More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΔασκάλα για μια μέρα, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου (εικ.: Χρύσα Σπυρίδωνος)

    Δασκάλα για μια μέρα, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου (εικ.: Χρύσα Σπυρίδωνος)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά (περιέχει QR code)

    “Ποιος θα γίνει βασιλιάς; Ποιος θα γίνει;…”

    Η Γιώτα Αλεξάνδρου και η Χρύσα Σπυρίδωνος δίνουν το λόγο στα παιδιά να ορίσουν την ατζέντα της ημέρας, φτιάχνοντας ένα σχολείο απολύτως δικό τους.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ήταν μια μέρα στο νηπιαγωγείο.

    «Κυρία, να γίνω δασκάλα; Θέλω να γίνω δασκάλα. Σε παρακαλώ».
    «Εντάξει, Μάρκο, για σήμερα».

    Η δασκάλα παραχωρεί τη θέση της στον Μάρκο. Είναι ο νέος δάσκαλος. “Θα μας διαβάσεις ένα παραμύθι;“. Δεν ξέρει να διαβάζει. Τα παιδιά αρχίζουν να φτιάχνουν μια ιστορία. Δική τους. Με έναν δράκο που έτρωγε δασκάλες. Και έπειτα φτιάχνουν μια κατασκευή. Κόλλες, ψαλίδια, χαρτιά. Ένα χρυσόψαρο, ένα κάστρο για τον γίγαντα, μια ζωγραφιά για τη γιαγιά, ο καθένας από κάτι. Κι ύστερα ο δάσκαλος Μάρκος τους λέει για τα αδέσποτα σκυλάκια που έχει δει απέξω από το σχολείο. Γράφουν ένα γράμμα στον δήμαρχο. Και μετά… και μετά ζωγραφίζουν με κιμωλίες στην αυλή. Και παρατηρούν ένα ζουζούνι. Μήπως είναι αδέσποτο έντομο; Και αργότερα χορεύουν στη βροχή και παίζουν μουσική. Γεμάτη εκπλήξεις η μέρα αυτή…

    Εστιάζοντας

    Η ζωή στο σχολείο είναι συχνά προβλέψιμη, βαρετή, προδιαγεγραμμένη. Κυνηγάμε την ύλη, κυνηγάμε να “δείξουμε” ότι παράγουμε έργο, κυνηγάμε την αναγνώριση, ξεχνώντας το σημαντικότερο: να αγαπήσουν τα παιδιά το σχολείο, να έρχονται και να φεύγουν χαρούμενα, να περνούν όμορφο, ποιοτικό, δημιουργικό χρόνο. Οι πανομοιότυπες κατασκευές δίνουν και παίρνουν, η κάλυψη θεματικών και δεικτών πάει σύννεφο, δώσε εργαστήρια, δώσε δεξιότητες, δώσε επικοινωνία με άλλα σχολεία και βραβεία, δώσε αλλά όχι σώσε. Και στο τέλος, τι; Τι μένει; Παιδιά που φεύγουν, για να πάνε στο επόμενο σχολείο που θα τα ευνουχίσει, θα τα κάνει να μισήσουν το σχολείο, να βρίσκουν καταφύγιο σε εκφοβισμούς, τσάμπα μαγκιές, κακόγουστα πειράγματα, οθόνες, μοναξιά, απομόνωση.

    Αλλά πώς θα ήταν τα πράγματα αν παραμερίζαμε λίγο, αν δίναμε λίγο χώρο στα παιδιά να τρέξουν εκείνα τη διαδικασία, να ορίσουν την ατζέντα της ημέρας; Αν αφήναμε λίγο τον ρόλο εκείνου που προσδιορίζει τα πάντα, εκείνου που μιλάει πολύ, ξεχνώντας να ακούσει τις επιθυμίες των παιδιών; Αυτός είναι ο πυρήνας της ιστορίας της Γιώτας Αλεξάνδρου που δίνει τον λόγο στα παιδιά και αναδεικνύει τη φαντασία τους, τον αυθορμητισμό, την ενσυνειδητότητά τους, το απροσχεδίαστο carpe diem τους.

    Πολλοί κοφτοί διάλογοι που αναδεικνύουν αυτόν τον αυθορμητισμό και παρορμητισμό, αυτή τη μοναδική δεξιότητα να εκφράζουν φωναχτά το εγώ τη στιγμή που απολαμβάνουν ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Ευαισθησία, κοινωνική σκέψη, έστω σε ψήγματα – τι θα περίμενες δηλαδή, να λύσουν το δημογραφικό στα πέντε τους;- ανάληψη δράσης, δημιουργική σκέψη, χρόνος μαζί. Ένα κανονικό σχολείο που όταν το βρίσκουμε το αποκαλούμε εξαίρεση. Ένα σχολείο όπου τα παιδιά έχουν ρόλο, μιλούν το ένα πλάι στο άλλο, δίχως απαραίτητα να συγγενεύει ο ειρμός τους, αλλά με έναν μαγικό τρόπο επικοινωνούν οι φαντασίες και οι χαρές τους. Αυτό στήνει με την ιστορία της η συγγραφέας, ενσωματώνοντας αυτοβιογραφικά στοιχεία και προσωπικές της εμπειρίες, καθότι εκπαιδευτικός επί πολλά χρόνια.

    Η Χρύσα Σπυρίδωνος στήνει ένα σύμπαν καθαρά παιδικό, με τη χαρά και την ένταση ενός χώρου όπου αυτά κυριαρχούν, μαζικά. Βάζει παλέτα με δύναμη στο χρώμα, κίνηση, εκφραστικότητα, βάζει συναισθήματα, παίζει με καλαίσθητες γεωμετρίες σε ενδύματα και άλλες αποτυπώσεις, ενσωματώνει τη φυσικότητα των παιδικών σχεδίων στο μέτρο του στυλ της. Εικονογράφηση που στέκεται όμορφα δίπλα στο κείμενο, παράγοντας και κομμάτια δικής της αφήγησης.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Δασκάλα για μια μέρα
    Συγγραφέας:

    Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

    Εικονογράφος:

    Χρύσα Σπυρίδωνος

    Εκδόσεις:

    Ελληνοεκδοτική, Σεπτέμβριος 2023

    Γραφιστική επιμέλεια:

    Δάφνη Κουλούρη, DTP Ελληνοεκδοτικής

    Επιμέλεια:

    Χριστίνα Νάζαρη

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:

    22 X 30

    ISBN:

    978-960-563-614-2

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular