More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΕίκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα & Οι τρεις σωματοφύλακες, του...

    Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα & Οι τρεις σωματοφύλακες, του Τζερόνιμο Στίλτον (διασκευή κλασικής λογοτεχνίας)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Μικροπληροφορία: Το βιβλίο Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα (Vingt Mille Lieues sous les mers) του Ιούλιου Βερν κυκλοφόρησε σε συνέχειες από τον Μάρτιο του 1869 έως τον Ιούνιο του 1870 στο δεκαπενθήμερο περιοδικό Magasin d’éducation et de récréation.

    Το βιβλίο Οι Τρεις Σωματοφύλακες (Les Trois Mousquetaires) του Αλέξανδρου Δουμά πρωτοεκδόθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Le Siècle από το Μάιο έως τον Ιούλιο του 1844. Αποδείχθηκε ότι είχε βασιστεί στο βιβλίο Τα Απομνημονεύματα του κυρίου Ντ’ Αρτανιάν, υπολοχαγού των σωματοφυλάκων του βασιλιά, του Γκατιέν ντε Κουρτίλ ντε Σαντράς.

    Τρίτο και τέταρτο βιβλίο της σειράς του Τζερόνιμο Στίλτον με διασκευές κλασικών λογοτεχνικών έργων, μετά τα Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες και Το Νησί των Θησαυρών.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δύο ακόμα κλασικά μυθιστορήματα από τα πρώτα ράφια της παγκόσμιας λογοτεχνίας μπαίνουν στο σημάδι του Τζερόνιμο Στίλτον που τα συστήνει με τον τρόπο του στο μικρότερο αναγνωστικό κοινό.

    Το μυθιστόρημα του Βερν Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα, ένα από τα κορυφαία έργα του ιδίου και της παγκόσμιας επιστημονικής φαντασίας, με το υποβρύχιο πλοίο Ναυτίλο και τον πλοίαρχο Νέμο έγινε σχεδόν αρχετυπικό για δεκάδες βιβλία παγκοσμίως, καθώς και άλλες μορφές τέχνης, τις οποίες επηρέασε και ενέπνευσε. Μιλάμε για το 1860, δηλαδή κάπου 160 χρόνια πριν και λιγότερα από 30 χρόνια από τη χρονιά που η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος και ο Βερν μιλάει για απίθανα πράγματα που μόνο φαντασίες σαν τη δική του μπορούσα να φανταστούν τότε. Ή μάλλον τα είχε φανταστεί κάποιος αρκετά νωρίτερα. Ο Όμηρος, ή το συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων διαμέσου του ποιητή, καθώς ο Νέμο είναι μια σύγχρονη ναυτική Οδύσσεια που παραπέμπει στο μεγάλο αρχαίο έπος με διάφορους τρόπους και συμβολισμούς.

    Όσο για το θρυλικό ιστορικό μυθιστόρημα Οι Τρεις Σωματοφύλακες, τον Ντ’ Αρτανιάν και τους συντρόφους του (Άθως, Πόρθος, Άραμις) με τους οποίους ταυτίστηκαν γενιές και γενιές, έχει και αυτό εμπνεύσει εκατοντάδες δημιουργούς και εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο εδώ και κοντά δύο αιώνες, εδραιώνοντας ίσως το πιο γνωστό μότο της παγκόσμιας λογοτεχνίας: «Όλοι για έναν και ένας για όλους».

    Αυτά τα δύο βιβλία βλέπει μέσα από το ποντικίσιο καλειδοσκόπιό του ο παθιασμένος με τη λογοτεχνία Τζερόνιμο Στίλτον, το παγκόσμιο φαινόμενο που συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του και για να τον εκτιμήσεις, πρέπει να έχεις διαβάσει και να έχεις μελετήσει τα βιβλία του και όχι απλά να ασχολείσαι επιδερμικά μαζί του. Ο Στίλτον διατηρεί τις αξίες του, τα χαρακτηριστικά του, τα δομικά στοιχεία του, καθώς τρυπώνει μέσα στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και τα αναδιατάσσει με ελευθερία αλλά θεωρούμε και σεβασμό. Το μυστηριώδες τέρας στα ανοιχτά της θάλασσας κάπου στα 1866 και το αντάμωμα τριών σωματοφυλάκων με τον θαρραλέο Ντ’ Αρτανιάν γίνονται το βάθρο ανάπτυξης δύο σπουδαίων περιπετειών με τον ποντικόσμο του Τζερόνιμο Στίλτον να τρυπώνει μέσα στις δύο ιστορίες.

    Συντροφικότητα, τιμή, πίστη, θάρρος, διαφορετικότητα, ήθος, αφοσίωση, ανθρωπιά αναδεικνύονται μέσα από τις περιπέτειες καθώς κοιτάζει τις δύο διάσημες ιστορίες μέσα από τα μάτια του περίφημου ποντικού συγγραφέα του.

    Μεγάλη δύναμη και πάλι η εικονογράφηση που δίνει αυτή την απαραίτητη οπτική διέξοδο στον νεαρό αναγνώστη να διαβεί τον κόσμο αυτών των ιστοριών δίχως μόνο να βλέπει κείμενο.

    Ο Τζερόνιμο Στίλτον αφηγείται!

    Ελιζαμπέτα Ντάμι, συνέντευξη στο ELNIPLEX, 9 Μαΐου 2020

    Πολλές, διαφορετικές, χρωματιστές γραμματοσειρές, σπιρτόζικη εικονογράφηση, πλούσια text bubbles, χάρτες, πληροφοριακά κείμενα, γλωσσάρια. Όλα αυτά ντύνουν τον Τζερόνιμο…

    Ο πατέρας μου ήταν εκδότης παιδικών βιβλίων και μου εξήγησε την αναγκαιότητα να επικοινωνούν τα παιδιά όχι μόνο με λέξεις αλλά και με εικονογράφηση. Προσωπικά μου αρέσει να επικοινωνώ όχι μόνο με το κείμενο αλλά και με τα γραφικά εφέ. Μου αρέσει να δημιουργώ ένα φιλικό προς τα παιδιά περιβάλλον ανάγνωσης. Σκέφτηκα, αν έπρεπε να διαβάσω δυνατά το κείμενο στα παιδιά, ποιες λέξεις θα υπογράμμιζα με ειδικό χρώμα στην φωνή μου; Αυτές τις λέξεις επιλέγω να χρωματίζω και στο κείμενο.

    INFO

    Για να ανακαλύψεις τις περιπέτειες του Τζερόνιμο Στίλτον και των φίλων του, μπες στην ιστοσελίδα του: http://www.geronimostilton.com/

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα
    Οι τρεις σωματοφύλακες
    Τίτλος πρωτοτύπου: Ventimila leghe sotto i mari
    I tre moschettieri
    Συγγραφέας/Διασκευή: Τζερόνιμο Στίλτον
    Εικονογράφηση: Εικονογράφηση: Giovanni Basile, Francesco Colombo, Elisabetta Giulivi, Roberta Tedeschi, Luca Usai και Concetta Valentino
    Mελάνια: Alessandro Battan, Jacopo Brandi, Michela Frare, Daniela Geremia, Roberta Pierpaoli και Luca Usai
    Xρώμα: Cinzia Antonielli, Alessandra Bracaglia, Ketty Formaggio, Donatella Melchionno, Edwyn Nori και Nicola Pasquetto
    Εκδόσεις: Κέδρος, Ιανουάριος 2023
    Μετάφραση: Δάφνη Βλουμίδη
    Επιμέλεια: Επιμέλεια: Red Whale (Katja Centomo και Francesco Artibani)
    Γραφικά: Paola Cantoni, σε συνεργασία με τη Marta Lorini
    Σελίδες: 232
    Μέγεθος: 14 Χ 18,5
    ISBN: 978-960-04-5337-9
    978-960-04-5338-6

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular