More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20184-7 ετώνΕίσαι ένα θαύμα, της Ρ. Τ. Παλάσιο

    Είσαι ένα θαύμα, της Ρ. Τ. Παλάσιο

    eisai ena thavma cover

    Mετά τα μυθιστορήματα Θαύμα (Wonder) και Ο Όγκι κι εγώ (Auggie & me), κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος το εικονογραφημένο βιβλίο Είσαι ένα θαύμα (We’re all wonders) της R.J.Palacio. Αυτή τη φορά η Palacio δημιούργησε μια εικονογραφημένη ιστορία με πρωταγωνιστές τον Όγκι και τη σκυλίτσα του Ντέιζι, ώστε να δώσει την ευκαιρία και σε μικρότερης ηλικίας αναγνώστες να γνωρίσουν τον κόσμο του Όγκι.

    Πρόκειται για τη γνωστή πλέον ιστορία του Όγκι, του παιδιού που γεννήθηκε με στοματοπροσωπικό σύνδρομο, ένα είδος δυσμορφίας η οποία έχει καταστήσει την εμφάνιση του προσώπου του μη “φυσιολογική”. Ο Ογκι συστήνεται δηλώνοντας ότι γνωρίζει πως παρόλο που κάνει συνηθισμένα πράγματα, παίζει μπάλα, κάνει ποδήλατο, τρώει παγωτό, δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί. Δεν μοιάζει στην εμφάνιση με τα άλλα παιδιά.

    ​Η μαμά του θεωρεί ότι είναι μοναδικός, ότι είναι ένα θαύμα και η σκυλίτσα του η Ντέιζι, συμφωνεί. Όμως, οι άνθρωποι συνήθως δεν τον βλέπουν σαν θαύμα. Εστιάζουν στη διαφορετικότητά του. Τον σχολιάζουν, τον δείχνουν με το δάχτυλο και τον κοροιδεύουν πίσω από την πλάτη του. Εκείνοε φυσικά, ακούει τι λένε… Τότε μαζί με τη σκυλίτσα του οργανώνουν διαγαλαξιακά ταξίδια. Στον Πλούτωνα συναντούν φίλους εξωγήινους και μαζί τους χαζεύουν τη Γη που φαίνεται τόσο μικρή. Κι όμως, κατοικούν πάνω της δισεκατομμύρια διαφορετικοί άνθρωποι. ​Τότε ο Όγκι είναι έτοιμος να γυρίσει πίσω. Πιστεύει πως οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν. Αν έβλεπαν με καλοσύνη θα έβλεπαν ένα θαύμα στον καθένα ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό!

    Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πραγματικά, βιβλίο. Προσεγγίζει τη διαφορετικότητα με ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό. Το κείμενο είναι σύντομο και περιεκτικό. Οι λέξεις έχουν επιλεγεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδουν πλήρως τα νοήματα με τρόπο απλό και κατανοητό. Τίποτα δε λείπει και τίποτα δε φαίνεται να περισσεύει. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και οι αναγνώστες έρχονται σε επαφή με τον ήρωα και τα συναισθήματά του. Η συγγραφέας έχει πλάσει έναν ήρωα με αυτογνωσία. Δεν έχει σούπερ δυνάμεις και δεν ηρωοποιείται. Δεν έχει ανάγκη τον οίκτο, ούτε τη λύπηση. Έχει ανάγκη από φίλους και αποδοχή.

    Η σύγγραφέας δημιουργεί μια αντίθεση ανάμεσα στις συνηθισμένες δραστηριότητες και την ασυνήθιστη εμφάνιση του παιδιού. Περιλαμβάνει στην αφήγηση την οπτική του σημαντικού “άλλου”, εν προκειμένω τη μητέρα αλλά και του κοινωνικού περίγυρου. Με εξαιρετικό τρόπο δείχνει πως διαχειρίζεται ο ήρωας τη λύπη του για τις αντιδράσεις των ανθρώπων. Και είναι πολύ ωραίο το γεγονός ότι καταλήγει σε μια τοποθέτηση για το πως μπορούν να προσεγγίζουν οι άλλοι το “διαφορετικό”. Η  διαφορετικότητα τοποθετείται στη σωστή της διάσταση. Διαφορετικός είναι κάθε άνθρωπος.  Η καρτουνίστικη εικονογράφηση δημιιουργεί τις κατάλληλες προυποθέσεις για προβληματισμό και συζήτηση. Σε καμία όμως, περίπτωση δε σοκάρουν, ούτε δημιουργούν αισθήματα λύπησης. Οι εικόνες μάλιστα “παίζουν” το δικό τους αυτόνομο παιχνίδι ανάμεσα στο “φυσιολογικό” και το διαφορετικό με τις εναλλαγές της οπτικής γωνίας του αναπαριστώμενου ήρωα και την αποτύπωση του μισού προσώπου του.

    Η ιστορία του Όγκι έχει συγκινήσει πλήθος αναγνωστών ανά τον κόσμο, μετρά πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 5εκατομμύρια αντίτυπα κι έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές την Julia Roberts, τον Owen Wilson και τον Jacob Tremblay. Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στην Ελλάδα στο τέλος του 2017.

    Είναι ένα θαύμα αυτό το βιβλίο από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος!

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Είσαι ένα θαύμα
    Τίτλος πρωτοτύπου: We’re all wonders
    Συγγραφέας: Ρ. Τ. Παλάσιο
    Εικονογράφηση: Ρ. Τ. Παλάσιο
    Μετάφραση Μαρίζα Ντεκάστρο
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2017
    Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-569-740-2
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular