More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗχο-Παραμύθια με Τραγούδια και Δραστηριότητες, των Μαργαρίτας Παπακώστα και Νικόλα Τσαφταρίδη

    Ηχο-Παραμύθια με Τραγούδια και Δραστηριότητες, των Μαργαρίτας Παπακώστα και Νικόλα Τσαφταρίδη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+ – Βιβλίο για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές κ.α.

    Ποιος μπορεί να αφηγηθεί; Για μένα, όλοι! Όχι όλα τα παραμύθια, όχι όλες τις στιγμές, αλλά όλοι- ο καθένας με τον τρόπο τον δικό του
    Λίλη Λαμπρέλλη

    Η Μαργαρίτα Παπακώστα και ο καθηγητής και μουσικός Νικόλας Τσαφταρίδης συλλέγουν δεκατρία παραμύθια και τα ντύνουν με τραγούδια και δραστηριότητες με αποδέκτες εκπαιδευτικούς και κατ’ επέκταση τα παιδιά.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ενταγμένα στα ευρύτερα θεματικά πεδία του φθινοπώρου, της διατροφής, των Χριστουγέννων και του χειμώνα, των Αποκριών, της Ανακύκλωσης, των ζώων, της Άνοιξης και του Καλοκαιριού, είναι τα δεκατρία παραμύθια που επέλεξαν η Μαργαρίτα Παπακώστα και ο Νικόλας Τσαφταρίδης για το βιβλίο τους Ηχο-παραμύθια με Τραγούδια και Δραστηριότητες.

    Οι τίτλοι των παραμυθιών είναι ακόμα πιο ενδεικτικοί, καθώς αγκαλιάζουν όλο τον κύκλο του χρόνου: Οι σταγόνες ταξιδεύουν (1), Η Μάτα η Ντομάτα, ο Λάκης ο Μπιζελάκης και ο Ρότος ο Καρότος μας μαθαίνουν για τη διατροφή (2), Τα ξωτικά του Αϊ-Βασίλη (3), Οι καλικάντζαροι και οι σάκοι του Αϊ-Βασίλη (4), Ο Χιονάνθρωπος και οι φίλοι του (5), Οι πιγκουίνοι ταξιδεύουν (6), Η Πίπη στο Καρναβάλι της Βενετίας (7), Το παράπονο του σκουπιδοτενεκέ (8), Το σκιάχτρο και τα ζώα του αγρού (9), Το Λουλουδοχωριό (10), Το παράπονο της Θάλασσας (11), Ο Πειρατής Κάπτεν Σπάικ και η Γοργόνα του Βυθού (12), Θέλω μονάχα να ταξιδεύω (13).

    Σε μια δυο σελίδες η καθεμιά ιστορία, συνοδεύονται από προτεινόμενες λέξεις-κλειδιά όπου μπορούμε να ενσωματώσουμε συγκεκριμένους ήχους (ή και δικούς μας αν θέλετε), ένα τραγούδι που μπορείτε να ακούσετε με στίχους ή μόνο με μουσική σκανάροντας το qr code που το συνοδεύει, προτεινόμενες δραστηριότητες με σαφή περιγραφή εκτέλεσης και τα απαιτούμενα υλικά. Έτσι, έχουμε ένα πλήρες εκπαιδευτικό εργαλείο για την τάξη του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, θεατρικές και μουσικές ομάδες αλλά και το σπίτι, μέσω του οποίου ταξιδεύουμε στον κόσμο της τέχνης, της αφήγησης, των ιστοριών, των ήχων, της μουσικής, του θεατρικού παιχνιδιού, της έκφρασης.

    Αυτές οι δεκατρείς σύντομες ηχοϊστορίες γίνονται αφορμή για τα παιδιά να εκφραστούν, να παίξουν, να τραγουδήσουν, να δραματοποιήσουν τον κόσμο τους, να ταξιδέψουν στις εικόνες, στους ήχους τους, να εμπλακούν άμεσα σε αυτές, να φανταστούν, να γνωρίσουν, να εμπλακούν συναισθηματικά, ψυχικά, μέσω της σωματικής και νοητικής έκφρασής τους. Ταυτόχρονα, τα παιδιά εισέρχονται στον κόσμο των ήχων, πρωτογενών, πρωτόλειων, αυτών που υπάρχουν δίπλα μας και οδηγούνται στη μουσική καθώς πλησιάζουν πλήθος όρων της: εναλλαγή ήχου, ρυθμικά σχήματα, παύσεις, τέμπο, μελωδία, μελωδική γραμμή, αρμονία κ.α.

    Ένα βιβλίο οδηγός για νηπιαγωγούς, δασκάλους, εμψυχωτές και γονείς που θέλουν να δράσουν και να παίξουν μαζί με τα παιδιά.

    Στο διαδίκτυο μπορείτε να κατεβάσετε τα μουσικά κείμενα σε απλή γραφή αλλά και να τα ακούσετε με πιάνο και λίγα κρουστά σε βολικές για τα παιδιά τονικότητες.

    Εστιάζοντας

    Είναι πολύ σημαντικό για έναν/μία εκπαιδευτικό, εμψυχωτή, γονιό να μην παίρνει ένα βιβλίο όπου παρατίθενται ιδέες και δραστηριότητες για να γεμίσουν τον χρόνο του παιδιού, αλλά να υπάρχει ένα σαφές επιστημονικό υπόβαθρο, μια θεωρητική υποστήριξη όλων όσων προτείνεις, τα οποία μπορούν να περάσουν στο πεδίο της πράξης και δεν παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου και κυρίως να μαθαίνει, να βελτιώνεται, να εμπνέεται ο ενήλικας που ζει ή ασχολείται με τα παιδιά.

    Το βιβλίο της Μαργαρίτας Παπακώστα και του καθηγητή και μουσικού (αρκετοί τον είχαμε στο ΤΕΑΠΗ Αθηνών) Νικόλα Τσαφταρίδη είναι έντιμο, πλήρες, μεστό, ισορροπημένο, ένα σημαντικό εφόδιο για να κάνεις μουσική, θέατρο, ανάπτυξη ψυχοσωματικής ισορροπίας και αρμονίας, ώθηση έκφρασης των παιδιών, ουσιαστικά επαφή και γέφυρες με τις τέχνες. Παράλληλα, αυτή η σημασία που δίνεται στους ήχους που υπάρχουν και ανασαίνουν παντού γύρω μας, αναδεικνύει τη σημασία, τη σπουδαιότητά τους στη ζωή μας, αλλά και την τεράστια αφηγηματική τους δύναμη, καθώς αποτελούν ένα όπλο δυναμικής και αισθητικής αναβάθμισης μιας αφήγησης που δεν στέκει μόνο στις χάρες της φωνής, αλλά συμπλέκεται μαζί τους, ακόμα και με κίνηση.

    Το προτείνουμε ξεκάθαρα.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Απόσπασμα

    Δείτε το βιβλίο και διαβάστε απόσπασμα στην Ελληνοεκδοτική εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Εντός του βιβλίου θα βρείτε τα πάντα σε qr code που θα βοηθήσουν κάθε εγχείρημά σας.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ηχο-Παραμύθια με Τραγούδια και Δραστηριότητες
    Συγγραφέας: Μαργαρίτα Παπακώστα, Νικόλας Τσαφταρίδης
    Σκίτσα: Μαρία Μανουρά
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Δεκέμβριος 2022
    Γραφ. επιμέλεια: Γιώργος Κούσιας
    Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Ντότσικα
    DTP: Λάερτης Βίλα, Ελληνοεκδοτική
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-563-527-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular