More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΜεγάλες ιδέες για μικρούς φιλοσόφους: Η Ευτυχία (Αριστοτέλης), Η Αλήθεια (Σωκράτης)

    Μεγάλες ιδέες για μικρούς φιλοσόφους: Η Ευτυχία (Αριστοτέλης), Η Αλήθεια (Σωκράτης)

    Διαβάζεται σε 4′- Ηλικιακό κοινό: 2,5+ (target 3-5) – Φιλοσοφία για παιδιά

    Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη (Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα)
    Αριστοτέλης
    Σωκράτης ερωτηθείς τι κτήμα συμφορώτατον είπε: «φίλος βέβαιος».
    (Ο Σωκράτης όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το απόκτημα που συμφέρει περισσότερο είπε: «ο σταθερός φίλος»)

    Δύο βιβλία μιας νέας σειράς κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Η σειρά τιτλοφορείται Μεγάλες Ιδέες για Μικρούς Φιλοσόφους (Big Ideas for Little Philosophers) και όπως είναι σαφές και εκ των τίτλων καταπιάνεται με σημαντικές έννοιες της ανθρώπινης ύπαρξης οι οποίες αναδύθηκαν μέσα από τη σκέψη και το έργο σπουδαίων φιλοσόφων. Αλήθεια με τον Σωκράτη, Ευτυχία με τον Αριστοτέλη. Στο εξωτερικό μάλιστα η σειρά έχει προχωρήσει με τα βιβλία Αγάπη με τον Πλάτωνα, Ευγένεια με τον Κομφούκιο, Φαντασία με τον Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), Ισότητα με τη Σιμόν ντε Μποβουάρ τα οποία περιμένουμε και στην Ελλάδα.

    Ξεναγός κάθε έννοιας είναι ασφαλώς ένας φιλόσοφος κάθε φορά ο οποίος σφράγισε τον ορισμό αυτής της έννοιας και η προσέγγισή της στο βιβλίο γίνεται απλά και κατανοητά. “Γιατί βρίσκομαι σε αυτόν τον κόσμο;” Πώς μπορώ να ζήσω καλύτερα τη ζωή μου;” αναρωτιέται ο Αριστοτέλης στις πρώτες σελίδες. Παρατήρησε ότι όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι. Τι είναι εκείνο όμως που τους οδηγεί σε κάποια μορφή ευτυχίας; Για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να έχεις φίλους, είπε ο Αριστοτέλης που τη θεωρούσε μια εκ των κορυφαίων εννοιών της ανθρώπινης νόησης. Τι έλεγε ο Αριστοτέλης στα συγγράμματά του (και όχι στο παρόν βιβλίο); «Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν».

    Και τι κάνει αυτό το βιβλίο; Παίρνει αυτές τις θεμελιώδεις καταγραφές του Αριστοτέλη και τις δίνει απλά και όσο πιο εύληπτα γίνεται στα παιδιά. “Ορισμένοι φίλοι είναι κεφάτοι και διασκεδαστικοί. Αυτοί οι φίλοι μας κάνουν να γελάμε και να νιώθουμε καλά. Ορισμένοι φίλοι είναι πολύ κοντά μας. Μοιραζόμαστε τα παιχνίδια, τις περιπέτειες και τις ιδέες μας αλλά και τις αγαπημένες μας στιγμές”.

    Καταλαβαίνει κανείς ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια αντιγραφή αποφθεγμάτων του γνωστού φιλοσόφου αλλά και με μια αναδιάταξή τους για να δοθεί η βαθύτερη ουσία της σκέψης του.

    Στην ίδια λογική, ασφαλώς, κινείται και η Αλήθεια με τον Σωκράτη να είναι ο οδηγός μας στην επαφή μας με αυτήν την έννοια.

    “Πίστευε ότι για να γίνουμε σοφοί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λέμε την αλήθεια ακόμα και όταν είναι δύσκολο ή ακόμα και όταν είναι τρομακτικό. Ο Σωκράτης πίστευε ότι όταν λέμε ψέματα βλάπτουμε τους άλλους ανθρώπους. Και όταν βλάπτουμε τους άλλους, βλάπτουμε και τον εαυτό μας”.

    Ο Σωκράτης διείσδυσε στις βαθύτερες οπές της αλήθειας, την έψαξε, την περιέγραψε, την παρέδωσε σε όλους μας σε κάθε της διάσταση. “Όταν αναρωτιόμαστε και κάνουμε ερωτήσεις, μαθαίνουμε”, αναφέρεται στο βιβλίο αποκαλύπτοντας την ουσία της μαιευτικής μεθόδου και της διαλεκτικής του προσέγγισης. Ο φιλόσοφος που “κατέβασε τη φιλοσοφία από τα άστρα στη γη”, δηλαδή έστρεψε τη σκέψη των ανθρώπων και πέρα από τα φυσικά φαινόμενα, είναι ένας πραγματικός δάσκαλος για όλους τους ανθρώπους. Αξίζει τον κόπο να τον γνωρίσουν τα παιδιά. Και σε αυτό το βιβλίο θα γνωρίσουν την προσέγγισή του στην έννοια της αλήθειας. Όχι κηρυγματικά. Αλλά με τη δύναμη της σκέψης, αυτής που μπορεί να κινητοποιεί την σκέψη των παιδιών προς μονοπάτια απαραίτητα για την ύπαρξη.

    Ναι! Για να φύγουμε κάποτε από τις απλοϊκές προσεγγίσεις “είναι κακό να λες ψέματα”, “σε βλέπει ο Χριστούλης” και “εγώ θέλω να είσαι χαρούμενος”. Αυτά μαθαίνουν το παιδί να μην σκέφτεται, να εξαρτάται πάντα από κάποιους άλλους, να μην αναρωτιέται, να μην προσπαθεί να βρει απαντήσεις αλλά να υιοθετεί έτοιμες, δοσμένες από άλλους με συνήθως πονηρά ασφαλώς κίνητρα. Να γιατί οι άνθρωποι γινόμαστε συχνά καθοδηγούμενα πρόβατα. Γιατί δεν έχουμε δική μας σκέψη και πάντα αναζητούμε να βρούμε κάποια που μας αρέσει, έργο που παίζεται από πολύ παλιά. Σχεδόν από την κούνια.

    Τα βιβλία της σειράς μπορείτε να τα δοκιμάστε από 2-2,5 χρόνων σε απλές προσεγγίσεις για να εισάγετε τα παιδιά σε μια βασική εικόνα των εννοιών αλήθεια και ευτυχία. Ιδανικά τα θεωρώ από 3-3,5 μέχρι 5,5-6 ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Με μια ματιά

    • Δύο βιβλία της νέας σειράς Μεγάλες Ιδέες για Μικρούς Φιλοσόφους, η Αλήθεια με τον Σωκράτη και η Ευτυχία με τον Αριστοτέλη. Ξεναγός κάθε έννοιας είναι ασφαλώς ένας φιλόσοφος κάθε φορά ο οποίος σφράγισε τον ορισμό αυτής της έννοιας και η προσέγγισή της στο βιβλίο γίνεται απλά και κατανοητά. Τα βιβλία παίρνουν τις θεμελιώδεις καταγραφές του Αριστοτέλη και του Σωκράτη και τις δίνουν εύληπτα και κατανοητά στα παιδιά.
    • Βιβλία για να φύγουμε κάποτε από τις απλοϊκές προσεγγίσεις “είναι κακό να λες ψέματα”, “σε βλέπει ο Χριστούλης”. Αυτά μαθαίνουν το παιδί να μην σκέφτεται, να εξαρτάται πάντα από κάποιους άλλους, να μην αναρωτιέται, να μην προσπαθεί να βρει απαντήσεις αλλά να υιοθετεί έτοιμες, δοσμένες από άλλους με συνήθως πονηρά ασφαλώς κίνητρα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ελπίδα Σωκράτης Superstar

    Karaoké – Georges Moustaki – La philosophie

    Δάκης – Φιλοσόφησε

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Ευτυχία (Αριστοτέλης)
    Η Αλήθεια (Σωκράτης)
    Τίτλος πρωτοτύπου: Happiness with Aristotle
    Truth with Socrates
    Συγγραφέας: Duane Armitage, Maureen McQuerry
    Εικονογράφηση: Robin Rosenthal
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Απρίλιος 2021
    Μετάφραση: Τατιάνα Γαλάτουλα
    Επιμέλεια: Λύντη Γαλάτη
    Σειρά: Μεγάλες ιδέες για μικρούς φιλοσόφους
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 18 Χ 18
    ISBN: 978-960-653-341-9
    978-960-653-340-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular