, προσδοκίες, ελπίδες, ματαιώσεις, προσπάθειες που πέφτουν στο κενό, αλλά και πίστη στο αδύνατο, στο ανέφικτο.

    Η Κόκο (η Willow στο πρωτότυπο, εξ’ ου και ο τίτλος Shy Willow/Η ντροπαλή Willow), γίνεται ο μαγικός κρίκος, ο από μηχανής θεός της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης, της προσφοράς και της δοτικότητας, προκειμένου ένα μεγάλο όνειρο να πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, πραγματοποιείται και η δική της μεγάλη έξοδος προς τον έξω κόσμο, με τρόπο εκκωφαντικό, λαμπερό. Μια αγεωμέτρητη δύναμη την ωθεί να αποδώσει δικαιοσύνη σε ένα όνειρο.

    Ο έξω κόσμος∙ ο μεγάλος, ο τρομακτικός, ο απρόβλεπτος, ο απροσδιόριστος, ο συναρπαστικά επικίνδυνος, γεμάτος παγίδες, είναι ένας φράκτης που χαρτογραφείται με μολυβένια σκίτσα ήδη από τις φόδρες του βιβλίου.

    Η ιστορία δεν είναι ασυνήθιστη. Ο παράγοντας Χ που αναλαμβάνει να βοηθήσει στην ευόδωση ενός ονείρου κάποιου. Η διπλή νίκη, αυτή η win-win έξοδος του κουνελιού από το γραμματοκιβώτιο και κυρίως η λεπτοδουλεμένη, καλαίσθητη, σε επίπεδα χτισμένη,  εικονογράφηση είναι που αναβαθμίζουν αισθητά αυτό το βιβλίο και το καθιστούν εξαίρετη πρόταση. Οι πολλές διαφορετικές διατάξεις των εικόνων, η ματιέρα της δημιουργού, τα μολύβια της που σχεδίασαν κι ύστερα σβήστηκαν, η στρώση ακουαρέλας, τα χρώματα που ήρθαν ακολούθως, ένα μείγμα φαντασίας και τέχνης που αποδίδει μια δυναμική εικονογραφική αφήγηση πλάι στο κείμενο, συγκινώντας από κοινού.

    Θέλω να σημειώσω μια δυσεξήγητη στιγμή στην ιστορία. Η Κόκο αρπάζει ένα γιγάντιο πουλί και πετάει στη ράχη του προσπαθώντας να φτάσει στο φεγγάρι. Ο αέρας τη ρίχνει κι εκείνη πέφτει μέσα σε ένα δάσος. Από το σακίδιό της βγάζει ένα σπιράλ βιβλίο, πάνω στο οποίο αποτυπώνονται εικόνες από την ιστορία που διαβάζουμε. Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι έχουμε μια περίπτωση ιδιόμορφου εγκιβωτισμού. Σκίζει το βιβλίο και με τις σελίδες του δημιουργεί ένα ιπτάμενο μπαλόνι το οποίο την οδηγεί στο φεγγάρι. Ακολούθως, μπορεί να πει κανείς ότι θυσίασε το βιβλίο από το οποίο εμπνεύστηκε για να δημιουργήσει το μέσο πτήσης της μέχρι το φεγγάρι. Είναι αναμφίβολα ένας λεπτός χειρισμός από τη δημιουργό, η οποία αισθαντικά, ημι-αλληγορικά δημιουργεί μια ψυχική και σωματική οδύσσεια που φτάνει στο ευτυχές της τέλος.

    Αξίζει της προσοχής σας και της απόλαυσης της ανάγνωσης.

    Για αναγνώστες από 4-5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Τίτλος
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Shy Willow

    Συγγραφέας:

    Cat Min

    Εικονογράφος:

    Cat Min

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, Μάρτιος 2024

    Μετάφραση:

    Κυριάκος Μπούας – Θέμελης

    Επιμέλεια:

    Λύντη Γαλάτη

    Σελίδες:

    21 Χ 27

    Μέγεθος:

    48

    ISBN:

    978-618-220-729-1

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular