More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο15-18+ ετώνΗ ιστορία ενός νεαρού gamer, της Μαρούλας Κλιάφα

    Η ιστορία ενός νεαρού gamer, της Μαρούλας Κλιάφα

    Ο Οράτιος, ένας μικρόσωμος και εύστροφος 15χρονος βυθίζεται όλοένα και περισσότερο στην αγκαλιά των βιντεοπαιχνιδιών. Ποια είναι η ζωή του και τι τον ωθεί εκεί; Η μητέρα κοινωνική, αλέγρα, συνεπής στη δουλειά της, ο πατέρας του εργασιομανής, άφαντος γενικώς, συνεχώς απασχολημένος, ακόμα και τις Κυριακές. Κι ο Οράτιος, μοναχοπαίδι μιας ευκατάστατης οικογένειας, δίχως επικοινωνία με τους γονείς του, όχι ιδιαίτερα συμπαθής από τους συμμαθητές του στο σχολείο, κάποτε και παρενοχλούμενος από αυτούς, επιδέξιος στο σκάρωμα ιστοριών και βιβλιοφάγος. Καθώς τα χρόνια περνούν, η λογοτεχνία λιγοστεύει, οι ιστορίες εξαφανίζονται και ο χρόνος γεμίζει από βιντεοπαιχνίδια. “Εγκατέλειψα τον φίλο μου τον Αντρέα, απαρνήθηκα τον αστυνόμο Σταρκ και έδωσα μια κλοτσιά στον πειρατή Μπιλ. Τώρα ήρωές μου είναι ο Τρέβοε Φίλιπς του “Grand Theft Auto” και κυρίως ο Marcus Holloway, ο ακτιβιστής χάκερ” (σημ.: από το παιχνίδι Watch Dogs 2).

    Πώς ένα τέτοιο παιδί οδηγείται σταδιακά ολοένα και περισσότερο στην αγκαλιά του gaming, απορρίπτοντας κάθε άλλο είδος διασκέδασης ή ενασχόλησης; Πώς καταλήγει ένας έφηβος σαν τον Οράτιο να ξενυχτάει παίζοντας μπροστά σε μια οθόνη με ακουστικά στα αυτιά πέφτοντας ημιλιπόθυμος; Πώς ένας νέος οδηγείται σε ψυχιάτρο-ψυχαναλυτή και ποια είναι τα ελλειμμάτά του; Και τελικά… είναι το gaming διασκέδαση, καταφύγιο, διαφυγή, εξάρτηση, ικανοποίηση επίτευξης στόχων, ανάγκη για ένταση, περιπέτεια και αδρεναλίνη ή κάτι πιο σύνθετο από απλές, μεμονωμένες απαντήσεις;

    Η άμεση, πρωτοπρόσωπη αφήγηση του έφηβου εξαρτημένου, οι συχνές αναδρομές και η ζωντανή, όχι επιτηδευμένα νεανίζουσα, αλλά προϊόν βαθιάς έρευνας και εξοικείωσης, γλώσσα, δημιουργούν ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο για το κατά τη γνώμη μου κορυφαίο ζήτημα της τρέχουσας δεκαετίας και τον μεγάλο βραχνά της επόμενης: την αυξανόμενη εξάρτηση παιδιών και εφήβων (ήδη από τα 6-7 τους χρόνια) από το gaming και τις οθόνες. Παράλληλα, εξιχνιάζει και φωτίζει ικανοποιητικά το χάσμα μεταξύ των μελών μιας σύγχρονης αστικής οικογένειας, τους λόγους που συνήθως ένας έφηβος, προϊόντος του χρόνου, περνά από την πολύωρη απασχόληση στο να αφιερώνει αποκλειστικά τον εαυτό του στις οθόνες και τους δρόμους που καλείται να περπατήσει μέχρι να απεμπλακεί μερικώς ή ολικώς από τον όλεθρο αυτής της μονομανίας. Δίχως μαγικές λύσεις και συνταγές, δίχως ευχολόγια και ξεπερασμένες ηθικολογίες, η συγγραφέας σηκώνει το γάντι μιας πρόκλησης και γράφει για θέμα που οι περισσότεροι αποφεύγουν να πιάσουν.

    Εκδόσεις Πατάκη. Αξιόλογο και καλοδιάβαστο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η ιστορία ενός νεαρού Gamer
    Συγγραφέας: Μαρούλα Κλιάφα
    Σελιδοποίηση: Κωνσταντίνος Καπένης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2018
    Σειρά: Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους
    Φιλμ-μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
    Διόρθωση: Αντωνία Γουναροπούλου
    Σελίδες: 136
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8060-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular