More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Δίδαξε. Μπορείς; Τι χρειάζεται για να χτιστεί η επόμενη γενιά, της Andria...

    Δίδαξε. Μπορείς; Τι χρειάζεται για να χτιστεί η επόμενη γενιά, της Andria Zafirakou (μετ.: Τάσος Πετρίτσης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+ — Δοκίμιο/Αυτοβιογραφία για εκπαιδευτικούς

    «Ζεστό, ειλικρινές και γεμάτο πάθος. Η Andria Zafirakou είναι εδώ για να μας πει πώς έχουν τα πράγματα στα βρετανικά σχολεία, και ακόμη τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό άνθρωποι που είναι γεννημένοι δάσκαλοι».
    Kate Clanchy, συγγραφέας του βιβλίου Some Kids I Taught and What They Taught Me

    «Η γενναιοδωρία της Zafirakou δημιουργεί μια αχτίδα ελπίδας σε έναν κόσμο που, κάποιες φορές, μπορεί να φαντάζει αδιέξοδος και σκοτεινός».
    Guardian

    «Επώδυνα ανθρώπινο… Αιχμηρά σοφό… Αναντικατάστατο».  Michael Attenborough CBE

    «Μαγικός συνδυασμός πίστης και συμπόνιας».  Financial Times

    «Η Andria Zafirakou πρέπει να γίνει πηγή έμπνευσης για όλους».
    Inews

    «Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό ανάγνωσμα για όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς».
    Dr Anne Bamford, καθηγήτρια, OB

    «Είχα πολύ καιρό να διαβάσω κάποιο βιβλίο που να μου φέρνει δάκρυα στα μάτια τόσο συχνά».
    Observer
    «Πηγή έμπνευσης. Μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει καλή διδασκαλία˙ αλλά μοιάζει να είναι αγάπη».
    Evening Standard

    Η βραβευμένη καθηγήτρια εικαστικών Andria Zafirakou αφυπνίζει συνειδήσεις και ανοίγει μονοπάτια δημιουργικότητας και σύγχρονων εκπαιδευτικών πρακτικών και προσανατολισμών.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Ελληνοκύπρια εκ Γυθείου και Αμμοχώστου ορμώμενη, Andria Zafirakou, ήταν η μεγάλη νικήτρια του Global Teacher Prize για το βραβείο της «Καλύτερης Εκπαιδευτικού στον Κόσμο» του Ιδρύματος Varkey το 2018, ανάμεσα σε περίπου 35.000 εκπαιδευτικούς από 137 χώρες. Δεν το λες και εύκολο. Ειδικά όταν απέναντί της είχε περιπτώσεις εκπαιδευτικών με σπάνια επιτεύγματα όπως καθηγητή από την Κολομβία που μηδένισε τα περιστατικά εγκυμοσύνης στο σχολείο του ή ακτιβίστρια εκ Νοτίου Αφρικής που ένωσε εκατό σχολεία για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.

    Ένα τέτοιο βραβείο σε μια δασκάλα εικαστικών και κλωστοϋφαντουργίας που διδάσκει σε ένα πολυπολιτισμικό Κοινοτικό σχολείο κάποιας από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές του Λονδίνου, στο Άλμπερτον του Μπρεντ, με πάνω από εκατό ομιλούμενες γλώσσες, δεν θα το έλεγες αναμενόμενο. Ωστόσο, σε μια τέτοια γειτονιά άνθισε ο κόσμος της και ανάπτυξε το σπάνιο αισθητήριο της να αντιλαμβάνεται, να συναισθάνεται, να προσεγγίζει και να αναδιατάσσει τον κόσμο της εκπαίδευσης και των παιδιών προς το σημαντικό.

    Το χρηματικό έπαθλο που κέρδισε ήταν ένα εκατομμύριο δολάρια. Και τη στιγμή που αποφάσισε να διαθέσει το βραβείο της στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, ο κόσμος έγινε ένα σκαλί ψηλότερος και καλύτερος. “Σκέφτομαι το χρηματικό έπαθλο. Αν δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά το κράτος, τότε θα το κάνω εγώ”, ήταν η απόφασή της σε εκείνη της κυβέρνησης να περικόψει δαπάνες στο πρόγραμμα σπουδών που στόχευαν στο… περιττό μάθημα των εικαστικών. Η Andria αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τον οργανισμό Artists-in-Residence-AiR (Φιλοξενούμενοι Καλλιτέχνες) που στόχευε στη βελτίωσης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε διεθνές επίπεδο. Συμπεριλήφθηκε από την εφημερίδα Evening Standard στη λίστα των χιλίων κατοίκων του Λονδίνου με την εντονότερη επιρροή, ενώ το 2019 ανακηρύχθηκε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την προσφορά της στην εκπαίδευση.

    Μέσα από την τεράστια πίστη της στη δύναμη της τέχνης και της εκπαίδευσης, την πίστη της ότι ένας άνθρωπος, ένας/μία εκπαιδευτικός μπορεί να αλλάξει, όχι όλο τον κόσμο, αλλά ανθρώπους που τον κατοικούν, ψηφίδες του και όψεις του, η εμπνευσμένη αυτή εκπαιδευτικός μας ταξιδεύει στη διαδρομή της, μιας διαδρομής λαθών, διαψεύσεων, απογοητεύσεων, εγκατάλειψης από τη μια, ελπίδας, πίστης, προσπάθειας, γενναιότητας και υψηλού αξιακού κώδικα από την άλλη. Μιας διαδρομής όπου οι εκατοντάδες εμπειρίες που δένονταν καθημερινά στο άρμα του νου της, οι εκατοντάδες μαθητές, οι ανατροφοδοτήσεις, οι ζυμώσεις, οι διδακτικές προσεγγίσεις, οι νέες πρακτικές που εφάρμοζε ξεκλείδωσαν το καλό σε αμέτρητα παιδιά και τα οδήγησαν στην επανεφεύρεση του καλού τους εαυτού.

    Η Andria μέσα από την ιστορία και μέσα από τις δεκάδες μικρο-ιστορίες της εμπνέει όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο ότι μπορεί να διδάξει σε υψηλό επίπεδο, με σεβασμό και αγάπη, διεκδικώντας το καλύτερο για τα παιδιά, δίχως να χαρίζεται στα ώτα μη ακουόντων υπευθύνων.

    Ένα από τα πλέον επιδραστικά βιβλία αν είσαι εκπαιδευτικός. Μια προσωπική ιστορία που σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις να θες να προσφέρεις.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    GIWA Award for Arts and Culture

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Δίδαξε. Μπορείς; Τι χρειάζεται για να χτιστεί η επόμενη γενιά
    Τίτλος πρωτοτύπου: Those who can, teach: What it takes to make the Next Generation
    Συγγραφέας: Andria Zafirakou
    Εξώφυλλο: Κατερίνα Κρις
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2022
    Μετάφραση: Τάσος Πετρίτσης
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αντωνία Γουναροπούλου
    Σελιδοποίηση: Αλέξιος Δ. Μάστορης
    Σελίδες: 312
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-9742-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular