More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΘέατροΕθνικό Θέατρο: «Ο Κύκλος του Μονόκερου», διαδικτυακή δράση για σχολεία

    Εθνικό Θέατρο: «Ο Κύκλος του Μονόκερου», διαδικτυακή δράση για σχολεία

    Σε καιρούς πανδημίας και των δυσκολιών που ζούμε όλοι, η Πρώτη Κρατική Σκηνή της χώρας παρουσιάζοντας το Εθνικό Νέων, δημιουργεί μία ξεχωριστή θεατρική εμπειρία για τους μικρούς φίλους τον «Κύκλο του μονόκερου»

    Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να κρατηθεί ζωντανή η επαφή μαθητών και μαθητριών του δημοτικού με το θέατρο και «τα δώρα του», αλλά και με το Εθνικό Θέατρο, τον πλέον πολυσχιδή και ζωντανό θεατρικό οργανισμό και πυρήνα δημιουργίας του τόπου.

    Η θεατρική εμπειρία ξεκινά πριν από την παράσταση, μέσα στην τάξη. Στην ουσία πρόκειται για τη συνοδό δράση της παράστασης για παιδιά, Πιστεύω στους μονόκερους, του Μάικλ Μορπούργκο, που θα παρουσιαστεί τον προσεχή Δεκέμβριο στην Κεντρική σκηνή σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου.

    Δράση 1 Η Κυρία Μονόκερος σας γράφει

    Η θεατρική εμπειρία ξεκινά πριν από την παράσταση, μέσα στην τάξη

    Η χρονιά που πέρασε μας άφησε όλους δυνατότερους, όσο κι αν κλόνισε τις βεβαιότητες και την κανονικότητα στη ζωή μας. Με την πίστη ότι η δημιουργικότητα είναι το αντίδοτο σε κάθε κρίση, στο Εθνικό Νέων προτείνουμε πως η επαφή με την τέχνη είναι τώρα αναγκαιότερη από ποτέ.

    Έχουμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά μας να εμπλέξουμε τους νεαρούς θεατές μας στη δουλειά μας, να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή τους με το θέατρο και τα δώρα του, αλλά και με το Εθνικό Θέατρο, ως θεσμό, ως ζωντανό οργανισμό και πυρήνα δημιουργίας στην καρδιά της πόλης!

    Με αυτόν τον στόχο, πλαισιώνουμε την παράσταση της παιδικής μας σκηνής «Πιστεύω στους μονόκερους» , με μια πρωτοπόρα δράση που χρησιμοποιεί  λίγο διαδίκτυο και πολλή φαντασία  και απευθύνεται σε δημοτικά σχολεία και μαθητές 6-12 ετών. Στοχεύει να ενθαρρύνει την ενεργή εμπλοκή των παιδιών στη θεατρική διαδικασία  καθιστώντας τα ίδια συν-δημιουργούς. Διερευνούμε και δοκιμάζουμε  τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο, όχι για να αντικαταστήσει την εμπειρία του θεατή και τη ζωντανή εκπαίδευση, αλλά για να εκτοξεύσει τη φαντασία.

    Δημιουργούμε μια διαδραστική πλατφόρμα, μέσα από την οποία ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου, η κυρία Μονόκερος, σας στέλνει ιστορίες φτιαγμένες αποκλειστικά  για ή από εσάς!

    Εγγράψτε την τάξη και τους μαθητές σας, και η Κυρία Μονόκερος θα σας στείλει μια ιστορία, θα σας ζητήσει να τη συνεχίσετε, θα συνεργαστείτε για να την ολοκληρώσετε, θα σας βοηθήσει μαθαίνοντάς σας τα «κόλπα» της γραφής, θα σας προτείνει περισσότερες ιστορίες για να διαβάσετε στην τάξη!

    Το πρώτο γράμμα από την κα Μονόκερο, ξεκινά έτσι:

    Αγαπημένε φίλε, αγαπημένη φίλη,

    Μπορείς να πιάσεις το άπιαστο; Γίνεται να φανερώσεις το άφαντο ή να δεις πράγματα που έζησαν άλλοι; H απάντηση είναι ναι. Εμείς στον Κύκλο του Μονόκερου το γνωρίζουμε καλά αυτό. Υπάρχουν, βλέπετε, λέξεις ικανές να κάνουν τα πάντα. Αρκεί να μπουν στη σωστή σειρά. Τότε θα βγάλουν ρίζες και φτερά και θα κάνουν τα μεγαλύτερα θαύματα.

    Σ’ αυτή τη ξεχωριστή λέσχη σας προσκαλούμε και εσάς. Ελάτε να ανταλλάξουμε ιστορίες, να μοιραστούμε σκέψεις και να ανακαλύψουμε το υλικό από το οποίο φτιάχνονται τα όνειρα.  Γιατί, όπως λέμε στον Κύκλο του Μονόκερου: «Αυτό που μοιάζει αληθινό, συχνά είν’ ένα ψέμα. Κι εκείνο που λες ψεύτικο, μπορεί να έχει αίμα».

    Σε  περιμένουμε!

    Με αγάπη, Αργυράννα

    Το πρόγραμμα είναι η ανταπόκρισή μας στην πρόκληση των καιρών.

    Αποπειράται να εξαντλήσει τους τρόπους με τους οποίους το θέατρο, μέσα από τη συμμετοχικότητα, συνεισφέρει στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων και αποδεικνύει ότι μια παράσταση μπορεί να είναι ερέθισμα για ένα καλά σχεδιασμένο και συντονισμένο σύνολο δραστηριοτήτων, που αντλούν έμπνευση τόσο από το περιεχόμενο της παράστασης όσο από τη διδακτική ύλη, αλλά και από τις συνθήκες της εποχής. Φιλοδοξούμε να προσφέρουμε στα παιδιά τρόπους για να εκτονώσουν και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους παρά τους περιορισμούς που βιώνουμε, ενισχύοντας παράλληλα τη συνοχή της τάξης μέσα από τη δημιουργία μιας κοινότητας παιδιών που μοιράζονται την εμπειρία του θεάτρου.

    Ξεκινάμε! Ακολουθήστε μας!

    Τις ιστορίες της κυρίας Μονόκερου γράφει ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, (1o Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου – Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2018)

    ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

    Θα λάβετε επιστολή με την οποία επιβεβαιώνεται η εγγραφή σας στον Κύκλο του Μονόκερου και θα αρχίσει η αλληλογραφία σας.

    Θα δεχτείτε ηλεκτρονικά το πρώτο μέρος μιας ιστορίας που θα σας ζητηθεί να συνεχίσετε μέσα από διάφορες επιλογές.

    Η αλληλογραφία θα συνεχιστεί, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    *Στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν, αποστέλλεται με το πρώτο μέρος της ιστορίας ένας σύντομος εκπαιδευτικός οδηγός με προτάσεις για σχετικές δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και θεατρικού παιχνιδιού, με τα οποία μπορούν να εμπλουτίσουν  τη δράση.

    Πληροφορίες κα Γιώτα Μπάκα, 210-700-1469

    Δράση 2: Η κα Μονόκερος όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπορεί να ταξιδεύσει μέσα στην Αττική και να επισκεφθεί  με την παρέα της το σχολείο σας…

    Ετσι η γνωριμία σας μαζί της θα συνεχιστεί…

    *Κόστος ανά μαθητή 5€

    Μετά την περίοδο επεξεργασίας της ιστορίας με την τάξη, την επεξεργαζόμαστε ως θίασος πια και την παρουσιάζουμε – ναι τη δική σας ιστορία! – στα σχολεία που μας προσκαλούν με τη μορφή δραματοποιημένης αφήγησης (μικρός αριθμός ηθοποιών και ένας μουσικός με πρωτότυπη μουσική σύνθεση). Την παρουσίαση ακολουθούν δομημένοι αυτοσχεδιασμοί και παιχνίδια ρόλων που συντονίζουν οι ειδικά εκπαιδευμένοι γι’ αυτό ηθοποιοί του θιάσου. Εστιάζουμε στη διερεύνηση των θεματικών και των προβληματισμών που θέτει το έργο μέσα από νέες ιστορίες, τον αυτοσχεδιασμό, τα παιχνίδια ρόλων, δίνοντας πάντοτε έμφαση στην καλλιέργεια της φαντασίας και της ενδοσκόπησης, αλλά και στις κοινωνικές δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσα από την ομαδική δουλειά.

    Σύλληψη, συντονισμός, και υπεύθυνη εκπαιδευτικού υλικού: Σοφία Βγενοπούλου

    Για κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Ομαδικών Πωλήσεων (Δευτέρα-Παρασκευή, 8.00-16.00) στο τηλ.: 210.7001468 (εσωτ. 310) ή με e-mail: paidikiskini@n-t.gr

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular