More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗμέρα του Λουκουμά, του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Χρύσα Σπυρίδωνος)

    Ημέρα του Λουκουμά, του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Χρύσα Σπυρίδωνος)

    Νέο σχολείο, νέα αρχή. Ικανοποιημένος από την τάξη και τους συμμαθητές του. Όλα είναι τέλεια. Την πρώτη εβδομάδα, η δασκάλα ζήτησε από τα παιδιά να φέρουν το κατοικίδιό τους. Έφεραν όλοι. Η Νάντια το ψαράκι της, η Μαριάννα το κουνελάκι της, ο Γιώργος τη ακυλίτσα του. Εκείνος όμως δεν είχε κατοικίδιο. “Μην ανησυχείς” του είπε ο πατέρας του. Και την επόμενη μέρα ήρθε με τα πρόβατα μέσα στην αυλή του σχολείου!
    Τα παιδιά φώναζαν και χειροκροτούσαν. Ο μικρός ένιωσε παραπάνω από άβολα.

    Οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εκεί. Στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, οι γονείς του ήρθαν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές. “Για να τους εντυπωσιάσουμε”, του είπε ο πατέρας του ενώ η μαμά του απορούσε: “τι κακό κάναμε;”

    Στις 30 Νοεμβρίου όμως, του Αγίου Ανδρέα, οι γονείς τού είχαν ακόμα μία έκπληξη: σκούφους και λουκουμάδες! Μόνο που τώρα, η έκπληξη δεν ήταν αρνητική.

    Μια πρωτότυπη ιστορία από τον Βασίλη Κουτσιαρή που τολμά να φύγει από την επικαιρότητα και τα συνήθη θέματα και να γράψει κάτι πολύ διαφορετικό, ορμώμενο από την λησμονημένη παραμεθόριο της Ελλάδας. Γονείς απλοί, παραδοσιακοί, άνθρωποι του χωριού, προσπαθούν να μείνουν κοντά στο παιδί τους και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και επιθυμίες του. Μόνο που έχουν έναν δικό τους τρόπο, πέρα από τις αναμενόμενες στάσεις, για να πράξουν κάτι τέτοιο. Ο γιος τούς κοιτά αποσβολωμένος τον καλπασμό τους. Αναγνωρίζει όμως την προσπάθειά τους. Βιώνει τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο στέκονται στο νέο περιβάλλον, στην πόλη όπου μετακόμισαν για χάρη του, επειδή στο σχολείο του χωριού δε θα έστελναν δασκάλα φέτος.

    Γραμμένο με χιούμορ, συμπυκνωμένη αφήγηση και ρυθμό, το βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή αποτελεί μια όμορφη υπενθύμιση της διαφορετικότητας, των γονέων αυτή τη φορά, της διαφορετικής αφετηρίας, κουλτούρας και στάσης ζωής τους και του τρόπου που όλα αυτά συμπλέκονται με τη ζωή των παιδιών τους. Παράλληλα, οι νότες παράδοσης που ακούγονται στο βιβλίο φανερώνουν στα σημερινά παιδιά ότι ακόμα υπάρχει ζωή και μαθητές και γονείς και άνθρωποι εκτός πόλεων και ότι τα χωριά μαραζώνουν και στέκονται ενώπιον ενωπίω με την αδιαφορία της πολιτείας.

    Εκφραστική, με ενδιαφέρουσες μορφές και όμορφη διάταξη των εικονογραφικών στοιχείων η δουλειά της Χρύσας Σπυρίδωνος που δένει αρμονικά με την ατμόσφαιρα του κειμένου.

    Μια όμορφη έκπληξη.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ημέρα του Λουκουμά
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
    Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Μάιος 2020
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    DTP: Ελληνοεκδοτική, Λαέρτης Βίλα
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 15 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-333-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular