More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΥγεία-ΔιατροφήΔεν κάνουμε για την υγιεινή διατροφή

    Δεν κάνουμε για την υγιεινή διατροφή

    Όλα τα νηπιαγωγεία έχουν μανάβικο ή μπακάλικο. Μόνο που το δικό μας στο δέκατο Κερατσινίου είναι αληθινό. Οι γονείς φέρνουν καθημερινά  (ειδικά τις Δευτέρες που η λαϊκή είναι σχεδόν δίπλα μας) φρούτα κάθε λογής και το μανάβικό μας γεμίζει περιμένοντας τις μαμάδες και γιαγιάδες (έχει έρθει και μπαμπάς) “φρουτοκαθαριστές” και την πολύτιμη βοήθειά τους.

    Άλλες φορές τα τρώμε φρουτοσουβλάκι, άλλες σε πιατέλες, άλλες σε φρουτοκύπελλα, άλλες τα στύβουμε και γίνονται χυμός. Όλο και κάτι έχει το μενού μας…

    Με τη συνάδελφο Γιάννα Γ. είναι από τα πράγματα που θεωρούμε εξόχως σημαντικά. Εμείς δεν ασχολούμαστε με τη διατροφή στην τάξη μας. Δε χρωματίζουμε φρούτα, δεν ταξινομούμε τα πλαστικά φρούτα του μπακάλικου, δεν κάνουμε φύλλα εργασίας με το ποιο είναι κίτρινο ή πράσινο.

    Εμείς τα φρούτα τα έχουμε μονίμως μέσα στην τάξη μας. Τα τρώμε. Τα μυρίζουμε. Τα γευόμαστε. Τα πλένουμε. Τ καθαρίζουμε. Τα βλέπουμε διαρκώς μπροστά μας. Τις ταξινομήσεις τις κάνουμε αυτομάτως, σε κάθε ευκαιρία. Τις ομαδοποιήσεις τις κάνουμε απευθείας στις πιατέλες ή ακόμα πιο απευθείας στο στόμα και τη γεύση μας.

     

    Η έμπνευση ήρθε από τα φρουτοσουβλάκια που φτιάξαμε μια μέρα με ωραία βιολογικά σταφύλια (φράουλα και σουλτανίνα Κορινθίας) αλλά και φρούτα που μας έδωσαν 2 μαμάδες του άλλου τμήματος. Το φρουτοσουβλάκι γοήτευσε τους περισσότερους.

    Οι γονείς πλέον φέρνουν 5-6 φρούτα ο καθένας την εβδομάδα και με τη βοήθεια ενός κάθε μέρα (φρουτοκαθαριστής ημέρας), τα παιδιά τρώνε κάθε μέρα φρεσκοκομμένα φρούτα στο δεκατιανό τους. Μερικά μάλιστα τρώνε αποκλειστικά και μόνο φρούτα στο γεύμα τους αυτό.

    Η δωροδοκία έγινε με τον φρουτοδιαγωνισμό κάνοντας το όλο θέμα ακόμη πιο εκλυστικό! Νικητής του πρώτου φρουτοδιαγωνισμού ήταν ο Δημήτρης που κέρδισε ένα όμορφο δώρο. Ήδη είναι φαβορί και για τον δεύτερο αφού προπορεύεται. Αυτό όμως έχει δημιουργήσει μια όμορφη αγάπη για τα φρούτα. Μαμάδες έρχονται καθημερινά αναφέροντας μας ότι το παιδί τους ψάχνει φρούτα στο σπίτι.

    Διανύουμε τον τέταρτο μήνα καθημερινής βρώσης φρούτων (μήλα, αχλάδια, μπανάνες, πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, ανανάς). Κάθε μέρα 11 παρά έχει φρούτο. Κι όλο και πληθαίνει. Κι όλο και πληθαίνει. Και κατά έναν περίεργο τρόπο, δεν αρρωσταίνουμε καθόλου εύκολα φέτος…

     

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular