More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΕρευνητικές και διδακτικές προσεγγίσεις για τις Φυσικές Επιστήμες στην Προσχολική Εκπαίδευση

    Ερευνητικές και διδακτικές προσεγγίσεις για τις Φυσικές Επιστήμες στην Προσχολική Εκπαίδευση

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 18+ — Επιστημονικό βιβλίο για εκπαιδευτικούς προσχολικής

    Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί μια παιδαγωγική προσέγγιση που αξιοποιεί τα ρομπότ ως εργαλεία σκέψης, προκειμένου να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την περιέργεια των μαθητών, τον ενεργό πειραματισμό με υλικά, την επίλυση προβλημάτων, τη συνεργασία και τη μάθηση μέσα από αυθεντικές εμπειρίες που διατρέχουν ποικιλία μαθησιακών περιοχών.

    Φυσικές επιστήμες στο νηπιαγωγείο. Ο απόλυτος οδηγός.

    Περί τίνος πρόκειται

    Οι σύγχρονες προσεγγίσεις έρευνας και διδασκαλίας για την εκπαίδευση των Φυσικών Επιστηµών στην προσχολική ηλικία επικεντρώνονται σε βιωµατικές και διερευνητικές εµπειρίες µάθησης που ενισχύουν την περιέργεια, την κριτική σκέψη και την αγάπη για την επιστήµη. Οι εκπαιδευτικοί αξιοποιούν διαθεµατικές προσεγγίσεις όπως η STEAM (Science Technology Engineering Arts and Mathematics) εκπαίδευση, προκειµένου να προσφέρουν µια ολιστική προσέγγιση που ενθαρρύνει τους µικρούς µαθητές να εξερευνήσουν και να εφαρµόσουν τις επιστηµονικές τους γνώσεις με δημιουργικούς και καινοτόμους τρόπους. Ένα σύγχρονο εργαλείο της διαθεµατικής προσέγγισης αποτελεί η εκπαιδευτική ροµποτική, η οποία προσφέρει µια βιωµατική και ελκυστική πλατφόρµα για παιδιά µέσω της οποίας καλλιεργούνται βασικές έννοιες µηχανικής, λογική συλλογιστική και υπολογιστική σκέψη. Επιπλέον, η εισαγωγή των τεχνών και της δηµιουργικότητας στο πλαίσιο της STEAM εκπαίδευσης επιτρέπει στα παιδιά να εκφράσουν τις ιδέες και τα ευρήματά τους πολυτροπικά. Η ενσωµάτωση των παραπάνω καλλιεργεί τη φαντασία των παιδιών και προωθεί µια ευρύτερη κατανόηση της διασύνδεσης των διαφορετικών επιστηµονικών κλάδων. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι εκπαιδευτικές δράσεις σε µη τυπικούς χώρους µάθησης όπως το µουσείο, στο οποίο οι µαθητές έρχονται σε επαφή µε διαδραστικά εκθέµατα και εκπαιδευτικά προγράµµατα κατάλληλα για την ηλικία τους. Εξίσου σηµαντική στην προσχολική ηλικία είναι η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία, µέσω της οποίας οι µαθητές αναπτύσσουν µια ολιστική κατανόηση της αλληλεξάρτησης µεταξύ της ανθρώπινης κοινωνίας και της φύσης και έχουν τη δυνατότητα να γίνουν φορείς θετικής αλλαγής µε ορίζοντα ένα βιώσιµο µέλλον. Συνεπώς, οι σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση των φυσικών επιστηµών για την προσχολική εκπαίδευση παρέχουν µια σταθερή βάση για επιστηµονικό γραµµατισµό και διά βίου µάθηση και προετοιµάζουν τα παιδιά για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα“.

    Αυτά αναφέρονται στην εισαγωγή αυτού του μεγάλου τόμου όπου σε σχεδόν 500 σελίδες και 6 κεφάλαια περιλαμβάνονται 22 επιστημονικές εισηγήσεις για τις φυσικές επιστήμες στην προσχολική εκπαίδευση.

    • Σχεδιασμός, ανάπτυξη και αξιολόγηση διδακτικών/μαθησιακών δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικού υλικού για έννοιες των φυσικών επιστημών
    • αναλυτικά προγράμματα και φυσικές επιστήμες,
    • εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για τις φυσικές επιστήμες,
    • διαθεματικές/ διεπιστημονικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση για τις φυσικές επιστήμες (steam, εκπαιδευτική ρομποτική),
    • φυσικές επιστήμες-περιβάλλον-αειφορία,
    • άτυπα και μη τυπικά περιβάλλοντα μάθησης για τις φυσικές επιστήμες.

    Αυτά είναι τα έξι κεφάλαια, οι έξι ενότητες στην οποίες διακλαδώνονται τα πολύ ενδιαφέροντα κείμενα καθηγητών και καθηγητριών πανεπιστημίου, ειδικών επιστημόνων (π.χ. γεωλόγων), νηπιαγωγών, ειδικών παιδαγωγών, φοιτητριών και φοιτητών, όπου αναλυτικά παρουσιάζονται όλες οι πτυχές των φυσικών επιστημών εν σχέση με την προσχολική εκπαίδευσή και την ανάπτυξή τους εντός αυτής.

    Οι εκπαιδευτικοί θα βρουν εξαιρετικές ιδέες, τεκμηριωμένες και επιστημονικά θεμελιωμένες, θα επιμορφωθούν μέσα από αυτό το εκτενές έντυπο σεμινάριο, ενώ θα συναντηθούν με πλήθος πρακτικών εφαρμογών που θα αναμειχθούν με τη δική τους εμπειρία και γνώση.

    Περπατώ, περπατώ εις το κάστρο… (εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας), η σύνδεση των φυσικών επιστημών με την έρευνα και την αειφορία, δραστηριότητες και εφαρμογές μηχανικής στο νηπιαγωγείο, διδασκαλία τήξης και πήξης στο νηπιαγωγείο και πώς τις αντιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί, μέχρι ενδοεπιμόρφωση των νηπιαγωγών στις φυσικές επιστήμες και πολλά ακόμη.

    Από τους και τις (αλφαβητικά): Σοφία Αγιοπετρίτου / Αγγελική Βελλοπούλου / Ευθυµία Γώτη / Μηνάς Δασυγένης Σταυρούλα Δηµητρά / Αγγελική Δηµητρακοπούλου / Γεώργιος Ζαχαρής / Δηµήτρης Ζιούζιος Δηµήτρης Θεοδωρακόπουλος / Μιχάλης Ιωάννου / Μιχαήλ Καλογιαννάκης / Αναστασία Καλογιαννίδου Μαρία Καµπεζά / Ελένη Κολοκούρη / Αθηνά-Χριστίνα Κορνελάκη / Μάτα Κορτζή Αλεξάνδρα Κοσκολού / Γεώργιος Κρητικός / Ανθούλα Μαΐδου / Ευαγγελία Μανταδάκη Αδαµαντία Μαργαρίτη / Στυλιανός Μαστρογιαννάκης / Πολυξένη Μήτση / Μαρία Μπιρµπίλη Αθανασία Μπραγιάντση / Θαρρενός Μπράτιτσης / Μαριάνθη Νάστου / Γεωργία Νάτσιου Ειρήνη Νικολάου / Παρασκευή Νταλαούτη / Πηνελόπη Παπαδοπούλου / Χριστίνα Παπαζήση Μαρία Παπανδρέου / Κατερίνα Πλακίτση / Χαρίτων Πολάτογλου / Δηµήτρης Πρωτοπαπάς Χαρίκλεια Ρεκούµη / Μαρία Σακελλαρίου / Βασιλική Σκένδου / Μιχαήλ Σκουµιός Ευθύµιος Σταµούλης / Παναγιώτα Στράτη / Ελένη Τσέου / Ιωάννα Τσολοπάνη Γεώργιος Φεσάκης / Αικατερίνη Φλώρου / Μάρθα Χάιτα / Ευφροσύνη Χατζηλία / Ζωή Ψαροµηλίγκο

    Εκδόσεις Πατάκη.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ερευνητικές και διδακτικές προσεγγίσεις για τις Φυσικές Επιστήμες στην Προσχολική Εκπαίδευση
    Εκδόσεις:

    Πατάκη, Νοέμβριος 2023

    Διόρθωση:

    Νίκος Αγγελής

    Επιμέλεια:

    Κατερίνα Πλακίτση, Ευθύμιος Σταμούλης, Ελένη Κολοκούρη, Αθηνά-Χριστίνα Κορνελάκη

    Σελίδες:

    496

    Μέγεθος:

    17 X 24

    ISBN:

    978-618-07-0153-1

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular