More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Η εκδίκηση του τέρατος (Η Μπέθανυ και το τέρας, βιβλίο 2), του...

    Η εκδίκηση του τέρατος (Η Μπέθανυ και το τέρας, βιβλίο 2), του Τζακ Μέγκιτ Φίλιπς (εικ.: Ιζαμπέλ Φόλλαθ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Είμαι έτοιμος να κάνω το τελευταίο μου ταξίδι, ένα τεράστιο άλμα στο σκοτάδι.
    Thomas Hobbes

    Το δεύτερο βιβλίο του Τζακ Μέγκιτ Φίλιπς για τον Εμπενίζερ και την Μπέθανι. Μια ακόμα απολαυστική κατάδυση στη γκόθικ, μακάβρια, μαύρη λογοτεχνία για παιδιά και νέους.

    Περί τίνος πρόκειται

    Στο τέλος του πρώτου βιβλίου, αφήσαμε την Μπέθανι, τον Εμπενίζερ και τον παπαγάλο να πιστεύουν ότι το Τέρας είχε νικηθεί. Πίστευαν ότι τέλειωσαν μαζί του, ότι θα μπορούν τώρα να κάνουν καλές πράξεις, κάνοντας μία απο-τερατοποίηση της ζωής τους. Μάλιστα ξεφορτώνονται τα πάντα που σχετίζονται με το Τέρας.

    “Ακόμα δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν όλα αυτά με το γεγονός ότι μου αρπάζετε όλα μου τα πράγματα” είπε ο Εμπενίζερ.
    “Δεν είναι δικά σου πράγματα, απλά είναι πράγματα που ξέρασε για σένα το τέρας. Η Κλοντέτ είπε ότι θα μας κάνει καλό”.

    Αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

    Το βιβλίο αρχίζει ανατρέχοντας στο παρελθόν, στα παιδικά χρόνια του 511χρονου Εμπενίζερ, όταν γνώρισε το Τέρας. Το πάτησε. Ήταν κάτι μαλακό και γλιστερό, ένας γκρι σβόλος σε μέγεθος σκουληκιού, με τρία μαύρα μάτια, δυο μαύρες γλώσσες και ένα στόμα απ’ όπου έτρεχαν σάλια. Η ανάσα του βρομούσε βραστό λάχανο. Το πήρε στην παλάμη του. Και για αρχή του ξέρασε… ένα πουκάμισο με χρυσά κουμπιά, από τα καλύτερα υλικά. Ήταν το καλύτερο δώρο που είχε λάβει. “Θα μείνεις μαζί μου, έτσι; Νομίζω ότι εγώ κι εσύ θα κάνουμε εξαιρετική ομάδα”. Αυτή ήταν η αρχή μιας παράξενης σχέσης και μιας ακόμα πιο παράξενης συγκατοίκησης. Όμως τώρα; Τι γίνεται τώρα;

    Η Μπέθανυ το έχει ρίξει στον εθελοντισμό και στις καλές πράξεις για να εξιλεωθεί για τις φάρσες της, όχι πάντα με τα καλύτερα αποτελέσματα. Προσπαθεί όμως πολύ να έλκει την προσοχή των άλλων με καλύτερες πράξεις από το να είναι ενοχλητική. Ο Εμπενίζερ έχει τις δικές του εκκρεμότητες με τα παλιά. Όμως, τα αντικείμενα που είχε ξεράσει το τέρας, τώρα αρχίζουν να συμπεριφέρονται περίεργα για τους νέους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι παραπονιούνται ότι τα πράγματα… έχουν δική τους βούληση! Κοντά σε όλα αυτά, η Κλοντέτ φαίνεται παράξενη. Τη μία στιγμή είναι χαρούμενη, λίγο μετά μαυρίζουν τα μάτια της και βγάζει κακία.

    “Γιουπ-γιουπ-γιουπι! Είμαι πολύ χαρούμενη για σένα” είπε η Κλοντέτ και το μαύρο μάτι της άρχισε να ξαναγίνεται μπλε. “Πρέπει να το γιορτάσουμε με… έι, έι…έι, σταματήστε!”
    Η Κλοντέτ μιλούσε στα φτερά της, τα οποία είχαν αρχίσει να φτερουγίζουν δίχως τη συγκατάθεσή της.

    Το Τέρας επέστρεψε! Τι θα συμβεί; Ποια θα είναι η εκδίκησή του; Αποτερατοποίηση εναντίον Τέρατος σημειώσατε…

    Εστιάζοντας

    Τα δεύτερα βιβλία μιας σειράς έχουν χάσει το προνόμιο του αιφνιδιασμού που είχαν στο πρώτο. Αυτό ακριβώς όμως είναι και το πλεονέκτημα των δεύτερων και υπόλοιπων βιβλίων. Αν κατορθώσουν να σταθούν επάξια, να διατηρήσουν τα στοιχεία που έφεραν στο πρώτο, τότε ο δρόμος ανοίγει διάπλατα.

    Εν προκειμένω, έχουμε μια ακόμα πνευματώδη ιστορία, η οποία ευτυχώς αποφεύγει να ανακυκλώσει τα ίδια και τα ίδια, χαρακτήρες οι οποίοι είναι χτισμένοι σφαιρικά (ειδικά ο Εμπενίζερ αποκαλύπτεται εξαιρετικά σε αυτό το δεύτερο βιβλίο) και αρκετά καλά σκιαγραφημένο, χιούμορ σταθερά έξυπνο και πλοκή η οποία θεωρώ ότι διατηρεί το πρότζεκτ πολύ ψηλά ποιοτικά. Αν προσθέσετε την γκόθικ αισθητική των εικόνων της Isabelle Follath και τον τρόμο που προσπαθεί να διεγείρει στους μηχανισμούς των μικρών αναγνωστών, έχουμε ένα βιβλίο που διαβάζεται πολύ ευχάριστα, δίνει έναν πρωτότυπο κόσμο, μια στιβαρή περιπέτεια που όμως εκτείνεται και σε άλλα πεδία, πιο φιλοσοφικά, τα οποία όπως κάθε καλό βιβλίο δεν τα κατονομάζει. Εμπιστοσύνη! Καλές πράξεις! Επανόρθωση! Πώς να αποκαταστήσεις την εικόνα σου στους άλλους όταν αυτοί έχουν μια εντελώς άλλη εμπειρία από εσένα; Πώς να ανακτήσεις την εμπιστοσύνη όταν όλοι σε έχουν για το πιο αγενές πλάσμα και η πιο επιθετική φαρσέρ του πλανήτη; Πόσο εύκολο είναι να γίνεις καλός άνθρωπος όταν δεν έχεις υπάρξει πριν τέτοιος; Είναι η καλοσύνη μια πειστική δύναμη που κινεί τον κόσμο;

    Ερωτήματα σαν αυτά τίθενται καθώς διαβάζεις τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Μπέθανυ να αναταχθεί και να αντιμετωπίσει όλους τους άλλους, μαζί και το Τέρας. Με σαφείς επιρροές από τη σειρά του Λέμονι Σνίκετ και τον μαγικό κόσμο του Ρόαλντ Νταλ, ο Jack Meggitt Phillips δίνει το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο διαφορετικές τριλογίες που θα έχουν έρθει στα χέρια σας. Έχοντας ήδη συμφωνήσει με την Warner ώστε η σειρά να μεταφερθεί στις οθόνες, το ενδιαφέρον για τα βιβλία αυτά αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η εκδίκηση του τέρατος (Η Μπέθανυ και το τέρας, βιβλίο 2)
    Τίτλος πρωτοτύπου: Revenge of the Beast (The Beast and the Bethany, book 2)
    Συγγραφέας: Jack Meggitt Phillips
    Εικονογράφος: Isabelle Follath
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2022
    Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελιδοποίηση: Αλέξιος Δ. Μάστορης
    Σελίδες: 288
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-9579-2

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular