More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Ηλιογέννητη, του Αριστείδη Δάγλα (εικ.: Λιάνα Δενεζάκη)

    Η Ηλιογέννητη, του Αριστείδη Δάγλα (εικ.: Λιάνα Δενεζάκη)

    Ευτυχισμένο το ζευγάρι που ζούσε στο μικρό χωριουδάκι. Και το πρώτο τους παιδί τους έδωσε μεγάλη χαρά. Κορίτσι ήταν και το ονόμασαν Ηλιογέννητη γιατί η μάνα της το έταξε του ήλιου μια μέρα που εκείνος τη βοήθησε να κουβαλήσει ένα βαρύ δεμάτι ξύλα.

    Μεγάλωσε η Ηλιογέννητη, όμορφη γίνηκε, τη μάνα της βοηθούσε στις δουλειές και μια Πρώτη του Μάρτη πήγε στο δάσος να μαζέψει φρούτα. “Ηλιογέννητη”, της είπε ο Ήλιος. “Να πεις στη μάνα σου πως ξέχασε την υπόσχεσή της. Αν βροντήξω και αν λάμψω, την καρδούλα της θα κάψω”.

    Η Ηλιογέννητη πήγε σπίτι ταραγμένη και είπε στη μάνα της όσα έγιναν. Την αναγνώρισε η μάνα την λησμονιά της υπόσχεσής της, μα είπε στην κόρη της: “Αν ξανάρθει ο Ήλιος, να του πεις πως το ξέχασες”.

    Έδωσε κι άλλη ευκαιρία ο Ήλιος αλλά η απρονοησία της μάνας έφεραν τον Ήλιο στο σπίτι και την Ηλιογέννητη στο περιβόλι του με σιδερένια παπούτσια στα πόδια. “Μόλις χαλάσουν τα παπούτσια σου, τότε θα μπορέσεις να ξαναπάς στη μάνα σου”, της είπε ο Ήλιος.

    Μια γιαγιούλα που τη ρώτησε τον πόνο της, τη συμβούλεψε να μαζέψει μαργαρίτες και βρύα και να αλείψει τα παπούτσια της με αυτά.  Τα παπούτσια έλιωσαν, η Ηλιογέννητη ανακοίνωσε το νέο στον Ήλιο που τήρησε την υπόσχεσή του να την αφήσει να γυρίσει σπίτι της. Αλλά έπρεπε να ξεπεραστεί ένα τελευταίο εμπόδιο… Ποια πουλιά θα αναλάμβαναν να τη γυρίσουν πίσω. Θα τα καταφέρουν άραγε;

    Ένας ωραίος μύθος, καλογραμμένος από τον Αριστείδη Δάγλα, για την αφιερωμένη στον Ήλιο κόρη και τον ανίκητο κι αμάραντο βασιλιά της Γης που όσο σκληρός κι αν είναι, κρατά πάντα το λόγο του, όπως τον απαιτεί κι από τους ανθρώπους.

    Ο μύθος της Ηλιογέννητης είναι ένας από τους πολλούς που έπλασαν οι άνθρωποι για τον μέγα ζωοδότη. Θυμηθείτε τον ασύγκριτο μύθο του Ανήλιαγου και εκείνον του Ήλιου και του Ανέμου και “παντρέψτε” τους με αυτόν της Ηλιογέννητης φτιάχνοντας το δικό σας ταξίδι στον Ήλιο.

    Η εικονογράφηση είναι της Λιάνας Δενεζάκη.

    Ακούστε

    Ηλιογέννητη (Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Αλέξανδρος Παρχαρίδης)

    Της ηλιαχτίδας (ορχηστρικό, Κώστας Ζευγαδέλης)

    Διαβάστε

    Την Ηλιογέννητη, το διήγημα του Στρατή Μυριβήλη όπως πρωτοδημοσιεύθηκε στη Νέα Εστία τον Μάιο του 1931, το οποίο το φθινόπωρο του 1939 συμπεριλήφθη στη συλλογή διηγημάτων “Το γαλάζιο βιβλίο” από τις εκδόσεις Πυρσός.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η Ηλιογέννητη
    Τίτλος πρωτοτύπου: The whisper
    Συγγραφέας: Αριστείδης Δάγλας
    Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
    Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη, 2017
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 23,7 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-14-3136-9
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular