More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΔωροβροχή, της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου (εικ.: Πέτρος Μπουλούμπασης)

    Δωροβροχή, της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου (εικ.: Πέτρος Μπουλούμπασης)

    Ο τίτλος του βιβλίου τα λέει όλα με μια μόνο λέξη: ΔΩΡΟΒΡΟΧΗ!  Πραγματική βροχή δώρων! Ας πιάσουμε όμως, το νήμα της ιστορίας από την αρχή. Είναι Χριστούγεννα και μια κεφάτη παρέα παιδιών περπατάει μέσα στα χιόνια πηγαίνοντας προς το παρκάκι του σχολείου προφανώς για παιχνιδι. Είναι ο Χρήστος, ο (δεύτερος) Χρήστος, ο Ευθύμης -το πειραχτήρι της παρέας- και ο Μάρκος. Ξαφνικά ένα κουτί με χρωματιστό περιτύλιγμα πέφτει από τον ουρανό στο κεφάλι του Μάρκου! Ο Μάρκος μετά το πρώτο ξάφνιασμα, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την μοναδική ευκαιρία και να κρατήσει το δώρο ΜΟΝΟ για τον εαυτό του. Η δωροβροχή συνεχίζεται και σε λίγα λεπτά ο Μάρκος γεμίζει δώρα αλλά ξεμένει από… φίλους, καθώς η παρέα αγανακτισμένη από την πλεονεξία και την κακή συμπεριφορά του Μάρκου, τον αφήνει. Μόνος πια ο μικρός Μάρκος κατευθύνεται στο σπίτι του φορτωμένος με τα δώρα, τα οποία αρνείται να μοιραστεί ακόμα και με τα αδέρφια του. Η νύχτα τον βρίσκει πλουσιότερο αλλά όχι πιο ευτυχισμένο. Στριμωγμένος ανάμεσα στα πακέτα ξαπλώνει στο κρεβάτι του. Εκεί δέχεται το πεταχτό φιλί της μητέρας του για καληνύχτα, καθώς η δωροβροχή δεν έχει αφήσει ελεύθερο χώρο ούτε καν γι αυτήν. Επειδή όμως είναι μια Χριστουγεννιάτικη νύχτα και όλα μπορούν να συμβούν, μια απροσδόκητη συνάντηση θα σταθεί αφορμή να επανακαθορίσει τις αξίες του ο μικρός ήρωας της ιστορίας μας.

    Με γοητευτική απλότητα, ειλικρίνεια και τρυφερότητα η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη μας χαρίζει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία με πολλά μηνύματα αλλά δίχως ίχνος διδακτισμού. Είναι μάλλον περιττό να σχολιάσουμε την τάση για υπερκατανάλωση που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας, ειδικά τις ημέρες των γιορτών. Δεν είναι περίεργο που ο μικρός ήρωας της ιστορίας παρασύρεται και βάζει τα «θέλω» του πάνω από τους φίλους και την οικογένειά του. Όσο όμως τα δώρα πληθαίνουν, τόσο η διάθεσή του χαλάει. Είναι ενδιαφέρον ότι τα πακέτα συλλέγονται και στοιβάζονται αλλά δεν ανοίγονται. Θαρρείς και η αγωνία της απόκτησης υποβιβάζει ακόμα και το ενδιαφέρον της ανακάλυψης του περιεχομένου. Επιπλέον η ποσότητα των δώρων λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με τον ποιοτικό χώρο και χρόνο που ο ήρωας έχει στη διάθεσή του. Χάνει το παιχνίδι στο πάρκο, την παρέα του, τη συντροφιά των αδερφών και της μητέρας του. Ακόμα και την άνεσή του στο κρεβάτι έχει θυσιάσει ο Μάρκος προκειμένου να μη στερηθεί ούτε ένα μικρό πακέτο από την πολύτιμη περιουσία του.

    Η ομορφιά του βιβλίου αυτού βεβαίως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην εξαιρετική εικονογράφηση του αγαπημένου εικονογράφου Πέτρου Μπουλούμπαση. Η Φραντζέσκα μας αποκάλυψε ότι οι ήρωες της ιστορίας είναι πραγματικοί. Πρόκειται για τον γιο της Μάρκο και την παρέα του. Η ίδια άλλωστε έδωσε στον εικονογράφο μια φωτογραφία τους κι εκείνος τους απέδωσε με τον μοναδικά χαρακτηριστικό και καρτουνίστικο τρόπο του. Χρώματα και σκίτσα συνθέτουν ένα «φιλόξενο» περιβάλλον για την παρουσίαση της ιστορίας. Τρυφερή η απόδοση του δακρυσμένου Μάρκου που συναντά τον επίσης δακρυσμένο τάρανδο αλλά και η απόδοση του για πρώτη φορά χαμογελαστού Μάρκου στην τελευταία σελίδα του βιβλίου. Τα ίχνη του τάρανδου στο χιόνι σχηματίζουν το σύμβολο του άπειρου, υπονοώντας την αξία της αγάπης, της φιλίας και της προσφοράς έναντι των εφήμερων δώρων.

    Ολοκληρώνοντας, να επισημάνουμε ότι η μουσικοπαιδαγωγός-μουσικοσυνθέτης Μαρία Eyγγελάτου έχει επενδύσει μουσικά την ιστορία με πολύ όμορφα τραγούδια και είναι κρίμα που το βιβλίο δε συνοδεύεται από cd. Μια μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε πατώντας εδώ.

    Το φωτογραφικό υλικό είναι  από την παρουσίαση του βιβλίου στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του 1ου & 3ου Νηπιαγωγείου Ν. Μάκρης. Η δωροβροχή που ακολούθησε στάλθηκε στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα. Γιατί είναι όμορφο η λογοτεχνία να εμπνέει τη ζωή!
    Καλή μας χρονιά!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Δωροβροχή
    Συγγραφέας: Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη
    Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2008
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21,5 Χ 21,5
    ISBN: 978-960-412-888-4

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular