More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΔωρομπερδέματα, της Ελένης Σβορώνου (εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης)

    Δωρομπερδέματα, της Ελένης Σβορώνου (εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Και τα δώρα μπερδεύτηκαν…

    Η Ελένη Σβορώνου και ο Βασίλης Κουτσογιάννης σε μια πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη ιστορία που βάζει στο κάδρο τον παππού και τη γιαγιά και τους βγάζει από το περιθώριο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Παραμονές Χριστουγέννων και τα ξωτικά δουλεύουν πυρετωδώς. Ο Αϊ-Βασίλης παρακολουθεί σκεφτικός. Διαβάζει γράμματα παιδιών που του ζητούν τα πιο… υπερσύγχρονα δώρα. Ηλεκτρικά πατίνια, παιχνιδοκονσόλες, τάμπλετ, έξυπνα ρολόγια, κινητά, ρόλερ φωτιζόμενα, σετ ρομποτικής.

    Κάποια στιγμή ο Τίφιλ τον αποκαλεί «παππούλη» και τότε ο Αϊ-Βασίλης αρχίζει να σκέφτεται τι θα συμβεί αν ο κόσμος δεν έχει πια ρεύμα. Αν όλα δουλεύουν με πρίζες και μπαταρίες. Ο κόσμος αλλάζει συνέχεια και γρήγορα. Σε λίγο θα ήθελε λεξικό για να καταλαβαίνει τι του ζητάνε. Ώσπου του ήρθε μια ιδέα, φαεινή και ωραιότατη. Τέρμα πια η αδικία. Δώρα μόνο για τα παιδιά; Όχι πια! Ποιοι έχουν ανάγκη τη χαρά περισσότερο απ’ όλους; Τα παιδιά που ξέρουν ήδη να χαίρονται την κάθε στιγμή; Ή μήπως οι ηλικιωμένοι που όλοι τους ξεχνούν, που όλοι τους έχουν να νοιάζονται μόνο για τα εγγόνια τους; “Από δω κι εμπρός θα μοιράζουμε δώρα και στους παππούδες και στις γιαγιάδες!” είπε ο άγιος των παιδιών. Και πόσοι είναι οι ηλικιωμένοι; Μόνο 800 χιλιάδες! Ουπς!Τώρα τι γίνεται; Πώς θα φτιαχτούν και θα μοιραστούν δώρα σε όλους αυτούς;

    Εστιάζοντας

    Μεγάλη χριστουγεννιάτικη ιστορία, αλλά πραγματική, αυθεντική, πλήρης ιστορία και όχι πυροτέχνημα εντυπωσιασμού. Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου προσπαθεί να πρωτοτυπήσει μέσα στον χαμό των χριστουγεννιάτικων ιστοριών παγκοσμίως και η αλήθεια είναι ότι κατορθώνει να βαδίζει ένα μονοπάτι πρωτοτυπίας, καθώς μετατρέπει τα Χριστούγεννα σε μια γιορτή δώρων προς όλους, στρέφοντας το ενδιαφέρον προς τα “παιδιά” της τρίτης ηλικίας, τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μοιάζουν συχνά οι αγοραστές δώρων για όλους τους υπολοίπους, δίχως οι ίδιοι να απολαμβάνουν αυτό το νοιάξιμο και τη χαρά της προσμονής ενός δώρου. Η τεχνολογική εξέλιξη που έχει συντρίψει μέσα σε λίγα χρόνια συνήθειες δεκαετιών, ο υλισμός που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, η απληστία που κάνει την εμφάνισή της αρχίζοντας με ένα “θέλω κι άλλο” ή “θέλω δύο”, ο ηλικιακός ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός που μπορεί να ξεκινήσει με ένα παππούλη και να κορυφωθεί με διάφορες άλλες συμπεριφορές απομόνωσης ή περιθωριοποίησης. Όλα μπαίνουν μέσα σε αυτή την έξυπνη και με χιούμορ ιστορία της συγγραφέα που εκπέμπει υλικό προς σκέψη και συζήτηση προς κάθε πομπό, μικρό ή μεγαλύτερο.

    Όταν τα δώρα μπερδεύονται, έχουμε μια έξυπνη συνομιλία των ηλικιών και μια προσπάθεια να αναδειχθεί αλλά και να γεφυρωθεί μερικώς το χάσμα τους. Και αυτό το εύρημα το χαίρεσαι, καθώς το χιούμορ του είναι πολύ.

    Παράλληλα, ο εικονογράφος Βασίλης Κουτσογιάννης προχωρά σε μια διαφορετική εικονογραφικά προσέγγιση από τις συνήθεις δουλειές του, δημιουργώντας χειροποίητης αίσθησης σχέδια, όπου ο Αϊ-Βασίλης κυριαρχεί με το μήκος του κόκκινου κορμιού του και της γκρίζας γενειάδας του που δημιουργούν μια παιχνιδιάρικη και καλαίσθητη διάσταση που κερδίζει το βλέμμα, ενώ συνδιαλέγεται με την υπόλοιπη σελίδα, με τα αντικείμενα της οποίας σχετίζεται φύσει και θέσει.

    Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει μια πλήρη θεατρική παράσταση, καθώς εμπεριέχει θεατρικότητα, πρόσωπα, δραματικά στοιχεία, αξιακό κώδικα και κορύφωση που το καθιστούν ιδανικό.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Susaeta.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Δωρομπερδέματα
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    Συγγραφέας:

    Ελένη Σβορώνου

    Εικονογράφος:

    Βασίλης Κουτσογιάννης

    Εκδόσεις:

    Susaeta, Νοέμβριος 2023

    Μετάφραση:
    Επιμέλεια:
    Σελίδες:

    48

    Μέγεθος:

    24,5 Χ 28,5

    ISBN:

    978-618-224-048-9

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular