More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Μπάμπουσκα, της Ξένιας Καλογεροπούλου (εικ.: Άρτεμις Πρόβου)

    Η Μπάμπουσκα, της Ξένιας Καλογεροπούλου (εικ.: Άρτεμις Πρόβου)

    Τα παλιά τα χρόνια, τα πολύ παλιά χρόνια ήταν μια γυναίκα μεγάλη στην ηλικία, σχεδόν γριούλα που την φώναζαν Μπάμπουσκα. Ζούσε ολομόναχη σε ένα μκρό σπίτι στο δάσος. Η Μπάμππυσκα ήταν εξαιρετική νοικοκυρά. Φρόντιζε να έχει το σπίτι της καθαρό και τακτοποιημένο. Όμως κανείς ποτέ δεν ερχόταν να την επισκεφτεί.

    Μια μέρα εμφανίστηκαν στο κατώφλι της τρεις ηλικιωμένοι άντρες. Ήταν ο Γασπάρ, ο Μελχιόρ και ο Βαλτάσαρ. Οι τρεις μάγοι της ζήτησαν φιλοξενία και η Μπάμπουσκα δεν μπόρεσε να αρνηθεί.Της διηγήθηκαν την ιστορία του μικρού νεογέννητου Βασιλιά και της πρότειναν να τους ακολουθήσει. Το λαμπρό αστέρι θα τους έδειχνε το δρόμο.

    Μα τι τρέλες ήταν αυτές! Η Μπάμπουσκα αρνήθηκε να αφήσει το σπίτι της στα καλά καθούμενα και να τρέχει πίσω από ένα αστέρι για να βρει ένα νεογέννητο. Δεν είχε και τίποτα να του προσφέρει ως δώρο… Εξάλλου είχε πολλές δουλειές και καθόλου χρόνο για ταξίδια και περιπέτειες. 

    Όταν οι τρεις μάγοι-βασιλιάδες έφυγαν, η Μπάμπουσκα δεν σταμάτησε να σκέφτεται όσα της διηγήθηκαν. Μέσα στην καρδιά και το μυαλό της άρχισε να φουντώνει η λαχτάρα να συναντήσει τον νεογέννητο βασιλιά. Έψαξε στο παλιό σεντούκι της, βρήκε παλιά παιχνίδια, πήρε και τον μοναδικό φίλο της, το μικρό της καναρίνι και ξεκίνησε το ταξίδι της.

    Το λαμπρό αστέρι όμως, είχε πια χαθεί από τον ουρανό. Η γριούλα άρχισε να ρωτά τους περαστικούς που έβρισκε στο δρόμο της. Και αν τύχαινε στο δρόμο της να συνατήσει κανένα παιδί, έβγαζε από τον μπόγο της κάποιο παιχνίδι και του το χάριζε. Δεν χάριζε όμως παιχνίδια σε όλα τα παιδιά, μονάχα σε αυτά που καταλάβαινε πως είχαν ανάγκη κάτι από αυτά που κουβαλούσε. Κι όταν πια είχε χαρίσει όλα τα παιχνίδια και γύρισε σπίτι της, βρήκε ένα παράξενο σημείωμα να την περιμένει. Δεν ήξερε γράμματα γι αυτό δεν μπορούσε να διαβάσει τι έγραφε. Σίγουρα όμως, οι μικροί αναγνώστες θα ξέρουν να της που ακόμα κι αν δεν έχουν μάθει ακόμα να διαβάζουν…

    Η Ξένια Καλογεροπούλου ξαναγράφει και μας την αφηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο το παραδοσιακό ρώσικο παραμύθι της γιαγιάς που μοίραζε τα δώρα στα παιδιά πριν ακόμα ανακαλυφθεί ο… Santa Claus! Τίποτα δεν λείπει και τίποτα δεν περισσεύει στα λόγια της. Το εύρημα του σημειώματος δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να διεισδύσει στην ιστορία ακολουθώντας το δικό του αναγνωστικό μονοπάτι, σε μια νοερή αλληλεπίδραση με το κείμενο. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει πολλά βίντεο με θέμα τον θρύλο της Μπάμπουσκα, όπως αυτό και αυτό. Η εικονογράφηση της Άρτεμις Πρόβου είναι λιτή αλλά ατμοσφαιρική. Ενδιαφέρουσες εικόνες με λεπτομέρειες σε θερμές αποχρώσεις πάνω σε κατάλευκο φόντο δημιουργούν ένα καλαίσθητο εικαστικό αποτέλεσμα με μια ιδιαίτερη ματιά παιδικής αθωότητας. 

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Όλα τα βιβλία κρύβουν ένα μικρό μυστικό. Η εικονογράφος Άρτεμις Πρόβου μας αποκαλύπτει το δικό της μυστικό για το βιβλίο Η Μπάμπουσκα:

    Τα ρώσικα παραμύθια είχανε από όταν ήμουν μικρή, ειδική θέση στην καρδιά και στη βιβλιοθήκη μου. Οι γονείς μου μου είχαν φέρει δώρο από τη Ρωσία βιβλία με διάφορα ρώσικα παραμύθια, όπως και μια ξύλινη ‘μπάμπουσκα’ την οποία τυχαίνει να έχω πάντα μαζί μου, για παράδειγμα τώρα βρίσκεται εδώ στο Πόρτο… Οπότε όταν πήρα στα χέρια μου το κείμενο της ‘Μπάμπουσκας’, από τις εκδόσεις Μάρτης, ένιωσα πως ήρθε η ώρα να αποδώσω ένα ‘φόρο τιμής’ στα παραμύθια αυτά και να συμπεριλάβω με κάποιον τρόπο στην εικονογράφηση αυτό το ρώσικο στοιχείο, χωρίς όμως να είναι πολύ προφανές, μιας και πουθενά στην ιστορία δεν αναφέρεται ακριβώς πού ζει η Μπάμπουσκα…”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η Μπάμπουσκα
    Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου
    Εικονογράφηση: Άρτεμις Πρόβου
    Εκδόσεις: Μάρτης, 2017
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Γιούλικα Σαμαρά
    Σχεδιασμός έκδοσης: Γιάννης Γκανάς
    Σελίδες: 34
    Μέγεθος: 32 Χ 24
    ISBN: 978-618-82-8643-6​
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular