More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΜεγάλες ιδέες για μικρούς φιλοσόφους: Η Ισότητα (Σιμόν ντε Μποβουάρ), Η Φαντασία...

    Μεγάλες ιδέες για μικρούς φιλοσόφους: Η Ισότητα (Σιμόν ντε Μποβουάρ), Η Φαντασία (Καρτέσιος)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 2,5+ (target 3,5-6,5) – Φιλοσοφία για παιδιά

    Το παρόν δεν είναι ένα εν δυνάμει παρελθόν. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης.
    Σιμόν ντε Μποβουάρ
    Cogito ergo sum= Σκέφτομαι, άρα υπάρχω.
    Καρτέσιος

    Να λοιπόν γρήγορα γρήγορα και τα δύο επόμενα βιβλία της νέας σειράς Μεγάλες Ιδέες για Μικρούς Φιλοσόφους (Big Ideas for Little Philosophers). Και πολύ ορθά από τις εκδόσεις Διόπτρα αφού ήδη τα δύο πρώτα κέρδισαν άμεσα τις εντυπώσεις.

    Για όσους δεν διάβασαν την κριτική μας προσέγγιση στα δύο προηγούμενα, να σημειώσουμε και σε αυτό το άρθρο ότιη σειρά προσεγγίζει σημαντικές έννοιες, ιδέες και αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης οι οποίες αναδύθηκαν μέσα από τη σκέψη και το έργο σπουδαίων φιλοσόφων. Τα πρώτα δύο ήταν η Αλήθεια με τον Σωκράτη και η Ευτυχία με τον Αριστοτέλη. Τώρα προχωράμε στην Φαντασία με τον Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος) και Ισότητα με τη Σιμόν ντε Μποβουάρ.

    Για την ισότητα έχουν χυθεί τόνοι μελανιού και κυρίως αίματος. Για να φτάσει η ανθρωπότητα να τη θεωρεί απαραίτητα αξία και σε πολλά μέρη του πλανήτη να την υπερασπίζεται συνταγματικά, νομικά, αξιακά.

    Η Γαλλίδα φιλόσοφος και ακτιβίστρια, σύντροφος του υπαρξιστή φιλοσόφου Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών να μπορούν και να κάνουν όσα και τα αγόρια, είτε στο απλό παιχνίδι, είτε στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Τι είναι αυτό που σε κάνει να κλαις; Τι είναι αυτό που σε κάνει να χαμογελάς; Είναι τα ίδια πράγματα σε αγόρια και κορίτσια; Ναι, είναι! Μπορούν τα κορίτσια να παίζουν με δεινόσαυρους ή φορτηγάκια; Ναι, μπορούν! Δεν χρειάζεται να συμπεριφερόμαστε όπως περιμένουν οι άλλοι από εμάς. Χρειάζεται να είμαστε ο εαυτός μας, να είμαστε ευγενικοί, να βοηθάμε τους άλλους αλλά κυρίως να ακολουθούμε την καρδιά μας, αγόρια ή κορίτσια!

    Και στην περίπτωση της Μποβουάρ δεν έχουμε συρραφή αποφθεγμάτων ή μια διεκπεραιωτική προσέγγιση της ισότητας. αλλά μια περιδιάβαση σε κάποιες βασικές αρχές της φιλοσοφίας της που συμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την ισότητα.

    Ίδια προσέγγιση και στον Καρτέσιο.

    Ο Γάλλος μαθηματικός και φιλόσοφος και κορυφαία μορφή του Γαλλικού Διαφωτισμού, Ρενέ Ντεάρτ, γνωστός ως Καρτέσιος, υπήρξε από τους πρωτοπόρους του σκεπτικισμού. Πίστευε ότι η φαντασία παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που σκεφτόμαστε και αυτό μας κάνει μοναδικούς. Η φαντασία μας βοηθά να καταλάβουμε τον κόσμο, να γινόμαστε σοφότεροι. Προσπαθώντας να δει πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του άρχισε να φαντάζεται γνωστά, καθημερινά πράγματα, μετά πράγματα που δεν είχε δει ποτέ. Οι εικόνες που πλάθει ο νους μας είναι μοναδικές. Φαντάζονται όλοι οι άνθρωποι τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο; Το σκέφτηκε ο Καρτέσιος και κατέληξε ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετική φαντασία που τους οδηγεί σε διαφορετικές σκέψεις. Χάρη στη φαντασία σου είσαι αυτός που είσαι. Άρα χάρη σε αυτήν σκέφτεσαι και άρα υπάρχεις!

    Πολύ ωραία διαπραγμάτευση! Πολύ μεστή, κατανοητή από τα παιδιά προσέγγιση. Με απλότητα στις εκφράσεις και με εύσχημα παραδείγματα, η δύναμη της φαντασίας για τον άνθρωπο και της ισότητας για την κοινωνία αναδεικνύονται και φωτίζονται, απλώνοντας όμως μπροστά στον ενήλικα αφηγητή του παιδιού πεδία συζήτησης και πρακτικών δοκιμών. Για παράδειγμα το να κλείσεις τα μάτια και να αρχίσεις να φαντάζεσαι από τα πιο απλά και οικεία προς τα πιο σύνθετα και άγνωστα είναι μια εξαιρετική άσκηση που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας, ήδη από τα 3-3,5 του. Ναι, η φαντασία είναι ένα είδος νοημοσύνης ας που επιτραπεί η έκφραση που δουλεύεται, ενισχύεται και πραγματικά μπορεί να μεταμορφώσει το σύστημα σκέψης ενός παιδιού και ενός ενήλικα.

    Η ισότητα από την άλλη δεν είναι δεξιότητα, είναι αξία και μάλιστα ρυθμιστική των δημοκρατικών πολιτευμάτων ή όποιου άλλου σέβεται τον άνθρωπο και τον τοποθετεί στην κορυφή της πυραμίδας. Υπό αυτό το πρίσμα το να γνωρίσουμε μερικές πτυχές της ισότητας είναι θεμελιώδες για την διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου.

    Ωραία βιβλία, ιδανικά τα θεωρώ από 3-3,5 μέχρι 5,5-6 ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Με μια ματιά

    • Τα δύο επόμενα βιβλία της νέας σειράς Μεγάλες Ιδέες για Μικρούς Φιλοσόφους (Big Ideas for Little Philosophers), μετά την Αλήθεια με τον Σωκράτη και την Ευτυχία με τον Αριστοτέλη.
    • Η Γαλλίδα φιλόσοφος και ακτιβίστρια Σιμόν ντε Μποβουάρ πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών να μπορούν και να κάνουν όσα και τα αγόρια, αποφεύγοντας την συρραφή αποφθεγμάτων ή μια διεκπεραιωτική προσέγγιση της ισότητας και κάνοντας μια μεστή περιδιάβαση σε κάποιες βασικές αρχές της φιλοσοφίας της που συμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την ισότητα.
    • Πολύ ωραία διαπραγμάτευση έχουμε και στον Καρτέσιο. Με απλότητα στις εκφράσεις και εύσχημα παραδείγματα, η δύναμη της φαντασίας για τον άνθρωπο και της ισότητας για την κοινωνία αναδεικνύονται και φωτίζονται, απλώνοντας όμως μπροστά στον ενήλικα αφηγητή του παιδιού πεδία συζήτησης και πρακτικών δοκιμών.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Under Paris Skies – Maurice Larcange, accordion

    French Provincial (Instrumental)

    Δάκης – Φιλοσόφησε

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Ισότητα (Σιμόν ντε Μποβουάρ)
    Η Φαντασία (Καρτέσιος)
    Τίτλος πρωτοτύπου: Equality with Simone de Beauvoir
    Imagination with Rene Descartes
    Συγγραφέας: Duane Armitage, Maureen McQuerry
    Εικονογράφηση: Robin Rosenthal
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάιος 2021
    Μετάφραση: Τατιάνα Γαλάτουλα
    Επιμέλεια: Λύντη Γαλάτη
    Σειρά: Μεγάλες ιδέες για μικρούς φιλοσόφους
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 18 Χ 18
    ISBN: 978-960-653-348-8

    978-960-653-349-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular