More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Εμείς οι ασταμάτητοι - Βιβλίο δεύτερο: Γιατί ο κόσμος δεν είναι δίκαιος,...

    Εμείς οι ασταμάτητοι – Βιβλίο δεύτερο: Γιατί ο κόσμος δεν είναι δίκαιος, του Γιουβάλ Νωέ Χαράρι (εικ.: Ρικάρ Ζαπλάνα Ρουίζ)

    emeis oi astamathtoi cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 10-16) – Βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Γιατί ο κόσμος δεν είναι δίκαιος; Γιατί κάποιοι από εμάς έχουμε περισσότερα από τους άλλους; Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι συμφωνούν να υπακούν σε νέους ηγέτες; Η απάντηση είναι μία από τις πιο παράξενες ιστορίες που θα ακούσετε ποτέ σας. Και είναι αληθινή.

    «Εμείς οι ασταμάτητοι – Βιβλίο δεύτερο: Γιατί ο κόσμος δεν είναι δίκαιος» του Γιουβάλ Νωέ Χαράρι. Μια σημαντική στιγμή. 

    Περί τίνος πρόκειται

    Κοιτώντας σε ιστορίες, αφηγήσεις από ταινίες και βιβλία, θα ανταμώσεις με εκατοντάδες βασιλιάδες, αρχηγούς και στρατηγούς. Υπήρχαν όμως από πάντα όλοι αυτοί; Και η απάντηση είναι ασφαλώς “όχι”, αλλά πώς μας προέκυψαν. Κάπου πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια, συνέβη κάτι που άλλαξε την κατάσταση και κάποιοι απέκτησαν δύναμη και εξουσία και παλάτια και πλούτο και κάποιοι άλλοι απλώς του υπακούν και ψάχνουν λίγο ψωμί για να ζήσουν. Γιατί ο κόσμος δεν είναι δίκαιος; Ήταν κάποτε άραγε;

    Δέκα χιλιάδες χρόνια πριν λοιπόν οι άνθρωποι ήταν ήδη το πιο ισχυρό ζώο στον πλανήτη. Και τότε περίπου εμφανίστηκαν κάτι μοναδικά φυτά που άλλαξαν τον κόσμο. Τα λέγαν δημητριακά. Σιτάρι! Από αυτό ξεκίνησαν όλα; Από αυτό! Και από τη δυνατότητα αποθήκευσής τους. Γιατί αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να μένουν κάπου σταθερά, να φτιάχνουν οικισμούς, σπίτια, εστίες. Και έτσι να επιζητήσουν οργάνωση της ζωής τους. Αλλά δεν θα σας τα πω όλα. Γιατί πολύ απλά ο καταξιωμένος ιστορικός και φιλόσοφος Υuval Noah Harari το κάνει απολαυστικά, με χιούμορ, με μια ρυθμική αφήγηση που κυλά σαν παραμύθι και κατορθώνει να γοητεύει αναγνώστες από 9-10 ετών, εφήβους και ενήλικες.

    Με την έγχρωμη εικονογράφηση του Ricard Zaplana Ruiz που προσδίδει μια κινηματογραφική, animation ταυτότητα στην αφήγηση του Harari, το «Εμείς οι ασταμάτητοι» γίνεται η χαρτογράφηση της ανθρώπινης κυριαρχίας, ανάπτυξης, υποταγής και ματαιοδοξίας. Μια ιστορία όπως δεν την λένε τα βιβλία, όπως δεν θα την πει κανείς επίσημα, αλλά απόλυτα επιστημονικά και ιστορικά ορθή. Μια αγροτική επανάσταση, ένα αθώο πείραμα με την καλλιέργεια του σιταριού που οδήγησε τους ανθρώπους σε λιμούς, επιδημίες και πολέμους, μια μανία ελέγχου, σε έλεγχο των ζώων. Έχουμε μία ζέβρα για κάθε τρεις… χιλιάδες αγελάδες σήμερα. Τι να την κάνεις τη ζέβρα! Ενώ την αγελάδα… την αρμέγεις κανονικά!

    Οι άνθρωποι φτιάξαμε έναν κόσμο. Χιλιάδες χρόνια τώρα. Δεν ήταν απαραίτητο να γίνει έτσι. Αλλά έγινε. Ο Yuval Noah Harari μας εξηγεί γιατί έγινε έτσι ο κόσμος και η ζωή μας, οι σχέσεις μας, οι εξουσίες και οι απουσίες μας. Κι αν στον πρώτο τόμο της σειράς Εμείς οι ασταμάτητοι – Βιβλίο πρώτο: Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο είδαμε πώς από ασήμαντοι πίθηκοι που φοβόμασταν τα ζώα της σαβάνας γίναμε το κυρίαρχο είδος του πλανήτης, σε αυτόν τον δεύτερο τόμο καταλαβαίνουμε γιατί οι σχέσεις μας εξελίχθηκαν έτσι και γιατί δεν είναι τόσο δύσκολο, ακόμα και τώρα, μέσα σε λίγα χρόνια, να αλλάξουμε ρότα και να πάμε την ανθρωπότητα εκεί που πραγματικά θέλουμε.

    Για αναγνώστες από 9+ περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Πατήστε το εικονίδιο Full Screen για ανάγνωση σε πλήρες μέγεθος.

    Ο συγγραφέας

    Ο καθηγητής Yuval Noah Harari (Γιουβάλ Νώε Χαράρι) είναι ιστορικός, φιλόσοφος και συγγραφέας των μπεστ σέλερ Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου, Homo Deus: Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος, 21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα και Sapiens: Μια εικονογραφημένη ιστορία. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια αντίτυπα σε 65 γλώσσες και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δημόσιους διανοούμενους της εποχής μας. 

     Ο εικονογράφος

    Ο σχεδιαστής Ricard Zaplana Ruiz (Ρικάρ Ζαπλάνα Ρουίζ) γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1973 και έχει πλούσιο έργο στην εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών για παιδιά και νέους, έχοντας εργαστεί για εταιρείες όπως η Disney και η Lego. Ξεκίνησε την καριέρα του κάνοντας εικονογράφηση και storyboard στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, για ταινίες όπως The impossible του J.A. Bayona (2012) και από το 2014 εικονογραφεί βιβλία για τις εκδόσεις Random House Spain.

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Εμείς οι ασταμάτητοι - Βιβλίο δεύτερο: Γιατί ο κόσμος δεν είναι δίκαιος
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Unstoppable Us-Volume 2: Why the World Isn’t Fair

    Συγγραφέας:

    Yuval Noah Harari

    Εικονογράφος:

    Ricard Zaplana Ruiz

    Εκδόσεις:

    Μεταίχμιο, 9 Νοεμβρίου 2023

    Μετάφραση:

    Μιχάλης Λαλιώτης

    Επιμέλεια:

    Θοδωρής Τσώλης, Βικτωρία Λέκκα

    Σελίδες:

    176

    Μέγεθος:

    16 Χ 23,5

    ISBN:

    978-618-86032-5-7

    RELATED ARTICLES

    Most Popular