More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΔράκος Καλοκάρδιος, της Ιωάννας Κυρίτση Τζιώτη (εικ.: Λήδα Βαρβαρούση)

    Δράκος Καλοκάρδιος, της Ιωάννας Κυρίτση Τζιώτη (εικ.: Λήδα Βαρβαρούση)

    Υπάρχει ένας μύθος για τους δράκους ότι είναι άγριοι ζουν σε παρέες και κρύβονται μέσα σε σκοτεινά δάση. Όταν πεινάσουν, ορμούν σε πόλεις και χωριά τρώνε τα ζωντανά και τρομάζουν τους ανθρώπους. Υπήρχε όμως ένας δράκος πολύ διαφορετικός, που δεν του άρεσαν οι ζημιές, ζούσε μοναχός στη σπηλιά του και του άρεσε η ζωγραφική και το τραγούδι.

    Δρακοκάρδιος είναι τ’ όνομα μου
    μια καρδιά έχω στην ουρά μου,
    στην κακία έχω αλλεργία,
    στη ζωγραφική λατρεία.

    Ο ξεχωριστός αυτός δράκος ζωγράφιζε στα δέντρα και στη σπηλιά του, πολύχρωμες καρδούλες. Για την ακρίβεια χρησιμοποιούσε την ουρά του αντί για πινέλο που είχε σχήμα καρδιάς. Γι ‘αυτό και όλοι τον έλεγαν Δρακοκάρδιο, μα περισσότερο για την καλή του την καρδιά.

    Μια μέρα τρία παιδιά άκουσαν το τραγούδι του και μόλις τον ανακάλυψαν, έτρεξαν γρήγορα να κρυφτούν. Εκείνος όμως τους χαμογέλασε και συστήθηκε ευγενικά. Από τότε τα παιδιά ερχόντουσαν συχνά στη σπηλιά του Δρακοκάρδιου για να τον δουν. Ώσπου κάποιο βράδυ, σε μια κοντινή πολιτεία τρεις δράκοι άρπαξαν την κόρη του βασιλιά και οι στρατιώτες του ξεχύθηκαν στο δάσος για να σώσουν τη βασιλοπούλα.
    Εκεί συνάντησαν τον Δρακοκάρδιο και τον πήγαν στο βασιλιά τους ως κύριο ένοχο. Ο βασιλιάς τον απείλησε ότι αν δεν μαρτυρήσει που βρίσκεται η κόρη του, θα του πάρει το κεφάλι. Την τελευταία στιγμή, όμως τα παιδιά θα αποκαλύψουν την αλήθεια ότι ο Δρακοκάρδιος δεν έχει πειράξει ποτέ κανένα και.είναι αθώος.

    Στην πραγματικότητα ο Δρακοκάρδιος είχε την πιο καλή καρδιά και νοιαζόταν για τους άλλους. Μάλιστα βρήκε τη λύση ώστε να γλιτώσουν τ’ αδέλφια του οι δράκοι από την οργή του βασιλιά. Σκέφτηκε έναν τρόπο να γίνουν χρήσιμοι και καλοί όπως εκείνος.
    Έτσι ο Δράκος Δρακοκάρδιος με την καλή καρδιά κατάφερε να αποκαταστήσει τη φήμη των δράκων. Τώρα πια όλοι τον αγαπούσαν και τον φώναζαν Καλοκάρδιο.
    Μια ιστορία ανατρεπτική με ένα δράκο ευαίσθητο και τρυφερό, που ζωγραφίζει  καρδούλες και χαρίζει τη φιλία του στα παιδιά. Ο διαφορετικός αυτός δράκος θα βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν το φόβο τους για τους δράκους.

    Πραγματικά ευρηματική φυσιογνωμία ο καλόκαρδος δράκος με ταλέντο στη ζωγραφική και το τραγούδι. Εντυπωσιακή η εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση με έντονα χρώματα καθιστά τον Δράκο μας ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά. Το εξώφυλλο κερδίζει εντυπωσεις με τον Δράκο να χαμογελά και τις ζωγραφιές του απλωμένες σε σκοινί. Οι εικόνες ζωντανεύουν την αφήγηση της ιστορίας και λειτουργούν σαν εικονοιστορία.

    Αξιοποίηση στην τάξη
    Τα παιδιά έψαξαν να βρουν τα αγαπημένα χρώματα του Δράκου Καλοκάρδιου και να κάνουν μίξεις χρωμάτων.
    Να κάνουν τύπωματα με σφουγγαράκι σε σχήμα καρδιάς με διάφορα χρώματα, πάνω σε χρωματιστά χαρτιά και ν αφτιάξουν χαρτί περιτυλίγματος για δώρα.
    Να ζωγραφίσουν τον δικό τους Δράκο με κόκκινο χρώμα και πουά βούλες με μπατονέτες σχηματίζοντας στην άκρη της ουράς του μια καρδιά.
    Να τραγουδήσουν το τραγούδι του Δράκου στο ρυθμό κάποιου γνωστού τραγουδιού, σε ρυθμό ροκ, μπαλάντας, όπερας κτλ.
    Να βρούν παραμύθια με Δράκους και ν’ αλλάξουν το τέλος της ιστορίας.
    Να παίξουν με τις λέξεις Δράκος και καρδιά και να δημιουργήσουν παράξενες σύνθετες λέξεις (καλόκαρδος, ανοιχτόκαρδος. φιλόδρακος, αγαπόδρακος,..)

    Ο Δράκος Καλοκάρδιος της Ιωάννας Κυρίτση Τζιώτη αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα παιδιά και κέρδισε ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη και σας το προτείνουμε για να γνωρίσετε τον μοναδικό και αγαπημένο Δράκο Καλοκάρδιο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Δράκος Καλοκάρδιος
    Συγγραφέας: Ιωάννα Κυρίτση – Τζιώτη
    Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2016
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Κατερίνα Τσιούμα
    Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
    Σελίδες: 29
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-618-5151-25-6

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular