More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Η ιστορία βλέπει, της Φωτεινής Φραγκούλη (εικ.: Εύη Τσακνιά)

    Η ιστορία βλέπει, της Φωτεινής Φραγκούλη (εικ.: Εύη Τσακνιά)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-15) –  Λογοτεχνία για παιδιά

    Αυτές οι ζωγραφιές είχαν κάτι πρόσωπα σοβαρά, στοχαστικά. Κι είχαν ένα βλέμμα…αχ, το βλέμμα τους! Σαν τον πατέρα του τον κοίταζαν.

    Η Φωτεινή Φραγκούλη σε μια σύντομη, επιδέξιας, απολαυστικής αφηγηματικής απλότητας ιστορία.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Άχμετ, η μάνα του, ο πατέρας του, η αδερφή του η Αϊσά, η μικρή τους, η Εμινέ. Εκείνη τη νύχτα λυσσομανούσε. Εκείνη τη νύχτα ξύπνησαν όλοι από τους κρότους. Εκτός από τον πατέρα που δεν ξύπνησε ποτέ. Και το δέντρο που ξεριζώθηκε από τη θύελλα. Τώρα ο μικρός, αμούστακος, Άχμετ, που τον καμάρωναν όλοι κι ο πατέρας του έλεγε πως θα γίνει δάσκαλος, πρέπει να αφήσει το σχολείο και να πάρει τη θέση του πατέρα του στη δουλειά, να γίνει χτίστης. Θα γίνει καλός χτίστης σαν τον πατέρα του, έλεγε ο θείος του. Πέτρα μέσα του η καρδιά του και δάκρυα στα μάτια του. Και το ξεριζωμένο δέντρο γίνηκε ο πατέρας του.

    Ο Χάμπτι μπέης, ο πλούσιος, θέλει να φτιάξει ένα μεγάλο σπίτι για την οικογένεια. Θα μετατρέψει και την εκκλησία σε κατάλυμα για τους εργάτες, όλα θα γίνουν ταιριαστά και όπως πρέπει. Του έλαχε να καλύψει με το μυστρί τους τοίχους της εκκλησίας. Λύγισε. Τα βλέμμα των αγίων είχαν κάτι, του θύμιζαν και τον πατέρα του. Δάκρυα γέμισε κοιτώντας τις εικόνες. “Αχ, σε μπελά μας έβαλαν οι άγιοι των χριστιανών“.

    Ο Αχμετ κουβαλούσε τη λύπη μαζί του. Στα δεκάξι του να γίνει ναύτης αποφάσισε, να μπαρκάρει σε πλοίο εμπορικό. “Φύγε να σωθείς“, του έλεγε ο γλάρος που τον ακολουθούσε παντού. Κι όταν έφυγε, το βλέμμα του άνοιξε. Και κάποτε, φτάνοντας στη Ραβένα, κατάλαβε τι ήθελε να κάνει στη ζωή του. Έμαθε την τέχνη των ψηφιδωτών και αυτό έκαμε όταν γύρισε στην πατρίδα του. Ήταν η δική του ματιά στα βλέμματα εκείνα που κάποτε δεν μπόρεσε να σώσει.

    “Γιατί το ωραίο να το κρύβουμε;”

    Εστιάζοντας

    Υποδειγματική αφήγηση από την αείμνηστη Φωτεινή Φραγκούλη και διόλου κάποιος ελαστικός έπαινος δεν είναι αυτό. Ο ρυθμός, η επιδέξια αφηγηματική απλότητα, ο κατακλυσμός των εικόνων, των σκέψεων και των συναισθημάτων, η ίδια η συμπυκνωμένων γεγονότων ιστορία που δονεί και συγκλονίζει με τον λυρισμό και τη δύναμή της, οι ήπιες αλληγορικές αποχρώσεις του κοφτού λόγου, ο σεβασμός στην ετερότητα και τη θρησκευτική ανεξαρτησία που έρχεται μέσα από τον θαυμασμό του ωραίου ανεξαρτήτως προέλευσης, δημιουργούν ένα οικουμενικό αξίωμα ζωής που απολαμβάνεις. Η διαδρομή του Άχμετ είναι το ταξίδι από το σκοτάδι της νιότης στο φως καθώς αυτό έρχεται προϊόντος του χρόνου. Ο Άχμετ είναι μια τρανή απόδειξη ότι η ζωή δεν ακολουθεί τη θλιβερή κατάληξη της κατάθλιψης του τέλους, αλλά ενίοτε γίνεται μια πορεία προς τη δικαίωση και τον τρόπο που θέλεις να τη βιώσεις.

    Τα ατμοσφαιρικά σχέδια ανήκουν στην Εύη Τσακνιά ενώ ο σχεδιασμός των ψηφιδωτών ματιών στις ταπετσαρίες έγιναν από τον Κώστα Κολαϊτη.

    Για αναγνώστες από 9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Η ιστορία βλέπει
    Συγγραφέας:

    Φωτεινή Φραγκούλη

    Εικονογράφος:

    Εύη Τσακνιά

    Σχεδιασμός ψηφιδωτών ματιών:

    (στις ταπετσαρίες) Κώστας Κολαϊτης

    Εκδόσεις:

    Πατάκη, Ιούλιος 2023

    Υπεύθυνη έκδοσης:

    Φαίη Κολοκυθά

    Διορθώσεις:

    Θανάσης Κοκολόγος

    Σελίδες:

    60

    Μέγεθος:
    12 Χ 18,5
    ISBN:

    978-960-16-7565-7

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular