More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Ελληνική Επανάσταση του 1821, των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη (εικ.:...

    Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη (εικ.: Μ. Κυλάκος)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Ως πότε παλληκάρια, να ζώμεν στα στενά
    μονάχοι, σαν λιοντάρια, στις ράχες, στα βουνά;
    Ρήγας Φεραίος

    Ένα ακόμη βιβλίο συμπληρώνει τη σειρά “Γνωρίζω την ιστορία”από το συγγραφικό δίδυμο των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας: “Η Ελληνική Επανάσταση του 1821”.

    Περί τίνος πρόκειται

    Με μεστό και λιτό λόγο οι εκπαιδευτικοί και συγγραφείς δίνουν ακριβείς πληροφορίες και εξιστορούν σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας. Ένα βιβλίο για την Επανάσταση του 1821 από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας το 1814 ως τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1830.

    Η ιστορία ξεκινά με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας από τρεις έμπορους, αυτοί έμελε να κάνουν το μεγάλο βήμα να ξεσηκώσουν τους Έλληνες να επαναστατήσουν ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό. Σημαντική ήταν η κίνηση του Αλέξανδρου Υψηλάντη να ζητήσει από τον Παπαφλέσσα να ξεσηκώσει τους ανθρώπους της Πελοποννήσου . Έστειλε επιστολή στον Κολοκοτρώνη αρχηγό της Επανάστασης  τονίζοντας του: “Η Πελοπόννησος σε περιμένει. Δίχως εσένα, Επανάσταση δεν μπορεί να γίνει…”

    Ο πύρινος λόγος του Παπαφλέσσα ξεσήκωνε τους Έλληνες όμως οι πρόκριτοι τον θεωρούσαν επικίνδυνο. Πρώτος εκείνος τους είπε ότι η 25η Μαρτίου είχε οριστεί ως ημερομηνία έναρξης της επανάστασης και ήταν αποφασισμένος να ξεκινήσει τον αγώνα.

    Από την άλλη ο Κολοκοτρώνης μόλις ανακοίνωσε τα σχέδια του να ξεκινήσει η επανάσταση από την Τριπολιτσά οι οπλαρχηγοί τον ειρωνεύτηκαν γιατί ήταν δύσκολος στόχος. Για μια στιγμή λύγισε και μπήκε σε μια εκκλησία να προσευχηθεί. Τότε είδε όραμα την Παναγία. Αμέσως αναθάρρησε  και φώναξε:

    “Ο θεός έδωσε την υπογραφή του για την Ελευθερία της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω!”

    Η Επανάσταση ξεκινά και κυκλοφορεί παντού η προκήρυξη “Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος “ του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Ο ενθουσιασμός των Ελλήνων ήταν μεγάλος και τα νέα έφτασαν στο σουλτάνο που έστειλε τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ να εμποδίσουν τον ξεσηκωμό.

    Γνωστή είναι η μάχη στη γέφυρα της Αλαμάνας και ο ηρωισμός του Αθανάσιου Διάκου που γνωρίζοντας το τέλος να πλησιάζει έπεσε ηρωικά λέγοντας:

    “Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γη χορτάρι…”

    Γνωστή η μάχη στο χάνι της Γραβιάς με πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα Ανδρούτσο που ξεγέλασε τους Τούρκους και διέφυγε τη νύχτα κρυφά. Από τη θάλασσα σπουδαίοι Έλληνες αγωνιστές όπως ο Κανάρης, ο Παπανικολής, η Μπουμπουλίνα, ο Μιαούλης έδειξαν απαράμιλλο θάρρος και πολέμησαν γενναία. Ο Ιωάννης Καποδίστριας έπαιξε σημαντικό ρόλο καθώς κατάφερε να πείσει την Ιερή Συμμαχία να μην εμποδίσει την Επανάσταση. Ο ιερός λόχος του Αλέξανδρου Υψηλάντη αγωνίστηκαν  στο Δραγατσάνι μέχρι τελικής πτώσης, ενώ ο τελευταίος διέφυγε στην Αυστρία όπου και φυλακίστηκε.

    Η πίστη για την ελευθερία δυνάμωνε και τα λόγια του Ρήγα Φεραίου τραγουδιούνται από όλους…

    “Κάλλιο ‘ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή”

    Το σχέδιο του Κολοκοτρώνη στη μάχη της Τριπολιτσάς στέφτηκε με επιτυχία. Όμως ξέσπασε διχόνοια ανάμεσα στους Έλληνες. Η μάχη στα Δερβενάκια ανέδειξε το θάρρος των Ελλήνων και οι Τούρκοι έτρεχαν να σωθούν. Τα λόγια του Κολοκοτρώνη γράφτηκαν στην ιστορία του γένους:

    “Έλληνες σήμερα γεννηθήκαμε και σήμερα θα πεθάνουμε για τη σωτηρία της πατρίδας μας και τη δική μας:”

    Οι Τούρκοι στράφηκαν στη Στερεά Ελλάδα και το Μεσολόγγι και εμπόδισαν κάθε ελληνικό πλοίο να πλησιάσει για ανεφοδιασμό. Το σχέδιο ήταν να τους εξαντλήσουν με την έλλειψη τροφής και το πέτυχαν. Ξεχωρίζει η σκηνή με το πουλί να κρατά στο στόμα του το σπυρί και από την άλλη η μάνα που κρατά αγκαλιά το παιδί της μην έχοντας τίποτα για να του δώσει να φάει. Ακολουθεί απόσπασμα από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Διονύσιου Σολωμού:“Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει”. Μοναδική λύση η έξοδος για τους Μεσολογγίτες που φώναξαν:“Ελευθερία ή θάνατος”.  Ο Κολοκοτρώνης δεν θα δεχόταν να υποτάξει την Πελοπόννησο ο Ιμπραήμ και να υπογράψει το προσκυνοχάρτι που σήμαινε υποταγή.

    “Μήτε πέτρα πάνω στην πέτρα να μη μείνει, εμείς δεν προσκυνάμε! Μόνο ένας Έλληνας να μείνει πάντα θα πολεμάμε”

    Στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου οι Έλληνες  πέτυχαν μια σπουδαία νίκη με τη βοήθεια της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας όταν έφτασε στην Ελλάδα βρήκε μια χώρα κατεστραμμένη, είχε όμως όραμα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους και τα κατάφερε.

    Εστιάζοντας

    Οι συγγραφείς των βιβλίων της σειράς Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης επιλέγουν σημαντικές στιγμές της Ιστορίας και προσεγγίζουν τη γνώση μέσα από την καθαρή αφήγηση των γεγονότων και φωτίζουν σημαντικές πτυχές της Ιστορίας. Στόχος τους να περιγράψουν όσο πιο απλά γίνεται ιστορικά γεγονότα και να ρίξουν φως στον αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία.

    Παρατηρώντας προσεκτικά σε κάθε σελίδα υπάρχει στο υποσέλιδο ένα μικρό κομμάτι πάπυρου και με μικρά γράμματα αναγράφονται σημαντικές ημερομηνίες και τοποθεσίες  για μια δεύτερη ανάγνωση που συνδέει χρονικά τα γεγονότα

    Η λογοτεχνία συναντά την Ιστορία και βάζει ένα λιθαράκι να δημιουργηθεί μια παρακαταθήκη με σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας και να μείνει χαραγμένο στη μνήμη το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας.

    Η ολοσέλιδη εικονογράφηση από τον Μιχάλη Κυλάκο αποτυπώνει με έντονα χρώματα σκηνές από της Επανάσταση και δίνει έμφαση σε σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας όπως τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, τον Παπαφλέσσα, τον Κολοκοτρώνη, τον λόρδο Μπάιρον, τον Ιωάννης Καποδίστρια.

    Σε κάθε δισέλιδο σαλόνι περιγράφεται εν συντομία και μια μάχη ή κάποιο σημαντικό γεγονός και συνοδεύεται από μια κριτική ματιά για την έκβαση του αγώνα. Μπορεί να γίνει ανασκόπηση της ιστορίας με μια σύντομη ματιά στις σελίδες του βιβλίου και να λειτουργήσει ενισχυτικά για την κατανόηση της Ιστορίας που διδάσκεται στο σχολείο. Προτείνεται για παιδιά που φοιτούν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού αλλά μπορεί να γίνει ανάγνωση και σε παιδιά του Νηπιαγωγείου.

    Το βιβλίο κυκλοφορεί σε σκληρόδετη έκδοση από τις εκδόσεις Μίνωας. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Λεωνίδας και η μάχη των Θερμοπυλών, Ο Μιλτιάδης και η μάχη του Μαραθώνα και Στρατιώτες στον πόλεμο (1940-1941), Ο Θεμιστοκλής και η ναυμαχία της Σαλαμίνας, Ήρωες – 21 ήρωες του 1821.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Τσάμικος-Μανόλης Μητσιάς

    Το χάραμα επήρα – Νένα Βενετσάνου ( Ελεύθεροι Πολιορκημένοι)

    Ξυλούρης Ο ήλιος εβασίλεψε

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821
    Σειρά: Γνωρίζω την ιστορία
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής, Γιάννης Διακομανώλης
    Εικονογράφος: Μιχάλης Κυλάκος
    Εκδόσεις: Μίνωας, Ιανουάριος 2023
    Υπεύθυνη έκδοσης: Αθηνά Λυρώνη
    Ατελιέ: Τζένη Καρέτση
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN: 978-618-02-2459-7

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular