More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΓυναίκες στη μάχη, της Μάρτα Μπρέεν (εικ.: Γένι Γιούρνταλ)

    Γυναίκες στη μάχη, της Μάρτα Μπρέεν (εικ.: Γένι Γιούρνταλ)

    «Δεν γεννιόμαστε γυναίκες, γινόμαστε»
    Σιμόν ντε Μπωβουάρ

    Η μάχη ακόμα κι ως λέξη είναι γένους θηλυκού!  Τυχαίο;
    Από τον 19ο αιώνα αρχίζει ένας έντονος προβληματισμός σχετικά με το ρόλο της γυναίκας, τη θέση της στην κοινωνία και την οικογένεια και τους αποκλεισμούς που υφίσταται  λόγω των κοινωνικών κατασκευών στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες.

    Κάπως έτσι γεννιέται το φεμινιστικό κίνημα το οποίο εκτυλίσσεται σε τρεις φάσεις. Το 1848 οργανώνεται στο Seneca Falls των ΗΠΑ, ένα μικρό χωριό στην πολιτεία της Ν. Υόρκης, το πρώτο συνέδριο γυναικών οι οποίες διεκδικούν νομική και πολιτική ισότητα. Παράλληλα αναπτύσσεται και το κίνημα κατάργησης της δουλείας στο οποίο συμμετέχουν πολλές οργανώσεις αλλά και ακτιβίστριες.

    Ακολουθεί το κίνημα για τη γυναικεία χειραφέτηση και τη διεκδίκηση κατοχύρωσης πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με αιτήματα την ισότητα στην εργασία και τη σωματική αυτοδιάθεση.  Ένα ολόκληρο κεφάλαιο του βιβλίου αφιερώνεται στο θέμα των αμβλώσεων -με τίτλο που σοκάρει Τέρμα οι βελόνες πλεξίματος– και τη στάση που υιοθετήθηκε από τα διάφορα κράτη. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο δικαίωμα να είναι κανείς με το πρόσωπο που αγαπά ανεξάρτητα από το φύλο του. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στη Μαλάλα και μια σύντομη αναφορά στις γυναίκες-αρχηγούς καρτών.

    Πρόκειται λοιπόν, για ένα βιβλίο γνώσεων σύγχρονο και φιλικό προς τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες και ένα ενδιαφέρον ερέθισμά για περεταίρω σκέψη, συζήτηση και προβληματισμό.  Το κείμενο χαρακτηρίζεται από «προφορικότητα», συντομία και  αμεσότητα. Αποφεύγονται σκόπιμα οι αναλυτικές πληροφορίες οι οποίες άλλωστε θα κούραζαν. Ωστόσο οι προσωπικότητες πολλών γνωστών αλλά και λιγότερο γνωστών γυναικών οι οποίες τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους βρίσκουν τη θέση τους στις σελίδες του βιβλίο.

    Αυτό το οποίο είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς είναι φυσικά η εικονογράφηση. Η Jenny Jordahl είναι μία τολμηρή κομίστας απαλλαγμένη από δημιουργικές ανασφάλειες.  Συμπάσχει με τις Σουφραζέτες, δείχνει ενσυναίσθηση για το βιασμένο κορίτσι που κάθεται τρέμοντας στο σκοτάδι και αποτυπώνει με χιούμορ τη σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1960.

    Η Marta Breen και η Jenny Jordahl μάχονται με τον δικό τους τρόπο για τα δικαιώματα των γυναικών. Υπάρχουν άλλωστε ακόμα αρκετές μάχες που δίνονται  για τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη βία, την παρενόχληση ακόμα και σε χώρες που διατείνονται για την ισότητα των δύο φύλων. Παραδέχονται ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και οι γυναίκες ζούμε σε έναν κόσμο σαφώς καλύτερο αλλά τονίζουν την ανάγκη να είμαστε τολμηρές.

    Η ιστορία του γυναικείου κινήματος σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση μόλις 125 σελίδων και μάλιστα σε μορφή graphic novel σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Άλλωστε το συγκεκριμένο βιβλίο τιμήθηκε το 2019 με εύφημη μνεία στην κατηγορία των βιβλίων γνώσεων ( Bologna Ragazzi Awards ). Αναζητήστε το από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος!

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Γυναίκες στη μάχη
    Τίτλος πρωτοτύπου: Fearless females
    Συγγραφέας: Marta Breen
    Εικονογράφηση: Jenny Jordahl
    Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Νοέμβριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-48-4496-8

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular