More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΔύο σπίτια, της Αμάντας Μιχαλοπούλου

    Δύο σπίτια, της Αμάντας Μιχαλοπούλου

    Βάζει τα λέγκο του στη σειρά, αλλά δεν έχει όρεξη για παιχνίδι. Και κάπου εκεί έρχονται στο λογισμό του οι γονείς του. Γιατί δεν μένουν πια μαζί, γιατί αποφάσισαν να χωρίσουν για να πάψουν οι καβγάδες. Γιατί οι καβγάδες χώρισαν τα έπιπλα, χώρισαν τα σπίτια και άνοιξαν πληγές, από εκείνες που δεν φαίνονται. Γιατί οι αναμνήσεις πληγώνουν και φέρνουν δάκρυ. “Μήπως φταίω κι εγώ που χωρίσατε με τον μπαμπά”, ρωτά τη μαμά του. Μα η μαμά δίνει εκείνη την απάντηση που κουβαλά το παρελθόν και την αλήθεια του: “Ο,τι κι αν γίνει, εσύ είσαι ο καρπός μιας πολύ μεγάλης αγάπης”.

    Η διαχείριση ενός χωρισμού, όχι όποιου κι όποιου, αλλά ζευγαριού που έφερε στον κόσμο και παιδί. Το παιδί βιώνει τη ματαίωση, τα ερωτήματα και οι έλλογες ή άλογες ενοχές το κατακλύζουν, η μητέρα δείχνει να βιώνει κι εκείνη τη δική της θλίψη για το τέλος του γάμου/συμβίωσης. Τι συνέβη και το ένα σπίτι γίνηκε… δύο;

    Είκοσι πέντε έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών από τη δεκαετία του 1990 γίνονται η “εικονογράφηση”, το εικαστικό περιβάλλον, μιας ιδιαίτερης ιστορίας χωρισμού, οικογενειακής κρίσης και διαχείρισης του διαζυγίου από το παιδί και τους γονείς του. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου, στο γνώριμο ύφος της σειράς Οικογενειακή Πινακοθήκη, παίρνει μια καθημερινή οικογενειακή κατάσταση και με λέξεις απλές, πλάθει σκέψεις και διαλόγους λυρικούς, απαντώντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο στο πρόβλημα του χωρισμού από την πλευρά κυρίως του παιδιού που βλέπει τους γονείς του να τερματίζουν το “μαζί”.

    Ένα δύσκολο θέμα το οποίο η συγγραφέας χειρίζεται εξαιρετικά, δίχως εξιδανικεύσεις, δίχως συνταγές επιτυχίας, μα με ρεαλισμό και ποιότητα. Καθώς το παιδί θα παραμείνει πάντα ο καρπός, το γέννημα ενός μεγάλου έρωτα (;), αγάπης (;), ό,τι κι αν ήταν η αφετηρία εκείνης της συνύπαρξης που το έφερε στον κόσμο.

    Από τη σειρά Οικογενειακή Πινακοθήκη, με βιβλία για παιδιά 5-8 ετών και καθημερινές ιστορίες που προβληματίζουν και ωθούν στην αντίληψη του διαφορετικού και την επαφή με τη σύγχρονη τέχνη.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Δύο σπίτια
    Σειρά: Οικογενειακή πινακοθήκη
    Συγγραφέας: Αμάντα Μιχαλοπούλου
    Σχεδιασμός έκδοσης: Μανόλης Σπορίδης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2000
    Σελίδες: 60
    Μέγεθος: 20 Χ 20
    ISBN:
    978-960-37-8785-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular