More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Νεράιδα Σερπαντίνα, της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Η Νεράιδα Σερπαντίνα, της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Απόκριες: η χρονική περίοδος διάρκειας τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρά Δευτέρα όπου επικρατούν διάφορα διατροφικά και πολιτιστικά έθιμα. Η λέξη σημαίνει αποχή από το κρέας, όπως και η αντίστοιχη λατινική carnevale (carne=κρέας, vale=χωρίς)

    Η Ελένη Μπετεινάκη με τον παραμυθένιο της τρόπο διηγείται την ιστορία της Νεράιδας Σερπαντίνας και του Πρίγκιπα Χαρτοπόλεμου.

    Περί τίνος πρόκειται

    Πίσω από μια βελανιδιά ενός παράξενου δάσους γεννήθηκε μια φορά κι έναν χειμωνιάτικο καιρό ένα κοριτσάκι με κατακόκκινα μαλλιά σαν το χρώμα της δυνατής φωτιάς, μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια στο χρώμα της θάλασσας και μάγουλα πιο κόκκινα κι από τις φράουλες την άνοιξη. Τρεις μέρες μετά τη γέννησή του ήρθαν οι Μοίρες να του μοιράσουν τα δώρα τους. Έτσι γινόταν σαν γεννιόταν μια μικρή νεράιδα. Ομορφιά, γνώση και σοφία έδωσαν οι δυο πρώτες και πριν προλάβει να δώσει κι η τρίτη, μπήκε στο δωμάτιο η ζηλιάρα μάγισσα Χαλάστρα ρίχνοντας μια βαριά κατάρα στο κορίτσι, να μη μπορέσει ποτέ του να χορέψει εκτός κι αν… και ψιθύρισε κάτι που δεν άκουσε κανείς.

    Τη βάφτισαν Σερπαντίνα. Και λίγο πιο πέρα, στο παλάτι του βασιλιά Γελαστού, την ίδια μέρα, οι Μοίρες πήγαν κι εκεί, γιατί γεννήθηκε ένα αγόρι με ολοστρόγγυλο πρόσωπο, δέρμα και μαλλιά κατάλευκα που αργότερα τον βάφτισαν Χαρτοπόλεμο, έτσι ζωηρός και φασαριόζος που είχε γίνει. Προσπάθησε κι εκεί να μπει η Χαλάστρα, μα δεν την άφησαν οι φρουροί. Είχε όμως το σχέδιό της.

    Τα χρόνια πέρασαν, τα δυο παιδιά μεγάλωσαν και κάποτε η τύχη τα έφερε να συναντηθούν και οι καρδιές τους χτύπησαν δυνατά. Αλλά η μάγισσα Χαλάστρα ήταν ξανά εκεί για να καταστρέψει αυτή τη σχέση που πήγαινε να ανθίσει. Θα τα καταφέρει; Ή η αγάπη θα είναι πιο δυνατή;

    Εστιάζοντας

    Η Ελένη Μπετεινάκη έχει επιλέξει έναν δρόμο αφήγησης που θυμίζει πολύ τα παλιά, κλασικά παραμύθια, με τις συμβάσεις και τα μοτίβα τους. Στο παρόν βιβλίο, τα μοτίβα είναι συνηθισμένα στα λαϊκά παραμύθια της πατρίδας μας. Νέο κορίτσι που το ευλογούν με χάρες οι Μοίρες αλλά ένας παράγοντας του κακού, μια μάγισσα εν προκειμένω, παρεμβαίνει και χαλάει τη ροή της ευλογίας και της μοίρας. Έτσι το κορίτσι κατατρέχεται από μια κατάρα που αποτελεί βάθρο ανάπτυξης της ιστορίας.

    Ο έρωτας δύο νέων που συναντά εμπόδια είτε της μοίρας, είτε από κάποιον εκπρόσωπο του κακού είναι επίσης ένας κοινός τόπος των λαϊκών παραμυθιών αλλά και των ρομαντικών και ιπποτικών μυθιστορημάτων του Μεσαίωνα. Η αναμέτρησή τους με το κακό, η υπερίσχυση της αγάπης και του έρωτα ως ανίκητων συναισθηματικών θεοτήτων που δεν υπερβαίνονται παρά μόνο από τον (απόντα εδώ) θάνατο, είναι μια μάχη που δίνεται και ικανοποιεί με το σύνηθες happy end, όπως και εδώ. Αυτά τα μοτίβα, αυτές οι αναμενόμενες ακολουθίες, αρέσουν πολύ στα παιδιά, καθώς για εκείνα δεν υπάρχει ούτε κοινός τόπος, ούτε πρόβλεψη και αναμενόμενο. Υπάρχει μόνο η ακρόαση ή ανάγνωση μιας ιστορίας όπου ηρωίδα και ήρωας συναντούν εμπόδια από μάγισσα για να κατορθώσουν στο τέλος να νικήσουν. Και τον τρόπο αυτόν τον ξέρει και τον ακολουθεί όμορφα η συγγραφέας που ξέρει να αφηγείται το παραμυθένιο σύμπαν που στήνει κάθε φορά.

    Με τον τρόπο αυτό, με την τήρηση αυτών των αφηγηματικών ακολουθιών και με το προφανές αποκριάτικο υπόβαθρο, η συγγραφέας δημιουργεί μια γλυκιά, ευχάριστη, καλωειπωμένη ιστορία, με κέντρο τη βασίλισσα του χειμώνα, την Αποκριά, με αναφορές, πέραν των ονομάτων των δύο ηρώων, στη Βενετία και στο περίφημο καρναβάλι της όπου βρίσκονται στο τέλος.

    Παραμυθένια, ατμοσφαιρική, ονειρική και αισθαντική η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου, η οποία σε αρκετές σελίδες είναι τόσο αφαιρετική που χαζεύεις τις γραμμές και τις συλλήψεις της.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θα συμπληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Νεράιδα Σερπαντίνα
    Συγγραφέας: Ελένη Μπετεινάκη
    Εικονογράφος: Αιμιλία Κονταίου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Φεβρουάριος 2022
    Επιμέλεια: Χριστίνα Νάζαρη
    DTP: Δάφνη Κουλούρη
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22 X 30
    ISBN: 978-960-563-336-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular