More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο"Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με": το πλήρες μήνυμα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (και...

    “Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με”: το πλήρες μήνυμα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (και στα ελληνικά) για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023

    Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, είναι ο επίσημος χορηγός της ICBD 2023 (International Children’s Book Day), της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου 2023. Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος φέρει τον τίτλο «Είμαι βιβλίο, διάβασέ με» και ανακοινώθηκε από την IBBY στον ιστότοπό της.

    Η αφίσα και το μήνυμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών, του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη. Μαζί, ήθελαν να γιορτάσουν τη δύναμη των παιδικών βιβλίων στην προώθηση των αξιών της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης, καθώς και στη σύνδεση των ανθρώπων μέσω της ανοχής και της κατανόησης.

    Θαυμάστε την ελληνικότητα και παγκόσμια καθολικότητα της αφίσας και διαβάστε στα ελληνικά το μεστό, λυρικό, συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε το σε σπίτια και τάξεις, όπου υπάρχουν παιδιά:

    Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με.

    του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

    Είμαι ένα βιβλίο.
    Είσαι ένα βιβλίο.
    Όλοι είμαστε βιβλία.

    Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι.
    Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να πει.

    Μπορεί να φαινόμαστε εντελώς διαφορετικά –
    άλλα μεγάλα, άλλα μικρά,
    άλλα πολύχρωμα, άλλα μαυρόασπρα,
    άλλα με λίγες σελίδες κι άλλα με πολλές.

    Μπορεί να συμφωνούμε ή να λέμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.
    Όμως αυτή είναι η ομορφιά μας.
    Θα ήταν πολύ βαρετό να ήμασταν όλα ίδια.

    Καθένα μας είναι μοναδικό.
    Και καθένα από εμάς έχει το δικαίωμα να το σέβεσαι,
    να το διαβάζεις χωρίς προκαταλήψεις,
    να έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σου.

    Μπορείς να έχεις τις απόψεις σου για εμένα.
    Μπορείς να ερευνάς, να κρίνεις και να σχολιάζεις ό,τι διαβάζεις.

    Μπορείς να με βάλεις πίσω στο ράφι
    ή να με κρατήσεις σφιχτά στην αγκαλιά σου
    και να ταξιδέψουμε μαζί πολύ μακριά.

    Αλλά ποτέ μην αφήσεις κάποιον να με πετάξει
    ή να με διώξει σε άλλο ράφι.
    Ποτέ μη ζητήσεις την καταστροφή μου
    ή μην επιτρέψεις σε κάποιον να με καταστρέψει.

    Κι αν έρθει κάποιο βιβλίο από άλλο ράφι στο δικό σου,
    γιατί κάποιος ή κάτι το έδιωξε μακριά,
    κάνε χώρο.
    Αν πας λίγο πιο κει, χωράει δίπλα σου.

    Προσπάθησε να νιώσεις όπως νιώθει.
    Κατάλαβέ το. Προστάτεψέ το.
    Μπορεί να βρεθείς εσύ στη θέση του αύριο.

    Γιατί κι εσύ είσαι ένα βιβλίο.
    Όλοι είμαστε βιβλία.

    Έλα, φώναξέ το δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι:
    «Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»

    Διαβάστε και την αγγλική μετάφραση του μηνύματος για όλους τους αναγνώστες του κόσμου:

    I am a book, read me.

    by Vagelis Iliopoulos

     

    I am a book.
    You are a book.
    We are all books.

    My soul is the story I tell.
    Every book tells its own story.

    We can look quite different –
    some big, some small,
    some colourful, some black and white,
    some with a few pages, some with many.

    We may say similar or completely different things,
    but that’s our beauty.
    It would be boring to be all the same.

    Each of us is unique.
    And each of us has the right to be respected,
    to be read without prejudice,
    to be given space in your library.

    You may have opinions about me.
    You may choose to question or comment on what you read.
    You can put me back in the library
    or hold me close and travel with me a long way.

    But never let someone throw me away
    or send me to another shelf.
    Never ask for my destruction, nor allow anyone else to do.

    And if a book ever comes from another shelf,
    because someone or something drove it away,
    make room.
    It fits next to you.

    Try to feel as it feels.
    Understand it. Protect it.
    You may be in its place tomorrow.

    Because you are a book too.
    We all are books.

    Come on, say it loud so everyone can hear you.
    «I am a book, read me.»

    ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα είναι διευθυντής ενός από τα πιο αναγνωρισμένα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της Αθήνας. Έγραψε το πρώτο του παιδικό βιβλίο το 1995 και το 1997 κυκλοφόρησε τον Τριγωνοψαρούλη (Το μικρό τριγωνικό ψάρι). Μιλώντας για ανεκτικότητα και κατανόηση, αυτό το ψαράκι έχει γίνει ο πιο διάσημος σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας της Ελλάδας. Έκτοτε, ο Βαγγέλης έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές χώρες και συχνά έχουν λάβει βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της IBBY και το Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας. Έχει επίσης γράψει θεατρικά έργα για σενάρια θεάτρου και κινηματογράφου και μεταφράζει παιδική λογοτεχνία. Τα βιβλία του Βαγγέλη έχουν επιλεγεί στην τιμητική λίστα της IBBY, την Εξαιρετική Συλλογή Βιβλίων της IBBY για Νέους με Αναπηρίες και τον κατάλογο White Ravens της International Youth Library. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ βιβλίου, όπως μεταξύ άλλων το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου, το Φεστιβάλ Βιβλίου στην Κύπρο, το Φεστιβάλ Bankya στη Βουλγαρία. Ως εθελοντής για την προώθηση της ανάγνωσης και της παιδικής λογοτεχνίας, ο Βαγγέλης γράφει άρθρα, δίνει διαλέξεις και οργανώνει διάφορα προγράμματα ανάγνωσης και εκστρατείες σε σχολεία και βιβλιοθήκες. Διδάσκει επίσης Δημιουργική Γραφή. Η Ελληνική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Υγεία Παιδιών και Εφήβων τον διόρισε Αγγελιοφόρο Ψυχικής Υγείας στα Σχολεία. Έχει προταθεί για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY και το Βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν (ALMA) από το Κυπριακό Τμήμα της IBBY. Η IBBY Greece τον έχει ανακηρύξει και ως Πρέσβη του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

    Vagelis Iliopoulos was born in Athens, Greece in 1964. He studied Pedagogy and Theology in the National and Kapodistrian University of Athens and is currently the Director of one of the most prestigious private primary schools in Athens. He wrote his first children’s book in 1995 and in 1997, he published O Trigonopsaroulis (The Little Triangle Fish ). By talking about tolerance and understanding, this little fish has become the most famous contemporary Greek literary hero. Since then, Vagelis has written a great number of books for children and young adults. Many of them have been translated and published in several countries and have frequently received awards, including the Award of the Greek Section of IBBY, and the Greek State Children’s Literature Award. He has also written plays for theatre and movie scripts and translates children’s literature. Vagelis’ books have been selected for the IBBY Honour List, the IBBY Outstanding Collection of Books for Young People with Disabilities and the International Youth Library’s White Ravens catalogue. He has participated in international book festivals, such as the Berlin Literature Festival, the Book Fest in Cyprus, the Bankya Festival in Bulgaria, among others. As a volunteer for the promotion of reading and children’s literature, Vagelis writes articles, gives lectures, and organizes different reading projects and campaigns in schools and libraries. He also teaches Creative Writing. The Greek Association for the Psychosocial Health of Children and Adolescents has appointed him Mental Health Messenger in Schools. He has been nominated for the Hans Christian Andersen Award by the Greek Section of IBBY, and the Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) by the Cypriot Section of IBBY. IBBY Greece has also proclaimed him as Ambassador of the Greek Children’s Book.

    ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

    Η εικαστικός και εικονογράφος Φωτεινή Στεφανίδη γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1962. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη ζωγραφική και την τοιχογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1986, όπου δάσκαλοι της ήταν καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως ο Γιάννης Μόραλης και ο Δημήτρης Μυταράς. Από το 1988 έχει εκθέσει τη δουλειά της σε είκοσι ατομικές εκθέσεις, καθώς και σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι φωτογραφίες της έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερα από εκατό δημοσιευμένα έργα, συμπεριλαμβανομένων εκδόσεων ελληνικών λαϊκών παραμυθιών, λογοτεχνίας και ποίησης, ενώ έχει κάνει ειδικότητα την παραγωγή συλλεκτικών εκδόσεων. Υπήρξε επίσης συγγραφέας δέκα βιβλίων. Αξιοσημείωτα μεταξύ των πολλών βραβείων και διακρίσεων που έχει κερδίσει η δουλειά της στην εικονογράφηση και τη χαρακτική είναι η Μπιενάλε Εικονογράφησης της Μπρατισλάβα (2001), το Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (2003, 2007 και 2011), η Μπιενάλε Εικονογράφων Βελιγραδίου («Golden» 2005 και 2013) και «Plaquette» (2010), το βραβείο εικονογράφησης από το Ελληνικό Τμήμα του IBBY (1995, 2005, 2011 και 2018), καθώς και το βραβείο ΕΒΓΕ και η μνεία τα έτη 2007 και 2013. Επιλέχθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY για το βραβείο Hans Christian Andersen και για το Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). Της έχει επίσης απονεμηθεί το βραβείο λογοτεχνίας για νέους ενήλικες από το Ελληνικό Τμήμα του IBBY (2021).

    Photini Stephanidi was born in Greece in 1962. The artist and illustrator Photini Stephanidi completed her studies in painting and fresco art at the Athens School of Fine Arts in 1986, where her teachers included artists of international repute such as Yannis Moralis and Dimitris Mitaras. Since 1988, she has exhibited her work in twenty solo exhibitions, as well as in many group and international exhibitions of painting, engraving and illustration in Greece and abroad. Her pictures have featured in more than a hundred published works, including editions of Greek folk tales, literature, and poetry, and she has made a specialty of producing collectors’ editions. She also has been the author of ten books. Notable among the many prizes and distinctions her work has gained for illustration and engraving are the Biennale of Illustration Bratislava Plaque (2001), the Greek State Prize for Illustration (2003, 2007 and 2011), the Belgrade Illustrators’ Biennale ‘Golden Pen’ (2005 and 2013) and ‘Plaquette’ (2010), the prize for illustrations from the Greek Section of IBBY (1995, 2005, 2011 and 2018), as well as the EBGE prize and mention 2007 and 2013. She was selected by the Greek Section of IBBY for the Hans Christian Andersen Award, and for the Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). She has also been awarded the prize for young adults’ literature from the Greek Section of IBBY (2021).

    RELATED ARTICLES

    Most Popular