More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΖήκος ο λύκος, σε καιρό καραμπίνας, του Μιχάλη Καζάζη

    Ζήκος ο λύκος, σε καιρό καραμπίνας, του Μιχάλη Καζάζη

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 6-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από έναν στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα.
    Αλβέρτος Αϊνστάιν

    Ο Μιχάλης Καζάζης υπογράφει μια ιστορία ελευθερίας, έρωτα, πάθους για ανάκτηση της ζωής και μαχητικότητας για να έρθει ό,τι αξίζει πίσω.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Ζήκος ο λύκος κινάει να βρει φραουλίτσες για την αγαπημένη του, τη Σωσώ, μαζί με τον κυρ Χαράλαμπο τον σκαθάρη που ψάχνει για… σβουνιές για το σπιτικό του. Ενώ έχουν απομακρυνθεί πολύ, ακούστηκε μια φωνή: «Καραμπίνα, κυρ Χαράλαμπε… Καραμπίνα έρχεται». Ο Ζήκος το σκέφτηκε καλύτερα και ούφαξε στην κουφάλα ενός δέντρου. Θα πήγαινε ο κυρ Χαράλαμπος να δει τι συμβαίνει. Στο δάσος επικρατεί αναστάτωση. «Μαμά, τι είναι Καραντίνα;» ρώτησε η μικρή Τυτώ. «Όταν έχουμε Καραντίνα… εεε, Καραμπίνα, μικρό μου Τυτούλι, μένουμε σπίτι και προσέχουμε για να είμαστε ασφαλείς. Θα καταλάβεις όταν μεγαλώσεις».

    Τα ζώα του δάσους προσεγγίζουν καθένα αλλιώς την… καραμπίνα. Η ενότητά τους κλωνίζεται. Ο κυρ Χαράλαμπος επιστρέφει όπως όπως. Ανακοινώνει ότι ο Ζήκος κρύβεται στη γυμνή ράχη γιατί φοβάται να κυκλοφορήσει με την καραμπίνα στο δάσος. “Έχω σχέδιο”, ανακοίνωσε η χελώνα η Πανωραία. “Σχέδιο έκτακτης ανάγκης!” και ετοίμασε με τα άλλα ζώα υποδομές για μάθημα εξ’ αποστάσεως. Αλλά ο Ζήκος εξακολουθεί να παραπένει εγκλωβισμένος. Πώς θα σωθεί; Πώς θα επιστρέψει σπίτι του; Τι τον κρατάει όρθιο, εκεί, μέσα στην κουφάλα του δέντρου;

    Εστιάζοντας

    Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει αμέσως καθώς διαβάζεις την ιστορία του Ζήκου είναι οι γλαφυρές περιγραφές της φύσης, του δάσους, των δέντρων, αλλά και η συνολική αφηγηματική δεινότητα του συγγραφέα. “Οι βουνοκορφές ξεθώριαζαν στον ορίζοντα και το γεμάτο φεγγάρι ολόφωτο ανέβαινε αργά, υπνωτίζοντας το δάσος“. Οι εικόνες τις οποίες εναποθέτει μέσα από τέτοιες περιγραφές ο συγγραφέας, είναι αμέτρητες, κάτι που υπηρετεί, θεωρώ, την άποψή του περί της καλής για τα παιδιά λογοτεχνίας. Αυτό που διάβασα είναι καλή λογοτεχνία. Γιατί πέρα από αυτές τις φωτεινές, πλήρεις, ταξιδιάρικες, με σπάνιο λεξιλογικό πλούτο, εικόνες, η ιστορία του Ζήκου έχει χιούμορ, απολαυστικούς διαλόγους και τον ρυθμό που χρειάζεται μια περιπέτεια για να κρατήσει τους μικρούς αναγνώστες 6-8 ετών στους οποίους κατά βάση απευθύνεται.

    Μια ήπιας πλοκής περιπέτεια φιλίας, συνοδοιπορίας, αγάπης και συντροφικότητας, μοναξιάς και υποχρεωτικής απομόνωσης, διάσωσης και επιστροφής στην εστία. Απαγορεύσεις, περιορισμοί, χρέος, εξ’ αποστάσεως δραστηριότητα και σαφής υπαινιγμός στην υγειονομική συνθήκη που ζούμε από το 2020 ενσωματώνονται στην ιστορία με προφανείς νοηματικές εκτάσεις.

    Η εικονογράφηση σε παλ αποχρώσεις πράσινου, γαλάζιου, γκρι, καφέ, αφαιρετική ενίοτε, δίνει, δίχως να θαμπώνει, οπτική διέξοδο στο μεστό κείμενο.

    Γνωρίστε τον Αρκτούρο και όλες τις αντίστοιχες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ζήκος ο λύκος, σε καιρό καραμπίνας
    Συγγραφέας: Μιχάλης Καζάζης
    Εικονογράφος: Μιχάλης Καζάζης
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Φεβρουάριος 2022
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Χάρης Πολίτης
    Καλ. επιμέλεια/σελιδοπ.: Δημήτρης Χαλκιόπουλος
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 16,5 X 23,5
    ISBN: 978-960-471-238-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular