More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Η μπάλα, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    Η μπάλα, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-15+) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά+

    Έβαλαν 1.000 γκολ!

    Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος εξακολουθεί να φτιάχνει βιβλία μοναδικά που μιλάμε με πολλαπλούς τρόπους σε παιδιά και μεγαλύτερο κοινό.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Αυτή η μικρή ιστορία -σχεδόν ανέκδοτο- του αγαπημένου Μπαχαριάν λαγοκοιμόταν στην καρδιά μου χρόνια, από τότε που η καλή του Χριστίνα. μου την εμπιστεύθηκε. Ο ζωγράφος Μπαχαριάν ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Το θάρρος του, η στάση του στη ζωή, η συμπαράστασή του στους νέους ήταν πολύτιμη και μοναδική (δυστυχώς τον χάσαμε νωρίς).

    Πολύ νέος πήγα και του ζήτησα δουλειά (η Ώρα τότε ήταν γραφιστικό και διαφημιστικό γραφείο).
    Με προσέλαβε.
    Δεν πέρασαν δέκα μέρες και μελαγχόλησα.
    – Τι τρέχει; Μου λέει.
    – (…)
    – Απολύεσαι, είπε. Πήγαινε στο δωμάτιο στο βάθος και σχεδίαζε!
    Ένα μήνα αργότερα διάλεξε και έκδωσε το πρώτο άλμπουμ μου με σκίτσα!…

    Παρότι το ρεαλιστικό σχέδιο δεν είναι το είδος μου αυτό το επεισόδιο απαιτούσε κάποια πραγματικά στοιχεία. Αναφέρθηκα πολύ ελλειπτικά εστιάζοντας στην αφήγηση. Ήθελα ακόμα, να μη βγει εμπάθεια, μισαλλοδοξία, διχασμός, μίσος που τριγυρίζουν τέτοιες καταστάσεις. Με ενδιέφερε η δύναμη της φαντασίας, η ελευθερία πέρα από αυτές τις συνθήκες, μέσα σε αυτές τις συνθήκες για να αποφύγουμε αυτές τις θλιβερές εποχές προσπάθησα να το μεταφέρω αλλού, άλλοτε. Όμως το γεγονός έχανε τη λάμψη του. Τότε σε εκείνο το ξερονήσι, σε αυτόν το ζόφο ο Μπαχαριάν για μια στιγμή, για λίγα λεπτά απογειώθηκε. Πέταξε. Καμία φυλακή, κανένας δεσμοφύλακας δεν μπόρεσε να τον κρατήσει. Στη λάμψη της αστραπής οι αλυσίδες έγιναν σκιές-σκόνη. Η τέχνη είναι αστραπή διαρκείας ανάμεσα στα σύννεφα. Η ελευθερία γίνεται ήλιος ή πυγολαμπίδα και αφήνει την ελπίδα να ανθίζει. Ένας κηπουρός που μαζεύει πυγολαμπίδες και τις κάνει πυροτεχνήματα ελευθερίας ήταν ο Μπαχαριάν και αυτό προσπάθησα να ζωγραφίσω με χωμάτινα χρώματα ενός ξερονησιού όπου κάποτε εξόριστοι έβαλαν χίλια γκολ”.

    Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος μίλησε στη Μαίρη Μπιρμπίλη και το ELNIPLEX για το βιβλίο του με αφορμή την ψήφισή του από την επιτροπή της Χρυσής Λίστας ως το καλύτερο στην κατηγορία για παιδιά 8-11+ ετών. Και ποιος ήταν ο Ασαντούρ Μπαχαριάν (1924 -1990); Ένας αρμενικής καταγωγής Έλληνας ζωγράφος που ανέπτυξε σημαντική πολιτική, αντικατοχική και πολιτιστική δράση και εξορίστηκε λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, παραμένοντας πολιτικός κρατούμενος έως το 1960.

    Αυτή την ξεχωριστή προσωπικότητα της τέχνης και του ιδεολογικού στίβου παίρνει ο Αλέξης Κυριτσόπουλος και στήνει ένα αντιφασιστικό, αντιπολεμικό θεατρικό σκηνικό, από εκείνα που ο ίδιος μας έμαθε να περιμένουμε από αυτόν.

    Διακοπές στο νησί-φυλακή (εξορίστων) πήγε η κυρία Πολυξένη με τα δυο της παιδιά όπου ήταν διοικητής ο άντρας της, Μενέλαος Καρατάδε.

    Βουβές σελίδες διαδέχονται τη χωροχρονική τοποθέτηση. Μια βάρκα τους πηγαίνει στα απόκρημνα βράχια του νησιού. “Έχουμε κι έναν ζωγράφο εδώ”, τους δείχνει τα αξιοθέατα ο μπαμπάς ο διοικητής. Του ζητά να ζωγραφίσει τα παιδιά του. Το κάνει θαυμάσια. Τι δώρο να του κάνουν; Μια μπάλα ζητά, για να παίζουν στον ξερότοπο που βρίσκονται. Ο Καρατάδε με βαριά καρδιά τους την έδωσε. Αλλά πριν καλά καλά παίξουν, τους την πήραν. Και τότε, ο ζωγράφος, το αρμενάκι εκείνο, άρχισε να παίζει με τη φαντασία του, χωρίς μπάλα. Σύντομα τον ακολούθησαν κι άλλοι. Κι ο αγώνας που έγινε, έμεινε στην ιστορία. Τόσο που οι φύλακες ντράπηκαν και πέταξαν την μπάλα. Τόσο που η ιστορία υψώθηκε στο φως.

    Εστιάζοντας

    Να λες ιστορίες με λίγες λέξεις και να λες τόσα πολλά, να ξεφυτρώνεις από παντού άλλα λίγα και άλλα τόσα. Και να είναι οι υπαινιγμοί σου πιο δυνατοί από τις καταφανείς καταφάσεις σου.

    Με βουβές σελίδες, με τη γνωστή ανελέητη ματιέρα που πολιορκεί πτυχές της αισθητικής για να τις φέρει μπροστά στον αναγνώστη, από κάθε πλευρά, με χειροποίητες γραμμές, μορφές, γεωμετρίες, συνταιριάσματα, αποχρώσεις, από χρωστήρες που δεν στέρεψαν, η άγρια νιότη της τρίτης ηλικίας του Αλέξη Κυριτσόπουλου είναι παρούσα, αχόρταγη και ατελεύτητη, δημιουργώντας μια λυρική, κυνική ωδή στην αντίσταση, την ελευθερία, τη φαντασία, την εξουσία του παραλόγου.

    Αποτίοντας φόρο τιμής στον όμοτεχνο Μπασσαριάν, ο Α. Κυριτσόπουλος, τιμά με την ιστορία αυτή έναν ολόκληρο κόσμο ελευθερίας και τέχνης.

    Για αναγνώστες από 9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Διακρίσεις

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Η μπάλα
    Συγγραφέας:

    Αλέξης Κυριτσόπουλος

    Εικονογράφος:

    Αλέξης Κυριτσόπουλος

    Εκδόσεις:

    Ίκαρος, 2023

    Σελίδες:

    56

    Μέγεθος:

    22,5 Χ 22,5

    ISBN:

    978-960-572-620-1

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular