More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΦίλοι με ουρά: Οι ευτυχισμένες μέρες (1)- Μια τάρτα με σκουλήκια (2),...

    Φίλοι με ουρά: Οι ευτυχισμένες μέρες (1)- Μια τάρτα με σκουλήκια (2), του Ανρί Μανιέ (εικ.: Μπενζαμέν Σω)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-6) – Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά

    Ένα μοναδικό τριαντάφυλλο μπορεί να είναι ο κήπος μου… ένας μοναδικός φίλος, ο κόσμος μου.
    Λεό Μπουσκάλια

    Τα δύο μέχρι στιγμής βιβλία της σειράς Φίλοι με ουρά με τους γλυκούς φίλους, τον Ποντικό και τον Τυφλοπόντικα από τον Ανρί Μανιέ και τον Μπενζαμέν Σω.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ξημερώνει και ο Ποντικός τρέχει αμέσως στο σπίτι του φίλου του, του «Τυφλοπόντικα!
    “Ξύπνα, Σήκω πάνω, γρήγορα.
    Ξημερώνει μια υπέροχη μέρα.
    ‘Έχω φέρει σύνεργα ζωγραφικής και για τους δυο μας.
    Πάμε να ζωγραφίσουμε την άνοιξη!» του αναγγέλλει χαρούμενα.

    Ο Τυφλοπόντικας δεν βλέπει πολύ καλά και δεν πολυενθουσιάζεται με την ιδέα. Αλλά ο Ποντικός δεν καταλαβαίνει από δικαιολογίες. “…τα τοπία στους πίνακες δεν είναι ποτέ ίδια με τα πραγματικά, αφού, όλοι ζωγραφίζουμε περισσότερο με την καρδιά, παρά με το μάτι”, του λέει. Και συνεχίζει να του δίνει διάφορες θαυμάσιες συμβουλές. “Μη χρησιμοποιήσεις πολύ κόκκινο, μη δίνεις τόση σημασία στις λεπτομέρειες”. Το αποτέλεσμα θα είναι σπουδαίο και για τους δυο, κυρίως για όποιον χρησιμοποιεί το ένστικτό του.

    Ακολουθούν δύο ακόμα ιστορίες τους, το Κυριακάτικο Ψάρεμα και το Ερωτευμένος. Στην πρώτη οι δύο φίλοι έχουν κανονίσει να πάνε για ψάρεμα, όπου τα πράγματα πάνε πολύ διασκεδαστικά αλλά και με απρόοπτες ψαριές! Στη δεύτερη, ο Τυφλοπόντικας είναι ερωτευμένος και μαζεύει λουλούδια για την νέα του αγαπημένη. Ο Ποντικός, σαν καλός φίλος τον συμβουλεύει και τον συνοδεύει σε ένα ανεπανάληπτο… ραντεβού στα τυφλά.

    Τρεις ιστορίες περιλαμβάνει και το δεύτερο βιβλίο της σειράς. Ο ξύλινος καλόγερος, Μια τάρτα με σκουλήκια (που δίνει και τον τίτλο της) και Καληνύχτα, σκαντζόχοιρε!

    Στην πρώτη, ο Ποντικός μετά από καιρό αποφασίζει να επισκεφτεί τον φίλο του τον Τυφλοπόντικα, αφού τόσο καιρό δεν ήθελε να τον ενοχλήσει με τη μνηστή του. “Μνηστή; Ποια μνηστή; Δεν έχω μνηστή” λέει σχεδόν θυμωμένος ο Τυφλοπόντικας. Είναι μια επιπόλαιη που έπεσε στην αγκαλιά ενός ξύλινου καλόγερου που εμπιστευόταν, δεν μπορεί να της το συγχωρήσει. Και ο Ποντικός κάνει ό,τι μπορεί να του φτιάξει το κέφι.

    Διαγωνισμός. Μια τάρτα σκουληκιών επαναστατική. “Εμπιστεύσου τη διαίσθηση και την καρδιά σου” λέει ο Τυφλοπόντικας στον Ποντικό που είναι συναχωμένος και δεν μυρίζει καλά.

    “Να το αριστούργημα!” λέει θριαμβευτικά ο Τυφλοπόντικας.
    “Αχ, φίλε μου!” κλαψουρίζει ο Ποντικός. “Δεν θα προφτάσω να τελειώσω στην ώρα μου”.
    “Κυρίως, μη σε πιάνει πανικός! Μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω;”

    Και θα κάνει. “Η φιλία σου αξίζει κάθε νίκη”.

    Τέλος, στην τρίτη ιστορία, οι δύο φίλοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη ετήσια γιορτή στο σπίτι του Σκαντζόχοιρου στις 15 Δεκεμβρίου, πριν αυτός πέσει σε χειμερία νάρκη. Ντύνονται, παίρνουν δώρα, διασκεδάζουν και όταν έρχεται η στιγμή να δώσουν τα δώρα στον σκαντζόχοιρο, αρχίζουν μερικά μικρά απρόοπτα. Δηλαδή όχι με όλους. Με έναν σκούφο…

    Εστιάζοντας

    Οι ιστορίες του Τυφλοπόντικας και του Ποντικού είναι πολύ χαριτωμένες, γεμάτες από τρυφερότητα, δύο γλυκούς ήρωες που έχουν αναπτύξει μια μοναδική φιλία, υπέρτατη έννοια προς την οποία ουσιαστικά αποτελούν ωδή όλες οι ιστορίες τους. Κατανόηση, αποδοχή, συγχώρεση, ενσυναίσθηση, χιούμορ, αλληλεγγύη, αξίες που στολίζουν μια φιλία, την τρέφουν, την προστατεύουν, την ομορφαίνουν.

    Θαυμάσιο παράδειγμα για τα παιδιά η φιλία αυτών των δύο διαφορετικών στην όψη, τις συνήθειες και τον χαρακτήρα ηρώων, όμορφο αποτύπωμα του περιγράμματος που τη δημιουργούν. Ειδικά στις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται οι ιστορίες, παιδιά περίπου 4-6 ετών, οι φιλίες δεν έχουν ακόμα παγιωμένα χαρακτηριστικά, έχουν αρκετούς κώδικες εγωισμού και συμφέροντος, είναι ευμετάβλητες και βασίζονται σε προσωρινές συμμαχίες που δοκιμάζονται συχνά, σχεδόν καθημερινά. Το παράδειγμα των δύο αυτών φίλων, αναπτύσσει έναν όμορφο, σοβαρό, σωστό αξιακό κώδικα προς τα παιδιά ώστε να κινήσουν προς τον δρόμο συμπεριφοράς του Ποντικού και του Τυφλοπόντικα.

    Εντυπωσιακή, με άποψη, με καλαισθησία, με εξαίρετες επιλογές, ένταση στα χρώματα, έμφαση στη λεπτομέρεια αλλά όχι στο περιττό, η εικονογράφηση του Μπενζαμέν Σω που αποτελεί σπουδαίο παράγοντα στην ποιότητα του βιβλίου, το οποίο με μια μέτρια εικονογράφηση θα μπορούσε να καεί.

    Πολύ καλή επιλογή και ως ιστορίας καληνύχτας, καθώς η ηρεμία, η χαμηλή τους ένταση και η γλυκύτητα που αποπνέουν τις καθιστούν ιδανικές για αυτή τη στιγμή της ημέρας.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    Απόσπασμα

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Φίλοι με ουρά: Οι ευτυχισμένες μέρες
    Φίλοι με ουρά: Μια τάρτα με σκουλήκια
    Σειρά: Les beaux jours
    Taupe and mulot – La tarte aux lombrics
    Συγγραφέας: Henri Meunier
    Εικονογράφος: Benjamin Chaud
    Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, Απρίλιος 2022, Οκτώβριος 2022
    Μετάφραση: Σταμάτης Ντογραματζής, Χέντβιγκ-Μαρία Καρακούδα
    Τυπογραφία: Άννα Σαπουντζή
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 15 Χ 23
    ISBN: 978-618-5689-01-8
    978-618-5689-08-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular