More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Λόλα και οι φίλοι της, της Φυτούλας Βακανά (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Η Λόλα και οι φίλοι της, της Φυτούλας Βακανά (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 6-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Και τότε το σύννεφο ανέβηκε από το στήθος στο κεφάλι της και το πλημμύρισε. 

    Η Φυτούλα Βακανά παρουσιάζει τη Λόλα την ξερόλα που τα ξέρει όλα, το δείχνει παντού, αλλά φίλους δεν έχει, γιατί κανείς δεν μπορεί να αντέξει τον τρόπο προσέγγισής της.

    Περί τίνος πρόκειται

    Έξυπνη, μελετηρή, αυτάρεσκη και ξερόλα. Η Λόλα πετάγεται, υποδεικνύει, διορθώνει, τα ξέρει, τα λέει γενικώς. Και κάπως έτσι, τη Λόλα την ξερόλα δεν τη φωνάζουν για να παίξει μαζί τους, ούτε να κάτσει δίπλα τους στο θρανίο. Ενώ τα άλλα παιδιά παίζουν, εκείνη μελετά και καμιά φορά συννεφιάζει κι εύχεται να είχε έναν αληθινό φίλο να την αγαπάει που είναι ξερόλα. Ο αδιάβαστος Άγγελος γίνεται “διαβασμένος” άψογα από την ευγενική χορηγία της Λόλας. Μια φιλία σε αναμονή, προ των πυλών, που πυροδοτήθηκε από την ανάγκη της Λόλας και μια κίνηση ευγενούς άμιλλας. Ένα τσούρμο παιδιά που παίζουν και δεν κάλεσαν μόνο τη Λόλα, ένα σύννεφο που ανεβαίνει και την πνίγει κάθε φορά που νιώθει απομονωμένη. Ένα ποδήλατο που χαλάει. Και ο προ των πυλών φίλος, συνεχίζει να διεκδικεί μια φιλία μαζί της. Είναι ωραίο να μην τα ξέρεις όλα κάποιες φορές.

    Εστιάζοντας

    Εκείνα τα μικρά “σπασικλάκια”, τα “φυτά”, τα “ξερολάκια”, που θέλουν να τα ξέρουν όλα και να τα λένε όλα και να δείχνουν πόσο καλοί μαθητές και μαθήτριες είναι. Και διώχνουν τους άλλους από κοντά τους μεγάλη ευκολία, με τόση όση παίρνουν ταμπέλες σαν τις παραπάνω. Ανασφάλειες, ελλείμματα, αναζήτηση της αναγνώρισης, κόσμοι που ψάχνουν γέφυρες με τον κόσμο των πολλών, διαφορετικά ενδιαφέροντα αλλά και κοινωνική αδεξιότητα. Ένα μείγμα δυσκολιών που δημιουργούν έναν κόμπο, ένα τείχος που δεν επιτρέπει τους ουσιαστικούς συγχρωτισμούς.

    Ένας ρεαλιστικός, συχνός, πρωτοσχολικός χαρακτήρας παιδιού που βιώνει την απόρριψη και την απουσία αποδοχής και αναγνώρισης, με παρουσιαστικό που παραπέμπει στο φυσικό της ίδιας της συγγραφέα, σημαίνοντας ενδεχομένως κάποιες αυτοβιογραφικές αναφορές. Η αφήγηση της συγγραφέα έχει σπιρτάδα και τη ζωντάνια εκείνη που διατηρεί το αναγνωστικό ενδιαφέρον του κυρίως ηλικιακού κοινού της, πλαισιωμένη από τα δύσκαμπτα συναισθήματα της ηρωίδας που σταδιακά γίνονται πιο εύπλαστα και επανακαθορίζονται, καθώς η Λόλα αναζητά έναν άξονα ως σημείο αναφοράς της περιορισμένης κοινωνικότητάς της.

    Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια την εξέλιξη της γραφής της Φυτούλας Βακανά, θεωρώ ότι η ανερχόμενη συγγραφέας αρχίζει να αποκρυσταλλώνει σταδιακά ένα προσωπικό ύφος και προσανατολισμό, γράφοντας ανάλαφρα μεν, δίχως κάποιο πομπώδες λογοτεχνικό στυλ, αλλά δημιουργώντας παράλληλες όψεις που απασχολούν τα παιδιά και τους προσφέρουν πεδίο ταύτισης, δίχως περίπλοκες λεπτομέρειες. Κάπως έτσι, η χαριτωμένη επιφάνεια μιας Λόλας ξερόλα νοηματοδοτείται πέρα από την επιδερμίδα ενός αλαζονικού ζουζουνιού που περιθωριοποιείται από τους άλλους.

    Το σύννεφο που ανεβαίνει και την πνίγει στις δυσάρεστες σκέψεις και στιγμές της είναι ένα παιγμένο εύρημα σε καταστάσεις του είδους, αλλά δίδεται δίχως υπερβολές ή ως κεντρική εικονογραφική αποτύπωση της Λόλας.

    Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου έχει πολλές ενδιαφέρουσες στιγμές, με πρώτη την ίδια την ηρωίδα, τα ποικιλόσχημα κεφάλια των παιδιών και τα μεγάλα, εκφραστικά τους μάτια και κυρίως τις πιο αφαιρετικές εικόνες και γραμμές της (σπίτι, τοπία, πόδι και αφίσα κυκλοφοριακής αγωγής). Στο σύνολό της υπηρετεί με συνέπεια την ιστορία και την έκδοση συνολικά, ενώ έχει και ένα πολύ στυλάτο εξώφυλλο με τον τίτλο να δείχνει εξαρχής την κοινωνική αδεξιότητα της Λόλας.

    Ωραία έκδοση.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Τελεία.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Η Λόλα και οι φίλοι της
    Συγγραφέας:

    Φυτούλα Βακανά

    Εικονογράφος:

    Σάντρα Ελευθερίου

    Εκδόσεις:

    Τελεία, Δεκέμβριος 2023

    Καλλιτεχνική επιμέλεια:

    Περικλής Τιμοθέου

    Επιμέλεια:

    Κατερίνα Βασιλοπούλου

    Σελίδες:

    50

    Μέγεθος:
    17,5 Χ 24,5
    ISBN:

    978-9925-551-64-4

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular