More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήUncategorizedΗ Κριτική και η Ειδική Αναγνωστική Επιτροπή της Χρυσής Λίστας 2024

    Η Κριτική και η Ειδική Αναγνωστική Επιτροπή της Χρυσής Λίστας 2024

    Το ELNIPLEX ανακοινώνει τη διευρυμένη Κριτική Επιτροπή της Χρυσής Λίστας 2024, η οποία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024. Η Επιτροπή για πρώτη φορά αποτελείται και από μη συντάκτες του ELNIPLEX, διακεκριμένους και αξιόλογους ανθρώπους που με τη δράση τους μελετούν τη λογοτεχνία και προωθούν την κουλτούρα της ανάγνωσης.

    Παράλληλα, προχωρούμε σε μια ακόμα καινοτομία, δημιουργώντας μια Ειδική Αναγνωστική Επιτροπή με ανθρώπους που όχι μόνο διαβάζουν αρκετά βιβλία, αλλά τα δοκιμάζουν στην πράξη με τα παιδιά σε τάξεις, σπίτια και άλλες δομές και φορείς, τα επεκτείνουν σε διάφορα πεδία, από το θέατρο και τη μουσική μέχρι όλες τις άλλες τέχνες και τις επιστήμες. Η Ειδική Αναγνωστική Επιτροπή της Χρυσής Λίστας δεν είναι απλά μια τιμητική λίστα ανθρώπων που προωθούν και καλλιεργούν την κουλτούρα της ανάγνωσης και τη φιλαναγνωσία με τα παιδιά. Είναι μια ουσιαστική επιτροπή που θα εισηγηθεί στην Κριτική Επιτροπή τις προτάσεις της. Η Κριτική Επιτροπή, δίχως να δεσμεύεται από τις προτάσεις αυτές, οφείλει να τις μελετήσει και να τις λάβει σοβαρά υπόψη της στις τελικές της εισηγήσεις.

    Τόσο η Κριτική, όσο και η Ειδική Αναγνωστική Επιτροπή δεν έχουν Πρόεδρο ή άλλο εξέχον μέλος με ειδική, διπλή ή άλλης σημασίας ψήφο. Δείτε μετά τα βιογραφικά των μελών των επιτροπών τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Καλούμε όλους τους εκδότες και δημιουργούς να επικοινωνήσουν με το ELNIPLEX στο info@elniplex.com προκειμένου αποστείλουν τα προς κρίση βιβλία τους μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου. Πρέπει να σταλούν 5 αντίτυπα από κάθε βιβλίο προκειμένου να διανεμηθούν από τους συντονιστές των επιτροπών καταλλήλως.

    Την Κριτική Επιτροπή αποτελούν:

    Γεωργία Καραντώνα (Υπεύθυνη Παιδικού Τμήματος Ελληνικής Βιβλιοθήκης Λονδίνου)
    Ανέζα Κολόμβου (ιδρυτικό μέλος, συντάκτης ELNIPLEX, νηπιαγωγός)
    Θανάσης Κοτσοβός (βιβλιοθηκονόμος, υπεύθυνος της Παιδικής Βιβλιοθήκης «Μυρσίνη Ζορμπά» του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού)
    Βάλια Μπαρμπατιώτη (ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου Book and Art, Μυτιλήνη)
    Μαίρη Μπιρμπίλη (ιδρυτικό μέλος, συντάκτης ELNIPLEX, νηπιαγωγός, υπευθ. πολιτιστικών θεμάτων Α/θμιας Ανατ. Αττικής)
    Απόστολος Πάππος (ιδρυτής/συντάκτης ELNIPLEX, δημιουργός Χρυσής Λίστας)
    Σίσσυ Τσιφλίδου (εκπαιδευτικός, Phd και MSc στον τομέα της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους)
    Αγγελική Χαλκιοπούλου (σύμβουλος εκπαιδευτικός, ερευνήτρια παιδικής λογοτεχνίας, creative director της εταιρίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων “Μικρός Οδυσσέας”)
    Κατερίνα Χατζηανδρέου (συντάκτης/υπεύθυνη ELNIPLEX, νηπιαγωγός)

    Την Ειδική Αναγνωστική Επιτροπή της Χρυσής Λίστας 2024 αποτελούν οι:

    Μαριάννα Γιοβάνη (Transformational & parent coach, εταιρεία FreeHappyMind, μητέρα)
    Λίλιαν Δούμα (νηπιαγωγός, Μουσειοπαιδαγωγική, τέχνες στην εκπαίδευση)
    Τατιάνα Ζωγράφου (συνθέτρια, στιχουργός, συγγραφέας, νηπιαγωγός)
    Κάλη Καββαθά (νηπιαγωγός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες)
    Χρυσούλα Καρολίδου (ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου Storyland)
    Δέσποινα Μουαμελετζή (νηπιαγωγός, Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» GreekIbby-Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)
    Ιωάννα Νιαώτη (δημοσιογράφος, συγγραφέας, δημιουργός ντοκιμαντέρ, δημιουργός podcast Κόκκινη Σβούρα στο Δεύτερο Πρόγραμμα)
    Κατερίνα Τερζάκη (Δασκάλα, Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης “Φωταγωγός, Βραβείο Κ.Δ. Δεμερτζή GreekIbby- Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2022)
    Αργυρώ Τζαχρήστα (Ειδική παιδαγωγός, συντονίστρια εφηβικής θεατρικής ομάδας)

    Τα βιογραφικά των μελών των δύο επιτροπών:
    

    Κριτική επιτροπή

    Η Γεωργία Καραντώνα είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθύντρια της Greek Children’s Library of London. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Το βιβλίο της Graphic Novel και Ολοκαύτωμα Διδακτικές Προτάσεις και Εφαρμογές για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Καραντώνα & Τσιλιμένη, 2022) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροπή. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αναπαράσταση του τραύματος και της γενοκτονίας στην παιδική-εφηβική λογοτεχνία και τα graphic novels. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στα σχολεία Greek Community School at St Cyprian’s και St Sophia’s School στο Λονδίνο.

    Η Ανέζα Κολόμβου γεννήθηκε στον Πειραιά όπου και ζει. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου». Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Δημιουργική Γραφή του ΕΑΠ και παρακολουθεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης DRLST «Χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης». Δίδαξε μουσικοκινητική αγωγή, θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. Τα τελευταία 16 χρόνια εργάζεται ως νηπιαγωγός. Συμμετείχε στη δημιουργία του  ELNIPLEX.COM, όπου παίρνει συνεντεύξεις, αρθρογραφεί για βιβλία, επιλεγμένα θεάματα και δραστηριότητες φιλαναγνωσίας. Είναι συνδημιουργός εκπαιδευτικών βιβλίων και έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

    Ο Θανάσης Κοτσοβός είναι βιβλιοθηκονόμος, υπεύθυνος της Παιδικής Βιβλιοθήκης «Μυρσίνη Ζορμπά» του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έχει σπουδάσει Βιβλιοθηκονομία και Συστήματα Πληροφόρησης στο ΤΕΙ Αθήνας και Mass Communication & Media Arts στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο. Σχεδιάζει και εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα σε πλαίσια τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, με κεντρικό άξονα το παιδικό βιβλίο. Το 2019 συμμετείχε στο 85ο IFLA General Conference and Assembly – World Library and Information Congress ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Εθελοντών και συντονιστής ομάδων εθελοντών. Το 2022 βραβεύθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY ως «ο βιβλιοθηκονόμος που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική / νεανική λογοτεχνία. Το 2023 διετέλεσε ως μέλος της κριτικής επιτροπής στα ετήσια βραβεία φιλαναγνωσίας του Ελληνικού Τμήματος της IBBY.

    Η Βάλια Μπαρμπατιώτη γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Ξεκίνησε το διάβασμα με Μίκυ Μάους, Αστερίξ και Ποπάυ όμως λάτρεψε τα βιβλία μέσα από τα Λόγια της πλώρης, τους Άθλιους και τις Μικρές Κυρίες. Σπούδασε Επικοινωνία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και δημοσιογραφία. Έχουν δημοσιευτεί άρθρα της σε περιοδικά και εφημερίδες σχετικά με επιχειρηματικότητα, ταξίδια και φυσικά… βιβλία! Τα τελευταία 14 χρόνια ζει στη Μυτιλήνη και από το 2013 άνοιξε βιβλιοπωλείο στη καρδιά της πόλης. Το Book and Art. Πιστεύει ακράδαντα στην αλλαγή που μπορεί να επιφέρει στον άνθρωπο η φιλαναγνωσία και παλεύει γι αυτό με συνεχόμενες δράσεις που φέρνουν τον αναγνώστη πιο κοντά στον μαγικό αυτό κόσμο.

    Η Μαίρη Μπιρμπίλη πήρε το 2011 το δίπλωμα διετούς μετεκπαίδευσης στις Επιστήμες της Ειδικής Αγωγής από το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του ΕΚΠΑ, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Διδασκαλείο Νηπιαγωγών. Το2018 πήρε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με κατεύθυνση τις Πολιτισμικές Σπουδές: Σημειωτική και Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Γνωρίζει Αγγλικά (επίπεδο C2) και Μουσική (Πτυχίο Ειδικό Αρμονίας). Το 2012 συμμετείχε στη δημιουργία του βραβευμένου από την ΙΒΒΥ,  www.elniplex.com, όπου γράφει για παιδικά και εφηβικά βιβλία και παίρνει συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Έχει γράψει και συνδημιουργήσει πάνω από δέκα εκπαιδευτικά βιβλία. Είναι υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.

    Ο Απόστολος Πάππος γεννήθηκε το 1976. Σπούδασε αρκετά Παιδαγωγικά στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και αρκετή Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Το 2012 δημιούργησε τον μετέπειτα βραβευμένο από την IBBY ιστότοπο ELNIPLEX.COM, όπου αρθρογραφεί γράφοντας κριτικές για βιβλία και λαμβάνοντας συνεντεύξεις από δημιουργούς. Μέσα από το ELNIPLEX δημιούργησε τη δημοφιλή «Χρυσή Λίστα» (Gold List), με εικαστικά του Πέτρου Μπουλούμπαση τη φιλαναγνωστική εκστρατεία #diavazoume και με εικαστικά της Φωτεινής Στεφανίδη τη δράση “Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως“. Μεταδίδει τις ιδέες και γνώσεις του μέσα από σεμινάρια, συνέδρια και αρθρογραφία. Εργάζεται ως νηπιαγωγός εδώ και 21 χρόνια. Έχει γράψει και συνδημιουργήσει πάνω από δέκα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά βιβλία.

    Η Σίσσυ Τσιφλίδου είναι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κάτοχος Phd και MSc στον τομέα της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Έχει πάρει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και τόμους πρακτικών συνεδρίων. Στο πλαίσιο της καλλιέργειας της αγάπης του παιδιού για το διάβασμα έχει εκπονήσει φιλαναγνωστικά προγράμματα, λειτουργήσει Λέσχες Ανάγνωσης αλλά και οργανώσει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη θεωρία και κριτική της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, καθώς και στη μελέτη και έρευνα των πρώιμων αναγνωστικών παρεμβάσεων. Παράλληλα αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά. Από το 2017 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του διεπιστημονικού Σωματείου «Διαβάζοντας Μεγαλώνω».

    Η Αγγελική Χαλκιοπούλου είναι σύμβουλος εκπαιδευτικός, ερευνήτρια παιδικής λογοτεχνίας και creative director της εταιρίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων “Μικρός Οδυσσέας” την οποία ίδρυσε το 2018 στην Κύπρο. Δημιουργεί βιωματικά, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, με έμπνευση από την παιδική λογοτεχνία. Σπούδασε στο ΑΠΘ, στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και στην Ιδιωτική Σχολή AAS, στο τμήμα Εικονογράφησης και Οπτικής Επικοινωνίας. Με το πρόγραμμα «Η Αλίκη στη χώρα του συγγραφέα», ταξιδεύει σε όλη την Κύπρο, ενσωματώνει ολοένα και περισσότερα σχολεία στο πρόγραμμα “Οι Δημοσιογράφοι του Μέλλοντος” και δημιουργεί καινοτόμα πρότζεκτ των “Book Artivists”! Το 2021 διακρίθηκε με το Grand Award / Freedom through Literacy Award από τον διεθνή οργανισμό Judith’s Reading Room και το Innovation in Education Award / Cyprus Education Leaders Awards. Το 2022 βραβεύθηκε με το AKS Global Teacher Award / Innovation in Teaching και το Diversity and Inclusion Award. Τον Απρίλιο του 2023 βραβεύθηκε στο Ντουμπάι με το AKS Global Education Award – Distinguished Cyprus Educator 2023 και τον Ιούνιο του 2023 η IBBY Κύπρου την πρότεινε για το IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award.

    Η Κατερίνα Χατζηανδρέου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Αθηνών. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Αρθρογραφεί στο ELNIPLEX από το 2018, λαμβάνει συνεντεύξεις, γράφει κριτικές για βιβλία και συντονίζει την ύλη και το επικοινωνιακό παρασκήνιο του ιστότοπου. Έχει υποστηρίξει παιδαγωγικά τηλεοπτικές εκπομπές για παιδιά και βιβλία δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής εκπαίδευσης. Είναι εμψυχώτρια-απόφοιτη του τριετούς εργαστηρίου θεατρικού παιχνιδιού του “Θεάτρου του Ήλιου” του Λάκη Κουρετζή. Τα τελευταία 25 χρόνια εργάζεται ως νηπιαγωγός και υπεύθυνη σχεδιασμού και εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο νηπιαγωγείο Juniors’ που αφορούν στη μουσειακή αγωγή, την τέχνη, τη φιλαναγνωσία, τη δημιουργική γραφή και τη θεατρική αγωγή.

    Η Ειδική Αναγνωστική Επιτροπή

    Η Μαριάννα Γιοβάνη είναι πιστοποιημένη Coach από το ΕΚΠΑ, ανήκει στην Ομάδα της Μάρεας Λαουτάρη και έχει ιδρύσει την εταιρία Freehappymind. Στέλεχος επιχειρήσεων στην Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού επί σειρά ετών. Έχει μεταπτυχιακό σε Κοινωνικές Σπουδές και λόγω της ιδιαίτερης αγάπης της για τα παιδιά, απέκτησε Διδακτική Επάρκεια. Η ανάγκη της για εσωτερική αλλαγή, την οδήγησε στο χώρο του Coaching που πραγματικά ερωτεύτηκε και έκτοτε ασχολείται επαγγελματικά με αυτόν. Κατά την διάρκεια του δικού της αυτό-γνωσιακού ταξιδιού, αποφάσισε πώς θέλει να γίνει η αλλαγή που επιθυμεί. Πιστεύει απόλυτα στην αστείρευτη εσωτερική δύναμη του ανθρώπου και εκεί ακριβώς εστιάζει ώστε να ενδυναμώσει όσο πιο πολλούς μπορεί και να γίνουν η καλύτερή τους εκδοχή. Ανήκει σε τριμερή ομάδα κηδεμονίας παιδιού Αμέα.

    Η Λίλιαν Δούμα μεγάλωσε και ζει σήμερα στη Β. Εύβοια, με ενδιάμεσο σταθμό πολλών ετών την Αθήνα, όπου και σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο στη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε παιδιά, ενώ το μεταπτυχιακό της αφορά στις τέχνες στην εκπαίδευση εστιάζοντας στη Μουσειοπαιδαγωγική. Πήρε μαθήματα δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο ΦΠΨ και συνεχίζει να επιμορφώνεται συστηματικά. Το 2006 εκδόθηκε το βιβλίο της για παιδιά με τίτλο «Της Ζωής τα μυστικά», ενώ την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση ως στιχουργός και σεναριογράφος. Σήμερα, ως ενεργή νηπιαγωγός, αναλαμβάνει καινοτόμες δράσεις σχεδιάζοντας και εκπονώντας πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, τόσο στο σχολείο όσο και σε φορείς με τους οποίους συνεργάζεται εθελοντικά. Της αρέσει να ταξιδεύει, να δημιουργεί και να ονειρεύεται.

    Η Τατιάνα Ζωγράφου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία με αντικείμενο τη Μουσική στην Εκπαίδευση. Έχει  δίπλωμα Μονωδίας και συμμετέχει ως ερμηνεύτρια σε συναυλίες-αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι. Από το 1998 μέχρι το 2022 εργάστηκε ως μουσικός στο νηπιαγωγείο του Αρσακείου. Το 2023 ανέλαβε τον σχεδιασμό και τη διδασκαλία της Μουσικής και Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης καθώς και της Φιλαναγωσίας/Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο Αγγλόφωνο Κέντρο Αγωγής και Εκπαίδευσης Rollino της Αργυρώς Καλεντάκη. Από το 2004 συνθέτει συστηματικά τραγούδια για παιδιά. Τα τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει οι Μαρία Φαραντούρη, Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Βασίλης Παπακωσταντίνου, Διονύσης Σαββόπουλος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αναστασία Μουτσάτσου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργος Νταλάρας, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Νεφέλη Φασούλη κ.α. Το 2016 εκδόθηκε το βιβλίο της Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ- Βασίλης (Καλέντης). Έχει συστηματικά συνεργαστεί με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού. Αγαπάει την κλασική μουσική, τη λογοτεχνία και τη τζαζ.

    Η Κάλη Καββαθά είναι νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες. Μαθήτευσε στο θεατρικό παιχνίδι κοντά στον Λάκη Κουρετζή και ήταν μέλος της Ομάδας Τέχνης Πάροδος. Είναι συνεργάτιδα του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Το 2022 βραβεύτηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό η οποία εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου. Έχει γράψει το βιβλίο «Εκδρομή με τον Φεδερίκο-διδακτική προσέγγιση ποιημάτων του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στο νηπιαγωγείο» (ιδιωτική έκδοση 2021).

    Η Χρυσούλα Καρολίδου ήταν από το 1997 μέχρι το 2010 αναπληρώτρια καθηγήτρια σε ΕΠΑΛ, γεγονός που δυνάμωσε την έμφυτη ανάγκη της να είναι με παιδιά. Έτσι, το 2011 αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να ακολουθήσει το όνειρο της και να ανοίξει το δικό της βιβλιοπωλείο στο Καλαμπάκι Δράμας. Σήμερα, το Storyland, εκτός από το φυσικό του κατάστημα έχει και το ηλεκτρονικό κατάστημα Storyland.gr. Όλα αυτά τα χρόνια το Storyland γράφει τη δική του συναρπαστική ιστορία φιλαναγνωσίας, στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας οργανώσει πάνω από 100 βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις, αναπτύσσοντας  ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς με τα παιδιά της περιοχής και τους γονείς τους.

    Η Δέσποινα Μουαμελετζή στα δέκα της, μετά από ένα καλοκαιρινό camp με πολλά παιδιά και κατασκευές, αποφάσισε να γίνω νηπιαγωγός. Στο λύκειο ήταν βιβλιοθηκονόμος στη σχολική βιβλιοθήκη, ενώ αρθρογραφούσε στη σχολική εφημερίδα διατηρώντας μια στήλη με προτάσεις βιβλίων. Τότε αποφάσισε πως αγαπά τα βιβλία. Το 2004 τελείωσε το ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε πολλά χρόνια σε παιδική κατασκήνωση, ήταν εθελόντρια στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις εκδόσεις Λιβάνη, νηπιαγωγός στα εκπαιδευτήρια Πασχάλη και στη δημόσια εκπαίδευση τα τελευταία 16 χρόνια. Εδώ και 3 χρόνια είναι εθελόντρια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Το 2023 ο Ελληνικός Κύκλος Παιδικού Βιβλίου της απένειμε το “Κούλα Κουλουμπή”, βραβείο σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό που εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου.

    Η Ιωάννα Νιαώτη, βραβευμένη δημοσιογράφος, συγγραφέας και δημιουργός ντοκιμαντέρ έχει εργαστεί σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ (Ελευθεροτυπία, Alpha, BBC, ITN, The Guardian). Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην ΕΡΤ όπου δημιούργησε την Κόκκινη Σβούρα, το πρώτο podcast για παιδιά και γονείς με προτάσεις πολιτισμού -μεταδίδεται καθημερινά στο Δεύτερο Πρόγραμμα για 4η σεζόν. Κάθε Σάββατο και Κυριακή παρουσιάζει στο Δεύτερο την εκπομπή #NaMaste εστιάζοντας στον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας. Τα ντοκιμαντέρ της για το πρόγραμμα της EBU για παιδιά και για το πολιτιστικό πρόγραμμα του COPEAM έχουν κερδίσει διεθνείς διακρίσεις και μεταδίδονται  σε ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς φορείς.  Η Ιωάννα αγαπά τις λέξεις, τις εξελίξεις που μοιάζουν μικρές αλλά δεν είναι, και τις ιστορίες ανθρώπων εξίσου. Μεγάλες της αδυναμίες τα βιβλία για παιδιά, τα διεθνή, οι μετριοπαθείς ιδιοφυείς και το μαύρο χιούμορ. Το βιβλίο 9 Παραμύθια και μία Ξύλινη Κουτάλα (Καλειδοσκόπιο), που έγραψε με την αδερφή της, Έρση, έχει τιμηθεί με το ευρωπαϊκό βραβείο Gourmand Awards για πρωτότυπη ιδέα και εικονογράφηση.

    Η Κατερίνα Τερζάκη κατάγεται από την Κρήτη. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται ως δασκάλα από το 2005. Το 2021 ολοκλήρωσε ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα στον τομέα της Σχολικής Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε παιδαγωγικά σεμινάρια.  Τα τελευταία  7 χρόνια είναι υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης «Φωταγωγός» του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου και υπεύθυνη Σχεδιασμού και Υλοποίησης Δράσεων Φιλαναγνωσίας. Το 2022 τιμήθηκε με το  “Βραβείο Κ.Δ. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο” ,  ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY).

    Η Αργυρώ Τζαχρήστα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έκτοτε εργάζεται ως παράλληλη στήριξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στο τμήμα Δημιουργικής Γραφής του ΕΑΠ. Βλέπει τα βιβλία σαν φωτεινούς φάρους στις ζωές μικρών και μεγάλων, γι’ αυτό προσπαθεί να χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε παιδιά και βιβλία. Έτσι, όταν δε διαβάζει ή γράφει η ίδια, διαβάζει και γράφει με τα παιδιά του σχολείου και μαζί ανοίγουν δρόμους μέσα από εργαστήρια ανάπτυξης της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους. Παράλληλα, συντονίζει την εφηβική θεατρική ομάδα «Φτου και βγαίνω», μέσω της οποίας προσπαθεί να δώσει στους εφήβους μια γεύση από τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και να χτίσουν το δικό τους απίστευτο χαρακτήρα.

    Η διαδικασία της Κρίσης των Βιβλίων

    Τόσο η Κριτική, όσο και η Ειδική Αναγνωστική Επιτροπή δεν έχουν Πρόεδρο ή άλλο εξέχον μέλος με ειδική, διπλή ή άλλης σημασίας ψήφο. Συντονιστής της διαδικασίας είναι ο Απόστολος Πάππος.

    Οι επιτροπές θα συναντηθούν και διαδικτυακά και δια ζώσης, όπου και όπως αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να μοιραστούν απόψεις, βιβλία, αναγνώσεις και να διαμορφώσουν τις πρώτες, διευρυμένες λίστες.

    Η Ειδική Αναγνωστική Επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της στην Κριτική Επιτροπή, η οποία θα τις λάβει υπόψη της και θα προχωρήσει στις δικές της κρίσεις. Η Ειδική Αναγνωστική Επιτροπή θα έχει και ψήφο στην ανάδειξη των νικητών.

    Σε περιπτώσεις διχογνωμίας, διαφωνίας και κυρίως στην περίπτωση των Καλύτερων Βιβλίων κάθε κατηγορίας θα γίνει ψηφοφορία, από την οποία θα προκύψουν τα Best of the Best της χρονιάς.

    Μετά την ανακοίνωση της Χρυσής Λίστας θα ανακοινωθεί το σκεπτικό της επιλογής των συγκεκριμένων βιβλίων.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular