More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΕσύ τι θα προτιμούσες; των Λουίζας και Φίλιππου Φωτιάδη (εικ.: Φίλιππος Φωτιάδης)

    Εσύ τι θα προτιμούσες; των Λουίζας και Φίλιππου Φωτιάδη (εικ.: Φίλιππος Φωτιάδης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μικροπληροφορία: Η σχέση Λουίζας και Φίλιππου Φωτιάδη είναι μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις που μπορεί να έχουν άνθρωποι στη ζωή τους.

    Το παιχνίδι των διλημμάτων είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό με ολόκληρες διαδικτυακές πλατφόρμες, έτοιμες ερωτήσεις και πολλούς τρόπους και κατηγορίες παιχνιδιού. Ηθικά διλήμματα, απίθανα, ακραίες επιλογές, διασκεδαστικά κ.α.

    Είχα ακούσει τον Φοίβο Δεληβοριά να λέει ότι του αρέσει να παίζει αυτό το παιχνίδι, ενώ το ίδιο παιχνίδι είδα να παίζουν με τους προσκεκλημένους τους ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη στο Μουσικό Κουτί της ΕΡΤ.

    Με ξάφνιασε ευχάριστα που είδα ένα βιβλίο για παιδιά να στηρίζεται σε αυτό το παιχνίδι και πολύ περισσότερο όταν είδα ότι η Λουίζα είναι ένα μικρό παιδί, κάπου προς το τέλος του δημοτικού, που έθετε διασκεδαστικά διλήμματα στους ανθρώπους της οικογένειάς της. Κάποια από αυτά μάλιστα τα θεωρώ διαμάντια ευρηματικότητας και φαντασίας:

    Τι θα προτιμούσες: να ήσουν Κύκλωπας ή να είχες ένα γιγάντιο αυτί από τη μία και κανένα από την άλλη;

    Τι θα προτιμούσες: να ζούσες στα σύννεφα ή να ζούσες μέσα στη θάλασσα;

    Τι θα προτιμούσες: να ήξερες όλες τις γλώσσες του κόσμου ή να μπορούσες να μιλήσεις με τα ζώα;

    Είκοσι οκτώ διλήμματα μέτρησα συνολικά, τα περισσότερα εκ των οποίων σκληρά, πραγματικά… διλήμματα. Επειδή το δοκίμασα σε τάξη παιδιών ήδη, εκτός ότι τα παιδιά απόλαυσαν το παιχνίδι αυτών των διχαστικών ερωτημάτων, σε κάποια γέλασαν πολύ, σε κάποια ζορίστηκαν πολύ να απαντήσουν, ειδικά όταν ήταν κόντρα στο φύλο τους, κάτι που τα δυσκολεύει συχνά, σε κάποια άλλα προβληματίστηκαν έντονα καθώς και τα δύο τους έμοιαζαν ή ελκυστικά ή απευκταία. Στο νηπιαγωγείο μόνο το δίλημμα Χίτλερ και Τραμπ δεν περπάτησε αφού δεν εμπίπτει πλήρως στη γνώση τους.

    Στη ζωή μας συχνά καλούμαστε να κάνουμε επιλογές, να επιλέξουμε ή το ένα ή το άλλο. Μάλιστα αυτή η διαδικασία σιγά σιγά καθορίζει τη ζωή μας, ακόμα και τα συναισθήματά μας. Οι πιο δύσκολες από αυτές τις επιλογές αφορούν στα ηθικά διλήμματα, όπου τα κριτήρια είναι υποκειμενικά και οι απαντήσεις καθορίζονται με βάση τις αξίες, τις σκέψεις, τις ιδέες του καθενός, ακόμα και την στιγμιαία παρόρμηση. Έτσι λοιπόν, αυτός ο κόσμος των διλημμάτων είναι και πολύ ευχάριστη και πολύ χρήσιμη άσκηση ενδυνάμωσης και νοητικής εργασίας.

    Ο διακεκριμένος εικονογράφος Φίλιππος Φωτιάδης έβαλε τον καλύτερο εαυτό του για να αναδείξει τον κόσμο των διλημμάτων της Λουίζας. Πολύ χρώμα, καθαρές αντιθέσεις, οι ιδιαίτερες γραμμές και τα κόμικ πρόσωπα που χαρακτηρίζουν το στυλ του και πάρα πολύ χιούμορ για να υποστηριχτεί το αντίστοιχο των διλημμάτων.

    Νομίζω ότι θα το απολαύσουν και μεγαλύτεροι αναγνώστες, εγώ πάντως το δηλώνω ήδη εδώ.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μάρτης.

    Με μια ματιά

    • Ο διακεκριμένος εικονογράφος Φίλιππος Φωτιάδης έβαλε τον καλύτερο εαυτό του για να αναδείξει τον κόσμο των διλημμάτων της Λουίζας. Πολύ χρώμα, καθαρές αντιθέσεις, οι ιδιαίτερες γραμμές και τα κόμικ πρόσωπα που χαρακτηρίζουν το στυλ του και πάρα πολύ χιούμορ για να υποστηριχτεί το αντίστοιχο των διλημμάτων.

    Δείτε δύο βίντεο: σκεφτείτε και παίξτε

    Θεωρία Παιγνίων: Το δίλημμα του φυλακισμένου

    10 ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ | ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Εσύ τι θα προτιμούσες;
    Συγγραφέας: Λουίζα Φωτιάδη, Φίλιππος Φωτιάδης
    Εικονογράφος: Φίλιππος Φωτιάδης
    Εκδόσεις: Μάρτης, Δεκέμβριος 2021
    Διορθώσεις: Δημήτρης Αλεξάκης
    Σελιδοποίηση: Γιάννης Γκανάς
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 18 Χ 18
    ISBN: 978-618-55-3310-6

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular