More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ μαμά μου είναι αστροναύτης, της Μαρίας Α. Ιωάννου (εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης)

    Η μαμά μου είναι αστροναύτης, της Μαρίας Α. Ιωάννου (εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η μαμά μου είναι πάντα εδώ.
    Η μαμά μου χοροπηδά από πλανήτη σε πλανήτη.
    Η μαμά μου αιωρείται μέσα σ’ ένα διαστημόπλοιο
    που ραντίζει τον κόσμο με ασημένια σκόνη.

    Η Μαρία Α. Ιωάννου γράφει για μια μαμά που είναι αστροναύτης, γιατί της αρέσει πολύ το διάστημα και να είναι διαφορετική. Πόσο διαφορετική άραγε;

    Περί τίνος πρόκειται

    Είναι πάντα εδώ η μαμά του, χοροπηδά από πλανήτη σε πλανήτη, αιωρείται μέσα σε ένα διαστημόπλοιο που ραντίζει τον κόσμο με ασημένια σκόνη. “Πόσο συχνά τη βλέπεις;” τον ρωτούν στο σχολείο. “Κάνετε βιντεοκλήσεις από το φεγγάρι; Τι τρώει; Πώς κοιμάται;“, βροχή οι απορίες.

    “Με τη μαμά μάς ενώνει ένα αόρατο σχοινί, σαν ομφάλιος λώρος, κι όποτε ταξιδεύει στο υπερπέραν, ταξιδεύω κι εγώ μαζί της”.

    Η μαμά στέλνει ιστορίες από το διάστημα. Στέλνει δύναμη. Στέλνει λόγια που συγκινούν και ομορφαίνουν. “Ν’ αγαπάς τον εαυτό σου… Να τον αγκαλιάζεις…Να θυμάσαι, ένα βήμα τη φορά, μια ανάσα τη φορά…”

    Είναι δύσκολο να είναι η μαμά σου αστρο…ναύτης.

    Εστιάζοντας

    Και είναι δύσκολο να σου στέλνει τα πάντα από το διάστημα, από εκεί ψηλά. Να ανακαλύπτει πλανήτες και να περιγράφει μαύρες τρύπες που έχουν κι άλλα χρώματα τριγύρω. Είναι δύσκολο να είναι η μαμά σου αστροναύτης. Είναι δύσκολο να γράφεις για μια τόσο επώδυνη απώλεια, με τρόπο που όχι μόνο να μη φανερώνει την απώλεια, να μη γεμίζει θρηνητικές κραυγές μια εικονογραφημένη ιστορία, κατά βάση για παιδιά, αλλά να αναπτύσσεται πάνω σε ένα εξαίρετο εύρημα, αυτό της μαμάς αστροναύτη, που εξακολουθεί να ζει, να εκτελεί αποστολές, να μεταφέρει εμπειρίες, αγάπη, γνώση, συμβουλές.

    Αυτό το εύρημα, η αδιόρατη μοναξιά που εκπέμπει ο μικρός ήρωας, στηρίζει όλη την ιστορία και γίνεται κάτι περισσότερο από ένα καταφύγιο θλίψης∙ γίνεται μια ζωή που προχωρά, με έναν ομφάλιο λώρο σαν αστροναυτικό καλώδιο που ενώνει για πάντα, όπως στη γη, όπως παντού, το (κάθε) παιδί με τη μητέρα του.

    Ο λόγος της συγγραφέα διέπεται από τρυφερότητα, αυθεντική παιδικότητα, δίχως εκπτώσεις γλυκερές, ενώ ο υπαινικτικός της λόγος προσφέρει μια εξαιρετική πλαισίωση γύρω από ένα πολύ δύσκολο θέμα, το οποίο κατά τη γνώμη μπορεί κανείς να το “παρακάμψει”, παραμένοντας στην όψη μιας πολυάσχολης, σύγχρονης μητέρας που βλέπει ελάχιστα το παιδί της, αλλά δεν χάνουν τους μεταξύ τους δεσμούς. Είναι μια λεπτή γραμμή πάνω στην οποία ισορροπεί η συγγραφέας Μαρία Α. Ιωάννου, ακροβατεί και προσφέρει, με την παραμυθένια, διαστημικής υφής ματιέρα του Βασίλη Κουτσογιάννη ένα βιβλίο που προτείνουμε να γνωρίσετε ακόμα κι αν σας απασχολεί απλώς…το διάστημα.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Τελεία.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Η μαμά μου είναι αστροναύτης
    Συγγραφέας:

    Μαρία Α. Ιωάννου

    Εικονογράφος:

    Βασίλης Κουτσογιάννης

    Εκδόσεις:

    Τελεία, Δεκέμβριος 2023

    Επιμέλεια:

    Περικλής Τιμοθέου

    Σελίδες:

    34

    Μέγεθος:

    22,5 Χ 24

    ISBN:

    978-9925-551-66-8

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular