More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Μικρή Μουντζούρα, της Φωτεινής Τίκκου

    Η Μικρή Μουντζούρα, της Φωτεινής Τίκκου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μπορεί να μην είμαι καλύτερος, αλλά τουλάχιστον είμαι διαφορετικός.
    Ζαν Ζακ Ρουσσώ

    Η εικονογράφος Φωτεινή Τίκκου γράφει το πρώτο της παιδικό βιβλίο. Ένα ξεχωριστό, πολύχρωμο παραμύθι για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, τη φιλία.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μια λαμπερή πόλη, ένα ουράνιο τόξο και μία… μικρή Μουντζούρα.

    Ένας πολύχρωμος τόπος με χρωματιστούς ανθρώπους, όπου ο ήλιος πάντα λάμπει και το ουράνιο τόξο δεν σβήνει ποτέ∙ το ίδιο και τα χαμόγελά όλων. Εκεί, ανάμεσα τους, ζει και η μικρή Μουντζούρα, που όμως δεν χαμογελάει. Είναι λυπημένη. Είναι μαύρη και μικρή. Νιώθει βαρετή και μουντή. Ξεχωρίζει «σαν τη μύγα μες στο γάλα» και δεν της αρέσει καθόλου αυτό.

    Προσπαθεί με διάφορους τρόπους να αλλάξει την εμφάνισή της, φορώντας καπέλα, υφάσματα, ισιώνοντας τα μαλλιά της… Ωστόσο, τίποτα δεν πετυχαίνει, γιατί η μικρή Μουντζούρα δεν νιώθει ο εαυτός της. Έτσι, αποφασίζει να κλειστεί στο σπίτι της. Μάταια οι φίλοι της προσπαθούν να την μεταπείσουν.

    Την επόμενη μέρα κάτι περίεργο συμβαίνει. Το ουράνιο τόξο αρχίζει να μεγαλώνει ανεξέλεγκτα. Μεγαλώνει τόσο που οι κάτοικοι της πόλης δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν. Το δυνατό του φως τους τυφλώνει. Η νύχτα σιγά, σιγά μετατρέπεται σε μέρα. Οι κάτοικοι χάνουν τον ύπνο τους κι εξαντλημένοι κλείνονται όλοι στα σπίτια τους.

    Πώς θα επανέλθει η πόλη στους φυσιολογικούς της ρυθμούς; Θα βρεθεί λύση και από ποιον;
    Θα βγει η μικρή Μουντζούρα από το σπίτι της; Θα βρει τη χαρά και το χαμόγελο;

    Εστιάζοντας

    Η Φωτεινή Τίκκου δημιουργεί ένα υπέροχο picture book, όπου το κείμενο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την εικόνα, διαμορφώνοντας ένα δυνατό κράμα.

    Με ηρωίδα την εμπνευσμένη, αξιολάτρευτη και τόσο διαφορετική μικρή Μουντζούρα γράφει μια τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα. Η ταύτιση με την πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι αναπόφευκτη. Ο συναισθηματικός της κόσμος αγγίζει την καρδιά κάθε αναγνώστη μικρού και μεγάλου και τα ερωτήματα που αβίαστα προκύπτουν μας θέτουν σε αναζήτηση και επαναπροσδιορισμό του ίδιου μας του εαυτού καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση.

    Πόσο μειονεκτικά μπορεί να νιώθει κάποιος που ξεχωρίζει, ακόμα κι αν είναι αποδεκτός από τους άλλους;
    Σε ποιο βαθμό η διαφορετικότητά επηρεάζει το συναισθηματικό μας κόσμο φέρνοντας τα αρνητικά συναισθήματα στην επιφάνεια να πρωταγωνιστούν στη ζωή μας και μας εμποδίζει από τη βίωση της χαράς;

    Πώς μπορούμε να νιώσουμε ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση μέσα στη διαφορετικότητά μας;

    Η μικρή Μουντζούρα είναι αποδεκτή και αγαπητή. Ωστόσο, η ίδια νιώθει άσχημα, μειονεκτικά. Αισθάνεται θλίψη και απογοήτευση. Η τόσο έντονη διαφορετικότητά της, που δεν περνάει σε κανέναν απαρατήρητη, είναι το χαρακτηριστικό της γνώρισμα. Ξεχωρίζει για αυτό το οποίο φαίνεται και δεν μπορεί να το αλλάξει. Για το «είναι» της εικόνας της στο οποίο δεν έχει καμία επιλογή∙ και η ίδια δεν το θέλει. Το βρίσκει βαρετό, μονότονο, μουντό, αδιάφορο. Κάτι που προσδιορίζει την ταυτότητά της, αλλά θα προτιμούσε να μην έχει. Θα ήθελε να είναι «αλλιώς».

    Η μικρή ηρωίδα αποτυπώνει όλα τα παραπάνω τόσο εύστοχα. Πόσο πολύ θέλει να έχει μια στάλα έστω χρώμα πάνω της; Το μαύρο της εικόνας της αντικατοπτρίζει το μαύρο της ψυχής της∙ την αυτοπροσδιορίζει, νιώθει ελλειμματική έναντι των άλλων και παρόλο που την αποδέχονται, η ίδια δεν αποδέχεται τον εαυτό της. Ανακαλύπτοντας ιδιότητες που μόνο εκείνη έχει, αναγνωρίζοντας τις ξεχωριστές της ικανότητες, αντιλαμβάνεται την αυταξία της και πόσο πολύτιμη είναι.
    Πόση ευγνωμοσύνη θα νιώσουν όλοι για εκείνη, πόσο θα αλλάξει τον τρόπο που η ίδια βλέπει τον εαυτό της και πόσο το μέσα της θα ανθίσει και θα της φέρει το χαμόγελο και τη χαρά!

    Η εικονογράφηση, με μεικτή τεχνική, είναι πολύ όμορφη, πολύχρωμη, φωτεινή, παιχνιδιάρικη. Η ιστορία ξεκινά με ένα υπέροχο σαλόνι∙ η πολύχρωμη, λαμπερή πόλη με ποικίλα σπίτια, το καθένα μοναδικό, με διαφορετικά χρώματα, παράθυρα, σκεπές, γραμμές και μοτίβα. Έπειτα, συναντάμε τους κατοίκους, όπου αντικρίζουμε ένα κόσμο από υπέροχα απροσδιόριστα πλάσματα με κοινό χαρακτηριστικό το χαραγμένο χαμόγελο στο πρόσωπό τους. Σχηματικές μορφές, κύκλοι, τετράγωνα, παραλληλόγραμμα, οβάλ που δίνουν την αίσθηση δαχτυλικού αποτυπώματος, που στέκονται, περπατάνε, γελάνε, χαιρετάνε… Όλοι διαφορετικοί, καθένας με το δικό του ξεχωριστό χρώμα και μοτίβο, τελίτσες, βούλες, ρίγες, τριγωνάκια, καρό. Ουπς! Και εδώ έρχεται η μεγάλη έκπληξη- αντίθεση! Η μαύρη, θλιμμένη Μουντζούρα∙ τόσο χαρακτηριστική… σε αγγίζει, σε προσγειώνει από τα σύννεφα, σε μεταφέρει από το φως στο σκοτάδι, από τη χαρά στη λύπη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η εικόνα όπου όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου την ακολουθούν.

    Μια πλούσια χρωματική παλέτα που ακολουθεί όλο το βιβλίο κι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απλή, κατάμαυρη, κατσαρή και τόσο εκφραστική Μουντζούρα!

    Ένα λιτό κείμενο ικανό να εκφράσει τόσα συναισθήματα μέσα από την αλληλεπίδρασή του με την πολύ όμορφη και πλούσια εικονογράφηση.

    Μια ιστορία για την αποδοχή του εαυτού μας, την αυτοεκτίμηση, τη φιλία, τη διαφορετικότητα.

    Τρυφερό και εκφραστικό.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Στο νηπιαγωγείο

    Τα παιδιά στο σχολείο το λάτρεψαν και ζωγράφισαν τις δικές τους Μουντζούρες.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Μικρή Μουντζούρα
    Συγγραφέας: Φωτεινή Τίκκου
    Εικονογράφος: Φωτεινή Τίκκου
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Νοέμβριος 2022
    Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 26,5 X 24,5
    ISBN: 9789605725280

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular