More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20218-11 ετώνΗ Ματίλντα και τα Χαμένα Παραμύθια, της Άννα Τζέιμς (σειρά: Πέιτζις και...

    Η Ματίλντα και τα Χαμένα Παραμύθια, της Άννα Τζέιμς (σειρά: Πέιτζις και Σία – No 2)

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει βίντεο- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Γκουγκλάροντας τη λέξη Ματίλντα όλα τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζουν την εμβληματική ηρωίδα του Ρόαλντ Νταλ, στην οποία ίσως αποτίνει φόρο τιμής η Άννα Τζέιμς με την ηρωίδα της.

    Η ορφανή 11χρονη Ματίλντα ζει με τον παππού και τη γιαγιά της στο σπίτι τους που βρίσκεται πίσω από το βιβλιοπωλείο τους, το Πέϊτζις & Σία. Η μητέρα της εξαφανίστηκε μυστηριωδώς όταν η Ματίλντα ήταν μωρό, ενώ και ο πατέρας της φέρεται, κατά τους παππούδες, να πέθανε νέος. Τα βιβλία είναι η μεγάλη της αγάπη, όπως είναι φυσικό. Λατρεύει να περιπλανιέται στο οικογενειακό βιβλιοπωλείο, να κάνει πράγματα με τον φίλο της τον Όσκαρ που έχει δυσλεξία και να διαβάζουν ιστορίες. Μια μέρα η Ματίλντα συναντιέται στα καλά καθούμενα με δύο ηρωίδες αγαπημένων της βιβλίων, τις συνομίληκές της Αννα (11 ετών) από το βιβλίο
    Η Αννα των Αγρών της Λούσι Μ. Μοντγκόμερι, και την Αλίκη (10 ετών) από τις Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων του Λούις Κάρολ. Η συνάντηση είναι άκρως παράξενη και η Ματίλντα αρχίζει να υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Μαζί με τον Όσκαρ προσπαθούν να ανακαλύψουν τι συμβαίνει και συναντούν ήρωες από βιβλία. Μια συνωμοσία βρίσκεται προ των πυλών και οι δυο φίλοι θα προσπαθούν να ανακαλύψουν τι συμβαίνει, με άκρως απρόσμενα για τη Ματίλντα αποτελέσματα.

    Αυτά έγιναν στο πρώτο βιβλίο.

    Έξι μήνες μετά. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς “Πέϊτζις & Σία με τίτλο “Η Ματίλντα και τα Χαμένα Παραμύθια” η Ματίλντα (Τίλλυ) είναι πάλι διψασμένη για βιβλιοπεριπέτειες. “Έχετε βιβλιοπεριπλανηθεί ποτέ μέσα σε παραμύθια; Μπορείτε να μας πάτε;” ρώτησε τον παππού και τη γιαγιά της, η οποία ήταν μια από τους ελάχιστους βιβλιοπεριπλανήτες που περιπλανιούνται σε παραμύθια επισήμως και με… ασφάλεια. Με ασφάλεια; Ναι! Γιατί τα παραμύθια μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα!

    Οι δύο φίλοι, Τίλλυ (χαιδευτικό του Ματίλντα) και Όσκαρ, θα βρεθούν στη Τελετή εκλογής του νέου Αρχιβιβλιοθηκάριου της Βρετανικής Υποβιβλιοθήκης, μέσω του κρυφού περάσματος του υπάρχει στο βιβλιοπωλείο των παππούδων της. Τα πράγματα όμως δεν θα εξελιχθούν όπως θα ήθελαν οι δύο φίλοι, καθώς ένας νέος κανόνας θα απαγορεύσει τις βιβλιοπεριπλανήσεις στα παραμύθια, με τη δικαιολογία πως αποτελούν… παράξενο είδος. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά από πού προέρχονται ή ποιοι τα έγραψαν.

    “Οι άνθρωποι αυτοί {αδερφοί Γκριμ και Χανς Κρίστιαν Άντερσεν} έγραψαν πράγματι πολλά παραμύθια και σίγουρα πρόσθεσαν τις δικές τους πινελιές, αλλά δεν επινόησαν οι ίδιοι τις περισσότερες ιστορίες- τις συνέλεξαν. Τα παραμύθια και οι μύθοι γεννιούνται γύρω από φωτιές και τζάκια σε κουζίνες, ψιθυρίζονται κάτω από κουβέρτες και αστέρια. Από πού προέρχονται  πραγματικά, ποιος είχε πρώτος  την ιδέα, ποια εκδοχή είναι η πρωτότυπη- είναι σχεδόν  αδύνατον να ανακαλύψουμε την προέλευσή τους, μια κι έχουμε μόνο τις γραπτές εκδοχές, κι αυτές σπανίως αποτελούν την πηγή τους”

    Μήπως όμως αυτή είναι η μαγεία των παραμυθιών; Ποιος βρίσκεται όμως πίσω από αυτές τις απαγορεύσεις; Αν απαγορευτεί η περιπλάνηση στα παραμύθια, μήπως χαθεί και η μαγεία τους; Τι θα σήμαινε αυτό για τους δύο φίλους, για όλα τα παιδιά, για τους βιβλιοπεριπλανητές;

    Μετά από πρόσκληση του πατέρα του Όσκαρ, πηγαίνουν μαζί με την Ματίλντα στο Παρίσι, ελπίζοντας να ξεφύγουν για λίγες μέρες από κανόνες και απαγορεύσεις, όμως δεν θα καταφέρουν να κρατηθούν μακριά από τα βιβλία. Το παράξενο βιβλιοπωλείο στη καρδιά του Παρισιού με το πολλά υποσχόμενο όνομα Το Σεντούκι με τα Παραμύθια θα τους οδηγήσει σε κόσμους μαγικούς. Τα παιδιά θα περιπλανηθούν στη χώρα των παραμυθιών, θα βουτήξουν στην καρδιά κλασικών ιστοριών, θα ανακαλύψουν μυστηριώδεις μαύρες τρύπες, θα χαθούν μέσα στις σελίδες και τα εσώφυλλα, θα συνομιλήσουν με ήρωες, θα κατανοήσουν τη μαγεία τους, θα μάθουν περισσότερα για τις ικανότητές τους και τελικά θα γνωρίσουν τον εαυτούς τους.

     «Τα βιβλία δεν ενδιαφέρονται ποιος τα διαβάζει. Ένα βιβλίο καλωσορίζει όλους τους αναγνώστες, ανεξάρτητα την ηλικία, το υπόβαθρο, τις απόψεις τους. Τα βιβλία δεν ενδιαφέρονται αν καταλαβαίνεις κάθε λέξη που είναι γραμμένη σ’ αυτά ούτε αν θέλεις να πηδήξεις μια παράγραφο ή να ξαναδιαβάσεις κάποια κομμάτια. Τα βιβλία καλωσορίζουν όσους θέλουν να τα εξερευνήσουν, κι ευτυχώς κανείς δεν έχει βρει τρόπο να το σταματήσει αυτό….»

    Φανταστείτε έναν κόσμο όπου θα μπορούσατε να μπείτε στις σελίδες των βιβλίων που διαβάζετε και θα συνομιλήσετε με τους χαρακτήρες του, θα μεταπηδούσατε από τη μια ιστορία στην άλλη, θα παίζατε ενεργό ρόλο στην εξέλιξή τους, και τελικά θα βυθιζόσασταν στους μαγικούς τους κόσμους, που σίγουρα έχετε ταξιδέψει εκατοντάδες φορές με τη φαντασία σας.

    Η Anna James δημιουργεί έναν μαγικό, σουρεαλιστικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά, δίνοντας τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να ακολουθήσουν την Ματίλντα/Τίλλυ και τον Όσκαρ και να νιώσουν πως κάθε τους κίνηση, κάθε τους βήμα ή κάθε τους λέξη μπορεί να επηρεάσει το παράδοξο αυτό σύμπαν και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να νικήσουν τους φόβους τους, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και τελικά να βρουν τον δρόμο τους.

    «Κάποιες φορές πρέπει πρώτα να χαθείς για να βρεις τον δρόμο του γυρισμού…»

    Η συγγραφέας μέσα από την καλοστημένη πλοκή, τους συμπαθείς χαρακτήρες και τις διακειμενικές παραπομπές σε κλασικά (και λιγότερο κλασικά) μυθιστορήματα, τονίζει τη σημασία των παραμυθιών στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της φαντασίας των παιδιών αλλά παράλληλα μιλά για την αξία της οικογένειας και της φιλίας.

    Η εικονογράφηση του βιβλίου από την Paola Escobar προσθέτει μια λιτή αλλά απόλυτα ταιριαστή πινελιά, επεμβαίνοντας στα κατάλληλα σημεία της αφήγησης, οπτικοποιώντας στιγμιότυπα του παράδοξου κόσμου της Anna James.

    «Ένας θεός ξέρει πόση ανάγκη έχουμε όλοι από μια γερή δόση διασκέδασης αυτή την εποχή. Από λίγη μαγεία».

    Εν μέσω καραντίνας η Anna James προσφέρει ακριβώς αυτό… μια δόση μαγείας.

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Διαβάστε εκτενές απόσπασμα εδώ.

    Κυκλοφορεί ακόμα

    Το πρώτο βιβλίο της σειράς “Η Ματίλντα και οι Βιβλιοπεριπλανητές“. Δείτε το εδώ.

    Με μια ματιά

    • Η Anna James δημιουργεί μια μαγική, σουρεαλιστική περιπέτεια όπου όλα είναι πιθανά, δίνοντας τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να ακολουθήσουν την Ματίλντα και τον Όσκαρ και να νιώσουν πως κάθε τους βήμα ή κάθε τους λέξη μπορεί να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να νικήσουν τους φόβους τους, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και τελικά να βρουν τον δρόμο τους. Μέσα από την καλοστημένη πλοκή, τους συμπαθείς χαρακτήρες και τις διακειμενικές παραπομπές σε κλασικά μυθιστορήματα, τονίζεται η σημασία των παραμυθιών στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της φαντασίας των παιδιών και η αξία της οικογένειας και της φιλίας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Mary Poppins Soundtrack- Overture

    Matilda Original Soundtrack 03. Million Dollar Sticky Show

    Si tu vois ma mère ( Midnight in Paris.) : Sydney Bechet

    Midnight in Paris OST – 15 – Ballad Du Paris

    Yann Tiersen – La Rue

    Denis Sanacore – Train Shuffle (from “The Young and Prodigious T.S Spivet” OST)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Ματίλντα και τα Χαμένα Παραμύθια
    Τίτλος πρωτοτύπου: Pages & Co. (2) – Tilly and the Lost Fairy Tales
    Συγγραφέας: Anna James
    Εικονογράφηση: Anna James
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Νοέμβριος 2020
    Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
    Επιμέλεια: Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου
    Προσ. εξωφύλλου: Ηλίας Σούφρας
    Σελίδες: 368
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular