More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-201912-15 ετώνΗ απίστευτη κούρσα της Φατίμα Μπραϊμι, του Γίργκεν Μπανσέρους

    Η απίστευτη κούρσα της Φατίμα Μπραϊμι, του Γίργκεν Μπανσέρους

    Ο Γιάκομπ Τερ-Οβανεσιάν έχει πατέρα Αρμένιο και μητέρα Γερμανίδα. Ο πατέρας του περπάτησε κάποτε κάμποση Ευρώπη μέχρι να φτάσει στη Γερμανία. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην νέα συμμαθήτρια του Γιάκομπ, την Φατίμα από την Αλγερία, που τελικά κάθισε στο ίδιο θρανίο με εκείνον επειδή ο ο κύριος Μπριλ τον είδε να σηκώνει το χέρι του ενώ εκείνος το σήκωσε για να πάει τουαλέτα.

    Αυτή είναι η αρχή της σχέσης τους. Η Φατίμα είναι συνεσταλμένη, απρόσιτη, φτωχή, κουβαλά τον κόσμο της στη νέα χώρα, δεν κοιτά ποτέ στα μάτια τους άλλους. Όταν ο Γιάκομπ αντιλαμβάνεται ότι η Φατίμα είναι καταπληκτική δρομέας αντοχής περνώντας ακόμα και τον πρωταθλητή του σχολείου, αποφασίζει να γίνει ο προπονητής της. Μόνο που τα πράγματα δεν έρχονται πολύ καλά. Ο Γιάκομπ διαγνώσκεται στο νοσοκομείο Σανκτ Γιόζεφ με μια επικίνδυνη κύστη στο κεφάλι. Και τότε αποφασίζει: πρώτον ότι δε θα πεθάνει και δεύτερον ότι θα προπονησει την Φατίμα για να κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Αντιμέτωπος με τις αντιστάσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας, με το ίδιο το συντηρητικό πλαίσιο της Φατίμα που την κρατά ασφυκτικά δεμένη στις “γυναικείες’ της προδιαγραφές, κόντρα σε όλους οσοι παίζουν στα δάχτυλα τον εκφοβισμό και τις απειλές απέναντι σε μια νεαρή μετανάστρια, ο Γιάκομπ θα παίξει τα ρέστα του πάνω στην Φατίμα και εκείνη θα κάνει μια κούρσα ομολογουμένως συγκλονιστική.

    Ο Γίργκεν Μπανσέρους προκαλεί γνήσια συγκίνηση γράφοντας για την ιστορία του Γιάκομπ και της Φατίμα. Δίχως να εκβιάζει συναίσθημα, δίχως να ωραιοποιεί ή να τραγικοποιεί, χωρίς πρόχειρους μελοδραματισμούς και κλισέ σωρού clickbait, φτιάχνει ήρωες και ζωές στις πραγματικές τους διαστάσεις, όπου τίποτα δεν γίνεται μαγικά και πάντα χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να αλλάξουν στάσεις και ριζωμένες νοοτροπίες. Κάπως έτσι, θα διαβάσετε μια αυθεντική, δουλεμένη ιστορία μετανάστευσης, ένταξης στην νέα κοινωνία, διαμάχης στερεοτυπικών αντιδράσεων και μηχανισμών όπως η φιλία, η αγάπη, η συμπόνοια και η ενσυναίσθηση που τίθενται σε λειτουργία όταν το καλό πρέπει να πάρει τη δική του ρεβάνς.

    Αξίζει να διαβαστεί από κάθε παιδί 9-14 ετών.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η απίστευτη κούρσα της Φατίμα Μπραϊμι
    Τίτλος πρωτοτύπου: Der unglaubliche Lauf der Fatima Brahimi, Arena
    Συγγραφέας: Γίργκεν Μπανσέρους
    Εικονογράφηση εξωφ. Ναταλία Καπατσούλια
    Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2018
    Φιλολογική επιμέλεια: Κατερίνα Λελούδη
    Σελίδες: 184
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-1225-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular