More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ μυστική βιβλιοθήκη της Νουρ, της Γουάφα Ταρνόφσκα (εικ.: Βάλι Μίντζι)

    Η μυστική βιβλιοθήκη της Νουρ, της Γουάφα Ταρνόφσκα (εικ.: Βάλι Μίντζι)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Διάβαζε για να ζήσεις.
    Γκουστάβ Φλωμπέρ

    Η συγγραφέας Γουάφα Ταρνόφσκα και η εικονογράφος Βάλι Μίντζι κάνουν ένα συγκινητικό παραμύθι την αληθινή ιστορία της Μυστικής Βιβλιοθήκης της συριακής πόλης Νταρίγια με τα δεκαπέντε χιλιάδες βιβλία που έσωσαν από τον πόλεμο παιδιά και νεαροί.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Νουρ, όνομα που σημαίνει φως στα αραβικά, ζούσε στη μοσχομυριστή πόλη, όπως έλεγαν όλοι τη Δαμασκό, με τα υπέροχα δέντρα και καρπούς. Αγαπούσε τους γονείς της, αλλά και ιδιαίτερα πολύ τον ξάδερφό της, τον Αμίρ, που τον είχε σαν αδερφό της και μαζί έπαιζαν και διάβαζαν πολλά βιβλία κάνοντας τους ντετέκτιβ και αναζητώντας περιπέτειες και θησαυρούς. Έφτιαξαν μάλιστα τη Μυστική Εταιρεία των Επτά που θα λειτουργούσε στην αποθήκη του φούρνου του μπαμπά της Νουρ. Αλλά κάθε χαρά και δραστηριότητα τη διακόπτει ο πόλεμος που φτάνει στην πόλη τους. Πρέπει να κρυφτούν στο υπόγειο για να είναι πιο ασφαλείς.

    Οι μάχες κράτησε μέρες και μέρες. Τα τρόφιμα λιγόστευαν. Τα σχολεία έκλεισαν. Οι παιδικές χαρές άδειασαν. Οι δρόμοι έγιναν πεδία μάχης. Κάθε φορά που ο Αμίρ έβγαινε να φέρει λίγο ψωμί από τον φούρνο του θείου του, μάζευε τα βιβλία που έβρισκε στον δρόμο. Το ίδιο συμβούλευσε να κάνουν και τους φίλους του. Το όνειρο; Μια μυστική βιβλιοθήκη που θα νικούσε τη βαρβαρότητα του πολέμου. Χρειαζόταν μια μυστική τοποθεσία. Θα τη βρουν και θα συνδράμουν δεκάδες άνθρωποι για να γίνει ένας φάρος νίκης του κακού.

    Εστιάζοντας

    Η Γουάφα Ταρνόφσκα εμπνέεται από μια αληθινή ιστορία και φτιάχνει έναν μεγαλοπρεπή ύμνο στη φιλαναγνωσία και την αγάπη για τα βιβλία, που αποδεικνύονται όχι μια απλή διέξοδος και αποκούμπι, αλλά το πιο φωτεινό μονοπάτι κάτω από το θλιβερό σκοτάδι του πολέμου.

    Το 2012, στην πόλη Νταράγια της Συρίας, και ενώ η κυβέρνηση είχε διακόψει από την προηγούμενη χρονιά την προμήθεια, νερού, ηλεκτρισμού και τροφίμων, καθώς ο εμφύλιος βρισκόταν εν εξελίξει, μια ομάδα νεαρών έψαχνε σε κατεστραμμένα ή εγκαταλελειμμένα σπίτια αναζητώντας βιβλία, κατορθώνοντας μέσα σε λίγες εβδομάδες να μαζέψουν κάμποσες χιλιάδες. Δεν τα έσωσαν απλώς από την καταστροφή. Βρήκαν ένα υπόγειο σε ένα άδειο σπίτι και το μετέτρεψαν σε βιβλιοθήκη, μια μυστική βιβλιοθήκη όπου μέσα στην απόλυτη φρίκη λειτουργούσε ως το απόλυτο αντίδοτο με δεκάδες εθελοντές που την υποστήριζαν.

    Δυστυχώς, μετά από αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς, στρατιώτες του καθεστώτος ανακάλυψαν την κρυμμένη βιβλιοθήκη και τη λεηλάτησαν, πηγαίνοντας πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες βιβλία στη Δαμασκό, όπου τα πούλησαν σε υπαίθριες αγορές. Από εκεί, διάφοροι φίλοι συλλεκτών βιβλίων, αγόρασαν όσα μπορούσαν για να τα γυρίσουν στους ιδιοκτήτες τους (γράφονταν τα ονόματά τους μέσα). Μα δεν ζούσαν όλοι πια.

    Αυτή είναι η απίστευτη, πραγματική ιστορία πάνω στην οποία ακουμπάει η συγγραφέας, τη βάζει κάτω από τη Νουρ και τον Αμίρ, ένα “φως” και έναν “πρίγκιπα” και φτιάχνει μια άκρως συγκινητική ιστορία διάσωσης βιβλίων, μια ιστορία παρηγοριάς και ανθρωπιάς, όπου κάποιοι λίγοι από τους παραμένοντες στην Νταρίγια κάτοικοι προσπαθούν να νικήσουν τη βαρβαρότητα. Η όμορφη, στρωτή αφήγηση, ο περιεκτικός λόγος της συγγραφέα και η πολύ ιδιαίτερη εικονογράφηση της Ρουμάνας εικονογράφου Βάλι Μίντζι όπου το μπλε κυριαρχεί σε διάφορες αποχρώσεις, χρώμα της εμπιστοσύνης, της φροντίδας, της ηρεμίας, της γαλήνης, της αλληλεγγύης. Χρώμα που δημιουργεί μερικές θαυμαστές αντιθέσεις με τα θερμά πορτοκαλοκόκκινα που διαμορφώνουν το τοπίο, το φωτίζουν, το ξεκρίνουν από το μπλε.

    “Για να εικονογραφήσω αυτό το βιβλίο, μελέτησα πολλές φωτογραφίες που απεικονίζουν τους ανθρώπους και τους τόπους της Δαμασκού. Μου φάνηκε πολύ συγκινητικό και λυπηρό να βλέπω τόσο πολλές εικόνες της όμορφης, αρχαίας πόλης πριν από τον πόλεμο, παράλληλα με τις εικόνες της καταστροφής που έχει προκαλέσει ο πόλεμος”, λέει η εικονογράφος Βάλι Μίντζι στην έκδοση. Η Μίντζι εικονογραφεί με μια αίσθηση χειροποίητου ρεαλισμού και παραμυθένιας ατμόσφαιρας τη σκληρότητα του πολέμου και την απίστευτη προσπάθεια των παιδιών για να στηθεί αυτή η βιβλιοθήκη.

    Η Μυστική Βιβλιοθήκη της Νουρ ή η Μυστική Βιβλιοθήκη της Νταρίγια είναι ο σκληρός κόσμος και η ελπίδα.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Χρυσό Βραβείο Ανεξάρτητων Εκδοτών (Gold IPPY Award)

    Δείτε

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η μυστική βιβλιοθήκη της Νουρ
    Σειρά: Nour’s Secret Library
    Συγγραφέας: Wafa’ Tarnowska
    Εικονογράφος: Vali Mintzi
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2022
    Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
    Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23 Χ 29
    ISBN: 978-618-07-0110-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular