More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Κουνελόσκαλα, της Μαρίας Γιαγιάννου (εικ.: Κώστας Θεοχάρης)

    Η Κουνελόσκαλα, της Μαρίας Γιαγιάννου (εικ.: Κώστας Θεοχάρης)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Την αλήθεια την «φτιάχνει» κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα.
    Οδυσσέας Ελύτης

    Ο Τρούφης, ένα μικρό κουνέλι, ζούσε με την οικογένειά του σε ένα νοικοκυρεμένο σπιτάκι με έναν μικρό κήπο. Ο μπαμπάς του ήταν κηπουρός και η μαμά πιλότος. Ο Τρούφης είχε ένα μαγικό χάρισμα: όποτε ήθελε μπορούσε να μεγαλώνει τα αυτιά του και να τα κάνει σκάλα, βοηθώντας με κάποιον τρόπο έτσι όσους έχουν ανάγκη. Βέβαια αυτό το χάρισμα ήταν χρήσιμο για τους άλλους και όχι για τον ίδιο τον Τρούφη, αφού δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα αυτιά του για να ανέβει ψηλά.

    Θέλοντας ένα μουσικόδεντρο για τον κήπο τους, ο Τρούφης ενθαρρύνεται από τον μπαμπά του να πάει στην αγορά για σπόρους. Ο δρόμος είναι συναρπαστικός. Ο Τρούφης συναντά μοναδικές προσωπικότητες, εγκλωβισμένες σε ένα πρόβλημα, σε μια αναζήτηση, σε κάποιον δημιουργικό οίστρο. Είναι ο Νεύτωνας που κάθεται κάτω από μια μηλιά προσπαθώντας να λύσει ένα σπουδαίο πρόβλημα. Είναι η Φρίντα η ζωγράφος που δεν φτάνει να ζωγραφίσει τα ψηλά σημεία ενός πίνακά της. Είναι ο Οδυσσέας ο ποιητής που προσπαθεί να ποτίσει μια τρελή ροδιά και ένα φωτόδεντρο αλλά δυσκολεύεται να τα φτάσει. Είναι τα Τρελόσωστα, τα τερατάκια, που έπεσαν από το σπίτι τους που βρίσκεται στην κορυφή ενός ανάποδου τριγώνου. Είναι ο Επίκουρος, ο φιλόσοφος που θεμελίωσε τον σύγχρονο κόσμο. Είναι η σοπράνο Μαρία. Θα βρει τους σπόρους για το μουσικόδεντρο τελικά; Ή η κουνελόσκαλά του θα γίνει μια σκάλα που θα σηκώσει ψηλά τον ίδιο;

    Ιδιαιτέρως πρωτότυπη προσέγγιση της αξίας, της ισχύος και του ανεξίτηλου στίγματος των τεχνών και των επιστημών στη ζωή του ανθρώπου, στην πνευματική και ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη και ισορροπία του παιδιού. Μια όμορφη υπόμνηση πως δεν μπορούμε να ζήσουμε, να υπάρξουμε με χρώμα, σχήμα και φωνή, με χάρη και ανάστημα, αν δεν έχουμε στη ζωή μας, αν δεν αφήνουμε να μπουν από τα αυτιά μας η μουσική, η ποίηση, η φυσική, η γεωμετρία, η μεγάλη παρεξηγημένη η φιλοσοφία, η ζωγραφική.

    Δοκιμάστε να ζήσετε μία ζωή χωρίς τις λέξεις των σπουδαίων ποιητών, δίχως τα ακριβά λόγια των μοναδικών φιλόσοφων που αφιέρωσαν τη σκέψη τους στην ανάλυση των πραγμάτων και των ιδεών, δίχως τις ανακαλύψεις των πιο τρανών επιστημόνων της ανθρωπότητας, δίχως ένα τραγούδι που σου ριγάει την καρδιά, δίχως την ομορφιά που υφαίνει μέσα σου ένα έργο τέχνης. Δοκιμάστε το για να ξέρετε πώς είναι μια ζωή άδεια, θλιβερή, σκοτεινή, δίχως πλάτος, ύψος, μήκος.

    Η Μαρία Γιαγιάννου καταγράφει με χιούμορ, τρυφερότητα, πολλή φαντασία και αντισυμβατικό χαρακτήρα αυτήν την αξία. Την μεγαλύτερη της ζωής μας. Αυτήν που θεμελιώνει το είναι μας. Γνώση. Στάση μας στη ζωή. Και όλο αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας, αναζήτησης του εαυτού του και των θεμελίων του περνάει με πολλή θεατρικότητα στα παιδιά. Και με το εύρημα της κουνελόσκαλας, ασφαλώς, να δεσπόζει.

    Για αναγνώστες από 4-4,5 ετών.

    Εκδόσεις Καλέντη.

    Με μια ματιά

    • Ιδιαιτέρως πρωτότυπη προσέγγιση της αξίας, της ισχύος και του ανεξίτηλου στίγματος των τεχνών και των επιστημών στη ζωή του ανθρώπου, στην πνευματική και ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη και ισορροπία του παιδιού. Με Ελύτη, Επίκουρο, Μαρία Κάλας, Φρίντα Κάλο, Νεύτωνα και πολλή γνώση, σε ένα μεγάλο ταξίδι αυτογνωσίας και αναζήτησης του εαυτού του και των θεμελίων του.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Henry Mancini ~ Charade

    Χειμερινοί Κολυμβητές – Η τρελή ροδιά

    Maria Callas Live: Bizet’s Carmen Habanera, Hamburg 1962

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Κουνελόσκαλα
    Συγγραφέας: Μαρία Γιαγιάννου
    Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης
    Εκδόσεις: Καλέντης, Φεβρουάριος 2021
    Επιμέλεια: Βασιλική Τζόκα
    Επεξεργασία εικόνων: INDIGO GRAPHICS
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 26,5 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-594-075-1

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular