More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20220-3 ετώνΗ εκδρομή: Ο Σαμόρο μαθαίνει να είναι δίκαιος, της Μαριάννας Κουμαριανού (εικ.:...

    Η εκδρομή: Ο Σαμόρο μαθαίνει να είναι δίκαιος, της Μαριάννας Κουμαριανού (εικ.: Γιώτα Κοκκόση)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 2,5+ (target 3-5) – Picture Book

    Bushido είναι ο κώδικας συμπεριφοράς των Σαμουράι. Με βάση αυτόν, οι Σαμουράι θεωρούν ότι αφορά κάθε άνθρωπο στην καθημερινή του ζωή.

    Για το θάρρος και τη γενναιότητα όταν οι περιστάσεις το απαιτούν μας μίλησε ο Σαμόρο στο πρώτο βιβλίο της σειράς Ο Σαμόρο μαθαίνει… που είχε τίτλο Αυτός είναι φίλος μου-Ο Σαμόρο μαθαίνει να έχει θάρρος και γενναιότητα.

    Η συγγραφέας εμπνέεται από τον Bushido, τον κώδικα συμπεριφοράς των Σαμουράι, ο οποίος διέπεται από επτά βασικές αρχές-αρετές: Σεβασμός, Θάρρος/Γενναιότητα, Δικαιοσύνη/Ηθική Ακεραιότητα, Τιμή, Συμπόνοια/Κατανόηση/Εν-συναίσθηση, Ειλικρίνεια, Πίστη-Καθήκον. Αυτό το εκπληκτικό μοντέλο συμπεριφοράς είναι ένα εγχειρίδιο σπουδαίων ανθρώπων, όχι μόνο των θρυλικών πολεμιστών Σαμουράι αλλά κάθε πολίτη. Έχει μάλιστα εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι η συγγραφέας φέρνει αυτόν τον κώδικα τιμής και συμπεριφοράς σε βιβλία για μικρά παιδιά 2,5-4,5 περίπου ετών, βλέποντας μέσα σε αυτόν έναν κόσμος υψηλής διαπαιδαγώγησης. Και είδε καλά.

    Τώρα η σειρά επιστρέφει με ένα δεύτερο βιβλίο, το οποίο αυτή τη φορά φέρνει στο κέντρο ενδιαφέροντος την Δικαιοσύνη, την Ηθική Ακεραιότητα που πρέπει να διέπει την συμπεριφορά των ανθρώπων, ήδη από μικρή ηλικία. Ο κεντρικός ήρωας, ο Σαμόρο υπόσχεται στον Σάγκι ότι θα καθίσουν μαζί στο λεωφορείο της σχολικής εκδρομής αλλά του ζητά και η Σίλα να καθίσουν μαζί. Όταν συνειδητοποιεί ότι πάει να αθετήσει τον λόγο του απέναντι στον Σάγκι, αποφασίζει να κρατήσει τον λόγο και την υπόσχεσή του, λέγοντας στην Σίλα ότι θα καθίσουν μαζί στον γυρισμό, κάτι που πράγματι πράττει.

    Με πολύ λίγα λόγια και αρκετές βουβές εικονοσελίδες, η συγγραφέας αναδεικνύει την συγκεκριμένη αρετή μέσα από μια απλή στη δομή και την εκτέλεσή της ιστορία, όπου όμως διαπιστώνουμε την ανάδειξη αρκετών ακόμα παράλληλων με την δικαιοσύνη και την ηθική αξιών (διαφωνώ με τη λέξη μηνύματα): οι ζώνες στο λεωφορείο, η συλλογή των σκουπιδιών στην εκδρομή, το ελεύθερο, αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι στη φύση, η παρατηρητικότητα, η συνεργασία, ο Σαμόρο που παίζει με όλους τους συμμαθητές του δίνοντας χρόνο και ενδιαφέρον σε όλους. Όλα αυτά γίνονται σημαντικά μέσα από την συνεργασία της συγγραφέα με την εικονογράφο Γιώτα Κοκκόση η οποία δίχως να προβαίνει σε μια παράλληλη οπτική αφήγηση λειτουργεί έξοχα δίπλα στο κείμενο, αποτυπώνοντας μάλιστα και κάποια λιγοστά ερεθίσματα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον, αφού κατά βάση επιλέγει λιτά περιβάλλονται και φόντο, προκειμένου να δώσει έμφαση στο κεντρικό γεγονός κάθε σελίδας και την έκφραση των συναισθημάτων των ηρώων.

    Οι δυο δημιουργοί συνθέτουν μία λιτή ωδή στην ιαπωνική κουλτούρα και τις αξίες της, κάτι που διαπιστώνεις, πέρα από την ίδια την ιστορία, από τα ιδεογράμματα στα εσώφυλλα μέχρι τις μορφές γιαπωνέζικου κόμικ από τις οποίες εμπνέεται η εικονογράφος, κινούμενου όμως εκ διαμέτρου αντίθετα από τα μεγάλα μάτια των γιαπωνέζικων manga προς τη λογική των tiny eyes.

    Μου άρεσε πολύ για την απουσία διδακτισμού ενώ καταφέρνει να είναι έμπλεο αξιών.

    Ηθική και Δικαιοσύνη (Gi):
    Να είσαι πάντα ειλικρινής, δίκαιος και ηθικός.
    Ειλικρινής και δίκαιος με τον εαυτό σου αλλά και με τους άλλους ανθρώπους.
    Ένας αληθινός πολεμιστής υπολογίζει και φέρεται δίκαια σε όλους,
    όσο δύσκολο κι αν είναι μερικές φορές αυτό.
    Ένας αληθινά ηθικός πολεμιστής δεν σκέφτεται μόνο το δικό του συμφέρον,
    αλλά παίρνει αποφάσεις που υπολογίζουν το καλό όλων.

    Για αναγνώστες από 2,5 ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Δεύτερο βιβλίο της σειράς Ο Σαμόρο μαθαίνει… με τίτλο Η Εκδρομή-Ο Σαμόρο μαθαίνει να είναι δίκαιος. Με πολύ λίγα λόγια και αρκετές βουβές εικονοσελίδες, η συγγραφέας αναδεικνύει την συγκεκριμένη αρετή μέσα από μια απλή στη δομή και την εκτέλεσή της ιστορία, όπου όμως διαπιστώνουμε την ανάδειξη αρκετών ακόμα παράλληλων με την δικαιοσύνη και την ηθική αξιών. Όλα αυτά γίνονται σημαντικά μέσα από την συνεργασία της συγγραφέα με την εικονογράφο Γιώτα Κοκκόση η οποία δίχως να προβαίνει σε μια παράλληλη οπτική αφήγηση λειτουργεί έξοχα δίπλα στο κείμενο, αποτυπώνοντας μάλιστα και κάποια λιγοστά ερεθίσματα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον, αφού κατά βάση επιλέγει λιτά περιβάλλονται και φόντο, προκειμένου να δώσει έμφαση στο κεντρικό γεγονός κάθε σελίδας και την έκφραση των συναισθημάτων των ηρώων.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Oldboy OST – 24 – The Last Waltz

    Oldboy OST – 21 – Point Blank

    The last Samurai Soundtrack 01. A way of life

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η εκδρομή: Ο Σαμόρο μαθαίνει να είναι δίκαιος
    Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού
    Εικονογράφος: Γιώτα Κοκκόση
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ιούνιος 2021
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-421-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular