More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Βασίλισσα των Πάντων, της Σάρα Τοσκάνο (εικ.: Μυρτώ Δεληβοριά)

    Η Βασίλισσα των Πάντων, της Σάρα Τοσκάνο (εικ.: Μυρτώ Δεληβοριά)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η ιστορία «Η Βασίλισσα των Πάντων» γράφτηκε για την ομώνυμη παράσταση για βρέφη και παιδιά της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 

    Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο από τη Σάρα Τοσκάνο και τη Μυρτώ Δεληβοριά, που αποθεώνουν τη φαντασία έναντι του στείρου υλισμού.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε έναν κόσμο μακρινό η Βασίλισσα όλων των πραγμάτων.Η οποία είχε πράγματα πολλά, σημαντικά, ασήμαντα, όμορφα, περίεργα, μεγάλα, μικρά, αλλά πάντα ήθελε να αποκτήσει περισσότερα. Ήθελε να έχει τα πάντα. Ήθελε να γίνει η Βασίλισσα των Πάντων.

    Μια μέρα έλαβε ένα γράμμα:

    Αγαπητή Βασίλισσα όλων των πραγμάτων, θα ήθελα να σε καλέσω στο βασίλειό μου. Εδώ θα μπορέσεις να βρεις τα πάντα και να εκπληρώσεις το όνειρό σου.
    Φιλικά,
    ο Βασιλιάς της Φαντασίας.

    Τον ζήλεψε γιατί αυτός σίγουρα θα είχε τα πάντα. Θα είχε ό,τι μπορούσε να φανταστεί. Έτσι, πήρε μαζί της ό,τι μπορούσε και ξεκίνησε το ταξίδι της για να τον συναντήσει. Οι συνεχείς παραινέσεις και προ(σ)κλήσεις που βρίσκει μπροστά της, από την είσοδο του Βασιλείου μέχρι το τέλος, την κινητοποιούν να σκεφτεί, να επινοήσει, να φανταστεί. Και όταν πια συναντήσει τον Βασιλιά της Φαντασίας, θα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει πάντα κάτι που λείπει από τα πράγματα: η χαρά, η ευτυχία.

    Εστιάζοντας

    Θα το χαρακτήριζα ένα κλασικό μοτίβο ιστορίας για παιδιά όπου ένας ήρωας, ηρωίδα εν προκειμένω, επιθυμεί κάτι και εκκινεί ένα ταξίδι μετ’ εμποδίων για την ανεύρεσή του. Και ο τρόπος που αναπτύσσει την ιστορία της είναι ουσιαστικά ένα σύνηθες μοτίβο. Εκείνο, ωστόσο, που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο κείμενο της Σάρα Τοσκάνο, είναι το έξυπνο χιούμορ και τα ευρήματα που επινοεί για να αποτυπώσει τη σημασία της φαντασίας, το εύρος της, το πώς όλα γύρω μας μπορούν να γίνουν μέσα μεταποίησης του περιβάλλοντος και της πραγματικότητας. Σε αυτά τα ευρήματα και στον τρόπο που η ηρωίδα αξιοποιεί τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται κοντά της ή και πάνω της, ο αναγνώστης βρίσκει ένα αξιοσημείωτο σύμπαν, όπου η γαλάζια ζώνη της γίνεται ποτάμι, τα βιβλία πέτρες, ένα καλόγερος δέντρο και οι χάντρες του κολιέ μυρμήγκια.

    Ο δημιουργικός οίστρος ο οποίος ενεργοποιείται από ένα πρόβλημα είναι τεράστιας σημασίας για την ευτυχία ενός ανθρώπου. Εκείνο που δίνει δύναμη να βρεις λύσεις στα εμπόδια που σου παρουσιάζονται, εκείνο που σου παρέχει διεξόδους είναι η φαντασία. Κι αυτή χρειάζεται ένα είδος γυμναστικής, από μικρή ηλικία, με διάφορους τρόπους: βιβλία, μουσική, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικό παιχνίδι, παιχνίδι ρόλων, επαφή με το περιβάλλον κ.α.. Η συγγραφέας, μέσω της Βασίλισσας και των δημιουργικών γρίφων και προκλήσεων του Βασιλιά της Φαντασίας ουσιαστικά φανερώνει το πως η η χρήση του μυαλού μας, η φαντασία, μας οδηγεί στη διατύπωση υποθέσεων, στην εξεύρεση λύσεων, στην επινόηση απαντήσεων στις ερωτήσεις που μας τίθενται. Γιατί όποιος έχει φαντασία, έχει τα πάντα. Αυτό είναι το άρρητο επιμύθιο της συγγραφέα και έχει τεράστια αξία ως μήνυμα προς τα παιδιά (και όχι μόνο) σε μια εποχή ασυνάρτητου υλισμού όπου θέλεις όλο και περισσότερα για να είσαι ευτυχισμένος/-η σε μια ακατάπαυστη μαστούρα που δεν έχει σκέψη και φαντασία, αλλά μόνο κινούμενες εικόνες, αντικατοπτρισμούς και αντικείμενα που γεμίζουν τον άδειο χώρο που αφήνεις.

    Η Βασίλισσα γίνεται χαρούμενη. Από το τίποτα έφτασε στο όλα. Από την ύλη, πήγε στο πνεύμα. Και αυτή η πορεία της ήταν κατάκτηση και νίκη. Όλη αυτή η πορεία κάνει την ιστορία της Σάρα Τοσκάνο όμορφη.

    Η Μυρτώ Δεληβοριά κινείται στην αγαπημένη της παλέτα, αυτή των ήπιων, απαλών αποχρώσεων, με το κίτρινο, το πορτοκαλί, το ροζ, το γαλάζιο, το σομόν να κυριαρχούν, οικοδομώντας με αφαιρετικότητα, υπέροχες ματιέρες και διαφορετικές υφές τον κόσμο της φαντασίας της Βασίλισσας των Πάντων. Η διάταξη των αντικειμένων με τα οποία η ηρωίδα υλοποιεί τα καλέσματα του Βασιλιά της Φαντασίας οδεύουν προς τον σουρεαλισμό ο οποίος είναι καλαίσθητος, όχι θορυβώδης, δίχως να επισκιάζει το κείμενο. Μαζί με τη γοητευτική ρευστότητα που αφήνεται ως αίσθηση, η εικονογράφος κερδίζει ξανά τον αναγνώστη με την οπτική της αφήγηση.

    Η «Βασίλισσα των Πάντων» είναι η τρίτη θεατρική συνεργασία της Σάρας Τοσκάνο και του Λάμπρου Φισφή, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με το απαιτητικό βρεφικό θέατρο.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Χρονικό.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Βασίλισσα των Πάντων
    Συγγραφέας: Σάρα Τοσκάνο
    Εικονογράφος: Μυρτώ Δεληβοριά
    Εκδόσεις: Χρονικό, Οκτώβριος 2022
    Επιμέλεια: Σοφία Ρόδου
    Εκτύπωση-Βιβλιοδεσία: Φιλότυπον
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 20 Χ 20
    ISBN: 978-960-9659-12-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular