More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Λένα και η μέλισσα, της Άννας Κουππάνου (εικ.: Έφη Λαδά)

    Η Λένα και η μέλισσα, της Άννας Κουππάνου (εικ.: Έφη Λαδά)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε
    Νίκος Καζαντζάκης

    Η Άννα Κουππάνου θέτει μέσα από τη μικρή Λένα εξιχνιάζει το μέγεθος της αγάπης δίνοντας τις πιο τρυφερές και λυρικές απαντήσεις. Δίπλα της η σπουδαία εικονογράφος Έφη Λαδά.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Λένα ένιωθε μικρή, τοσοδούτσικη. Πιο μικρή από τα πράγματα και τα λόγια των μεγάλων, μικρότερη και από τα σχέδιά τους. Όλοι της έλεγαν ότι θα μεγαλώσει, θα γίνει πιο μεγάλη από τη θάλασσα, τη φάλαινα και την αγάπη τους, από το ποδήλατο, τον ανοιχτό δρόμο και την αγάπη τους.

    “Γιαγιά, μ’ αγαπάς;” ρωτούσε. “Και η αγάπη σου για μένα είναι μεγάλη;” Δεν ήταν; “Πιο μεγάλη από τον ρινόκερο, πιο τεράστια και από τον πιο τεράστιο ελέφαντα…”

    “Παππού, μ’ αγαπάς; Και η αγάπη σου για μένα είναι μεγάλη;”
    “Πιο μεγάλη από τη…”

    Μπαμπά, μ’ αγαπάς;

    Μαμά μ’ αγαπάς; Και η αγάπη σου για μένα είναι μεγάλη;

    “Όχι. Η αγάπη μου για σένα είναι μικρή. Πολύ μικρή…”

    Εστιάζοντας

    Έχεις δει την ικανοποίηση ενός παιδιού που καταφέρνει κάτι μόνο του; Την ανασφάλειά του όταν μεγαλώνει και χάνει προνόμια που είχε μικρότερο; Την επιθυμία του να μεγαλώσει για να καταφέρνει όσα όταν ήταν μικρό δεν μπορούσε; Αυτός ο διαρκής μετεωρισμός στον νου των παιδιών δω κι εκεί, μεταξύ του μικρού και του μεγάλου, εκτός από τρυφερός μέσα στο κλουβί της παιδικής αθωότητας, είναι άκρως υπαρκτός και ρεαλιστικός. Τι είναι μικρό; Τι είναι μεγάλο; Τι είναι καλύτερο να είσαι; Μεγαλώνεις, κερδίζεις; Μικραίνεις, χάνεις; Και πάνε οι συγκρίσεις κι έρχονται, ποιο είναι μεγαλύτερο, ποιο είναι πιο πολύ.

    Αν η κουβέντα φύγει από τα μετρήσιμα και πάει στα αμέτρητα, σε όσα δεν μπαίνουν σε δοχεία, καλούπια και σύνορα, τότε μπορείς να ακούσεις λόγια κι απόρίες σαν της Λένας, της μικρής ηρωίδας της Άννας Κουππάνου που με όση αφέλεια, ανασφάλεια, γλυκύτητα και ποίηση κρύβεται πίσω από τον λογισμό ενός παιδιού, αναζητά την αγάπη των αγαπημένων της, το μέγεθός της, προσπαθώντας να την προσδιορίσει μέσα στον κόσμο, να την ορίσει σε σχέση με άλλα πράγματα που γνωρίζει ή νομίζει ότι γνωρίζει. Αυτή η αναζήτηση της αγάπης από το μικρό σπορί της γης ως το άπειρο, από το ύψος της καμηλοπάρδαλης ως τον ουρανό, από το ζεστό ψωμί ως τα χέρια που ζεσταίνει η αγάπη, είναι ο θεμέλιος λίθος του κόσμου, το άγιο δισκοπότηρο της ύπαρξης, η ακροτελεύτια ηλιαχτίδα όταν το σκοτάδι σε σκιάζει και σκεπάζει το όνειρό σου.

    Η συγγραφέας πηγαινοφέρνει την αγάπη στο μικρό και το μεγάλο φτιάχνοντας μια γοητευτική, παιχνιδιάρικη αναζήτησή της από ένα παιδί καθώς εκείνο μαθαίνει, υπολογίζει, αναλογίζεται τον κόσμο γύρω της, τα μικρά και τα μεγάλα του. Το κάνει με όμορφες λέξεις. Το κάνει με ποιητικά λόγια τυλιγμένα μέσα σε τρυφερότητα και απλότητα και όχι σε πομπώδεις στοχασμούς.

    Ιδανική επιλογή για ένα τέτοιο βιβλίο η εικονογράφηση της Έφης Λαδάς, της πλέον ονειρικής εικονογράφου, που αναπτύσσει τα συναισθήματα στις μορφές και τα βλέμματά τους με αισθαντικότητα, ενώ η παλέτα της έχει πάντα δυναμικές αντιθέσεις και αποτυπώσεις. Η εικονογράφος παίζει κι αυτή με τα μεγέθη των προσώπων, λειτουργώντας αντισυμβατικά μέσα στην πραγματικότητα των μεγεθών.

    Με τέλος που συγκινεί και φανερώνει πως ο κύκλος της ζωής έχει τους δικούς του πάγιους κανόνες απ’ όπου θα περάσεις με τον δικό σου, μοναδικό, τρόπο. Με προφανή tag σε μητέρα, πατέρα, παππού, γιαγιά, οικογένεια, αγάπη, μεγέθη. Με αυτά τα τελευταία μπορείτε να παίξετε και να αναζητήσετε αντικειμενικές τιμές, μαθηματικές αφετηρίες ή εικαστικές αποτυπώσεις που δεν στηρίζονται στην επιστήμη αλλά στην καρδιά.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Η Άννα Κουππάνου είναι η υποψήφια της Κύπρου για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για το 2022 και το 2024.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Λένα και η μέλισσα
    Συγγραφέας: Άννα Κουππάνου
    Εικονογράφος: Έφη Λαδά
    Εκδόσεις: Πατάκη, Σεπτέμβριος 2022
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-618-07-0315-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular