More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ καλύτερη μαμά, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Σοφία Τουλιάτου)

    Η καλύτερη μαμά, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Σοφία Τουλιάτου)

    Ποια είναι η καλύτερη μαμά του κόσμου; Οι απόψεις διίστανται ακραιφνώς. Εν προκειμένω, ο μικρός εξωγήινος έχει μια εργασία για το σχολείο, φαεινή ιδέα της δασκάλας του: πρέπει να ζωγραφίσει την καλύτερη μαμά σε όλο τον πλανήτη. Παίρνει το σακίδιό του με ένα χαρτόνι και μαρκαδόρους και παίρνει τους δρόμους.

    Οι μαμάδες γύρω του είναι πολλές. Πολλές και διαφορετικές. Στο κομμωτήριο του άρεσαν τα μαλλιά μιας μαμάς που έμοιαζαν με σύννεφο. Τα ζωγράφισε στο χαρτόνι του. Στο φανάρι είδε μια μαμά να τραβά το μικρό της που πήγαινε να περάσει το δρόμο. Ζωγράφισε στο χαρτόνι του δυο μεγάλα, ορθάνοιχτα μάτια.

    Σεργιάνισε ακόμα στο ζαχαροπλαστείο και την παιδική χαρά. Παντού εντόπιζε τα χαρακτηριστικά εκείνα που έχει η καλύτερη μαμά του πλανήτη. Θαρρώ (κι εκείνος μαζί μου) πως τα εντόπισε όλα. Είχε ζωγραφίσει αναμφίβολα την καλύτερη μαμά. Μόνο που το ίδιο είχαν κάνει και όλοι οι συμμαθητές του τη Δευτέρα στο σχολείο. Τελικά, ποια ήταν η καλύτερη μαμά του πλανήτη του μικρού εξωγήινου;

    Η Ιωάννα Μπαμπέτα γράφει για το μεγάλο πρόσωπο του κόσμου τούτου και ενός άλλου και ενός παραπέρα. Τη μητέρα. Το θηλυκό με τα δέκα και πλέον ονόματα, τον κυοφόρο της ζωής, τον σημαιοφόρο της ύπαρξης. Αψεγάδιαστη πάντα; Όχι δα. Τέλεια σε όλον τον κόσμο; Μήτε. Μα για τους περισσότερους η δική του φαντάζει ένα μαλαματένιο κομμάτι που αποσχίστηκε από τα χέρια του θεού για να σεργιανίζει πλάι του μέχρι να σταθεί στα πόδια του λίγο καλύτερα από τα βρέφη.

    Και γράφει γι’ αυτό το ξεχωριστό θήλυ της ζωής μας με τρόπο τρυφερό και συγκινητικό, με μια ευχάριστη, ρεαλιστική προσέγγιση της μάνας και μεταθέτοντας το ζήτημά της έξω από τον πλανήτη που πατείς εσύ και πατώ εγώ. Σε έναν άλλον, όπου αν υπάρχει ζωή (και μάλλον έτσι είναι), η μάνα πάλι θα ήταν αυτό το σύμβολο, μια Παναγία θα είχε εμφανιστεί κι εκεί, μια ζωγραφιά με το “μαμά σ’ αγαπώ” θα σχηματιζόταν συχνά πυκνά από χέρια κάποιου μικρού εξωγήινου, μια βάρκα υπερδιαστημική ή εξωγήινη θα έπαιρνε το όνομά της και αστερόσκονη διαγαλαξιακή θα στόλιζε στη γιορτή της τα μαλλιά της.

    Αυτή η έξοχη μετάθεση στο γαλαξιακό υπερπέραν είναι ο αδήλωτος συμβολισμός πλάι στην προφανή, γλυκιά ιστορία. Μπορεί η δική μου να ήταν η καλύτερη μαμά του κόσμου αν πρόσεχε παραπάνω τον εαυτό της και δε θυσίαζε τόσα πολλά για εμένα και τα αδέρφια μου, μα τούτο δε σημαίνει πως δεν είναι μοναδική μέσα στον τσαλακωμένο χάρτη της καρδιάς μου, ούσα ατσαλάκωτη κι αχαρτογράφητη, σαν την αγάπη της για τα παιδιά της. Και τώρα που είπα μια κουβέντα για τη μάνα μου, ξέχασέ τη. Γιατί την είπα για τις περισσότερες μάνες του κόσμου ετούτου που είναι κάπως έτσι.

    Κι αυτή η μετάθεση, μαζί με την ιχνηλάτηση των χαρακτηριστικών της καλύτερης μαμάς, δημιουργούν ουσιαστικά έναν φιλοσοφικό στοχασμό (προσωπικά πιστεύω πολύ στην εισαγωγή της φιλοσοφίας στις μικρές ήδη ηλικίες) που μπορεί να τεθεί σε κάθε παιδί: πώς είναι η καλύτερη μαμά; Γιατί το ποια είναι, ίσως λάβει εξόχως αναμενόμενες απαντήσεις. Αλλά το πώς, θα μας εκπλήξει όλους όταν αντλήσει περιεχόμενο από τα χείλη των παιδιών.

    Διαβάζοντας το μεστό κείμενο της Ιωάννας Μπαμπέτα, το βλέμμα σας θα ταξιδέψει από τα magic pencils της Σοφίας Τουλιάτου που εικονογραφεί τον διάβα του μικρού εξωγήινου στην αναζήτηση της καλύτερης μαμάς με τα συστατικά που χαρακτηρίζουν πάγια τη δουλειά της: έμφαση στη λεπτομέρεια, αφαίρεση του περιττού, οπτική ένταση και ύφεση όπου το αναζητεί η ιστορία (όχι απαραίτητα μόνοη κειμενική), μορφές δουλεμένες, κοντά στην ιδιοσυγκρασία ενός παιδικού βλέμματος.

    Η καλύτερη μαμά. Εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Η καλύτερη μαμά
    Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
    Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου
    Σειρά: Χωρίς σωσίβιο, Επίπεδο 3, Δελφινάκια
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2016
    Διόρθωση: Αντωνία Γουναροπούλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-6635-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular