More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΜια κάμπια πολύ πεινασμένη παίζει κρυφτό με τα άγρια ζώα, του Έρικ...

    Μια κάμπια πολύ πεινασμένη παίζει κρυφτό με τα άγρια ζώα, του Έρικ Καρλ

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 1+ (target 1,5-3) – Εικονογραφημένο για πολύ μικρά παιδιά

    Το Very Hungry Caterpillar (Μια κάμπια πολύ πεινασμένη) εκδόθηκε το 1969. Ο Έρικ Καρλ έχει πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει λάβει ουκ ολίγα βραβεία και διακρίσεις για τα βιβλία του.

    Πέντε δισέλιδα, πέντε ευφυή σαλόνια από τον μύθο των picture book και των board book Έρικ Καρλ, ο οποίος δεν εκμεταλλεύεται εμπορικά τη φήμη της αξεπέραστης πεινασμένης κάμπιας του, αλλά κάθε φορά δημιουργεί κάτι εξίσου καλαίσθητο με την αύρα εκείνου του πρώτου βιβλίου.

    Εδώ έχουμε την περιήγηση σε μια σαβάνα και τη γνωριμία με βασικά ζώα της: λιοντάρια, ελέφαντες, ζέβρες, ιπποπόταμους, καμηλοπαρδάλεις. Τα ανοιγόμενα παράθυρα αποκαλύπτουν ζώα και λεπτομέρειες που συμπληρώνουν την εικόνα και ενθουσιάζουν με την ανακάλυψή τους το παιδί.

    Άξια αναφορά είναι δύο σημεία. Πρώτον: τα αισθητηριακά ερεθίσματα που προσφέρει το βιβλίο μέσω των ειδικών μονοπατιών που έχει χαραγμένα, μέσα στα οποία το παιδικό χέρι μπαίνει και ακολουθεί τη διαδρομή μέχρι να φτάσει στο εμπόδιο/ανοιγόμενο παράθυρο. Η επανάληψη αυτών των διαδρομών, καθώς και των ανοιγόμενων παραθύρων, όχι μόνο δεν κουράζει τα παιδιά, αλλά τα ενθουσιάζει. Η γνώση του τι θα ανακαλύψουν πλέον στο τέλος μιας διαδρομής ή ανοίγοντας ένα παράθυρο λειτουργεί εκστατικά, οδηγώντας σε πολλαπλές και επίμονες, διασκεδαστικές επαναλήψεις. Και δεν είναι μόνο τα μονοπάτια, αλλά και σχήματα και άλλες λεπτομέρειες (αστέρια, φύλλα, καρποί) όπου το παιδί μπορεί να εξερευνήσει με τα δάχτυλά του, ενεργοποιώντας την αφή του σε σχέση με το βιβλίο.

    Δεύτερη σημαντική επισήμανση: η παρουσία της κάμπιας σε όλες τις σελίδες. Το παιδί θα δει την γνωστή πεινασμένη κάμπια σε όλες τις σελίδες, να κρύβεται σε φύλλα, πίσω από φυσικά εμπόδια, πάνω σε δέντρα. Η αναζήτησή της, ο εντοπισμός της, η χαρά της παρουσίας της παντού, είναι μια ακόμα παράμετρος ενασχόλησης με αυτό το πολυτροπικό βιβλίο που πραγματικά κινητοποιεί το παιδί μέσα από μια λιτή αλλά εμπνευσμένη βόλτα στη σαβάνα.

    Να επισημάνω, επίσης αυτή την απόλαυση που αντλεί και το παιδί και ο ενήλικας από ένα βιβλίο που είναι δουλεμένο σε κάθε του λεπτομέρεια, από τις σκληρές σελίδες, τα ανοιγόμενα παράθυρα (κρυψώνες) και τα μονοπάτια, μέχρι τα ζωηρά χρώματα του Καρλ, τις στογγυλεμένες γωνίες που προστατεύουν τα παιδικά χέρια και την μεγάλη αντοχή των ανοιγόμενων τμημάτων.

    Για αναγνώστες από 9-10 μηνών.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Πέντε δισέλιδα, πέντε ευφυή σαλόνια από τον μύθο των picture book και των board book Έρικ Καρλ, ο οποίος δεν εκμεταλλεύεται εμπορικά τη φήμη της αξεπέραστης πεινασμένης κάμπιας του, αλλά κάθε φορά δημιουργεί κάτι εξίσου καλαίσθητο με την αύρα εκείνου του πρώτου βιβλίου.Με μονοπάτια για αισθητηριακή εξάσκηση, κρυψώνες με ανοιγόμενα μέρη, διαρκή παρουσία της κάμπιας στις σελίδες και πάμπολλα ερεθίσματα και τρόπους ενασχόλησης.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Le Notti Di Cabiria – Nino Rota

    Sabre Dance – Aram Khachaturian

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μια κάμπια πολύ πεινασμένη παίζει κρυφτό με τα άγρια ζώα
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Very Hungry Caterpillar’s Wild Animals Hide and Seek
    Συγγραφέας: Έρικ Καρλ
    Εικονογράφηση: Έρικ Καρλ
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Απρίλιος 2021
    Μετάφραση: Ελένη Δουκάκη
    Σελίδες: 10
    Μέγεθος: 21,5×21,5
    ISBN: 978-

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular