More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟι απορίες των παιδιών: Γιατί να το μοιραστώ; Γιατί χρειαζόμαστε τα δέντρα;...

    Οι απορίες των παιδιών: Γιατί να το μοιραστώ; Γιατί χρειαζόμαστε τα δέντρα; Γιατί πεθαίνουν όλα; της Κέιτι Ντέινς

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 3,5-5) – Εικονογραφημένα βιβλία γνώσεων για παιδιά

    Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια.
    θεατρικό έργο του Αλεχάντρο Κασόνα

    Τρία βιβλία που προσπαθούν να εξηγήσουν με απλά λόγια, κρυμμένες εικόνες και ανοιγόμενα παράθυρα σημαντικές απορίες που απασχολούν το μυαλό των παιδιών, ήδη από μικρή ηλικία.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η μοιρασιά κάνει τη ζωή πιο δίκαιη για όλους. Και αν το δεις και σε βάθος, κερδίζεις κι εσύ από αυτό. Το να μοιράζεσαι, συνήθως σου επιστρέφεται. Μαθαίνεις τους άλλους σε αυτή τη συνήθεια. Είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους να κάνεις φίλους. Πρέπει όμως να μοιράζομαι τα πάντα; Όχι! Αυτά είναι παλιά προσέγγιση. Η καινούρια απάντηση είναι όχι. Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Πρέπει να ξέρεις να το εξηγήσεις.

    Με ποιον να μοιραστώ όσα θέλω; Με ξένους μπορώ; Τα ζώα και τα φυτά μοιράζονται; Τα μυστικά μας πρέπει να τα μοιραζόμαστε; Τις οδοντόβουρτσες; Γενικά, τι μοιραζόμαστε; Ιδέες; Γνώσεις; Ανέκδοτα; Αγάπη; Γιατί πρέπει να μοιραστώ τη χώρα μου με αυτούς που ήρθαν από αλλού; Βοηθάει το μοίρασμα τον κόσμο;

    Άνοιξε τα παράθυρα και βρες τις απαντήσεις.

    Τι χρειαζόμαστε τα δέντρα; Πώς μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς; Τι μας προσφέρουν; Πώς φτιάχνουν τα δέντρα οξυγόνο; Τι τροφή χρειάζονται; Πού μεγαλώνουν; Ποιοι ζουν στα δέντρα; Τι είναι τα δάση της βροχής και γιατί τα χρειαζόμαστε; Γιατί κόβουμε τα δέντρα και πώς μπορούμε εμείς να τα προστατεύσουμε;

    Ο κόσμος των δέντρων μέσα από έξυπνες σελίδες που λύνουν όλες τις απορίες.

    Γιατί όλα τα ζωντανά πλάσματα πεθαίνουν; Δεν μπορεί το ζωάκι μου να ζήσει για πάντα; Τι μπορεί να πούμε σε κάποιον που είναι θλιμμένος; Τι συμβαίνει όταν πεθαίνει κάποιος; Μπορώ να μιλάω για τον θάνατο; Μπορώ να κλάψω, να φωνάξω, να μη θέλω να μιλήσω και να δω κανέναν; Πότε θα σταματήσω να είμαι θλιμμένος; Πότε θα γίνει η ζωή μου όπως πρώτα; Τι ζει στη μνήμη μας;

    Το πιο δύσκολο θέμα του κόσμου σε μια δυνατή προσπάθεια να εξηγηθεί και να δοθούν απαντήσεις.

    Εστιάζοντας

    Μετά τον ρατσισμό, τρία διαφορετικής υφής θέματα εξετάζει η σειρά Οι απορίες των παιδιών (με απαντήσεις στις κρυμμένες εικόνες) από την Katie Daynes, Μοιρασιά, δέντρα, θάνατος. Η μοιρασιά, το γιατί και το πώς αυτής της βασανιστικής αξίας και δεξιότητας, έχουν μεγάλη σημασία για τα παιδιά. Η δημιουργία και η μεγάλη σημασία των δέντρων είναι από τα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να περάσουν από νωρίς στη γνώση των παιδιών ώστε να μάθουν να τα προστατεύουν, ενώ ο θάνατος είναι το μέγιστο φιλοσοφικό ζήτημα, το οποίο παιδιά και μεγάλοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν, να αποδεχθούν, να διαχειριστούν.

    Τα τρία βιβλία, με τα σκληρόδετα εξώφυλλα, το τετράγωνο σχήμα και τις επίσης σκληρές και ανθεκτικές σελίδες, βασίζονται κατά κύριο λόγο στα πολλά ανοιγόμενα παράθυρα τα οποία αποκαλύπτουν απαντήσουν ή προχωρούν την ιστορία μπροστά. Αυτά τα Lift-the-Flap (“σήκωσε το πτερύγιο” είναι η αδόκιμη, ακριβής μετάφραση) βιβλία προκαλούν τα παιδιά να ανοίξουν τα παράθυρα, να ανακαλύψουν τι κρύβεται από πίσω και να αναζητήσουν τις απαντήσεις στις απορίες τους. Ωστόσο, θα έλεγα ότι το περιεχόμενο, το κείμενο δηλαδή, δεν είναι αμελητέο, ούτε υστερεί, αντιθέτως είναι μεστό, έχει ουσία και προσφέρει σωστές κατευθύνσεις στη γνώση αλλά και στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.

    Η εικονογράφηση της Christine Pym πολύχρωμη, ζωντανή, καρτουνίστικη, εκφραστική, αρκετά κοντά στον ρεαλισμό, με χαμηλότερο εικαστικό δείκτη.

    Για παιδιά 3-4 ετών θα χρειαστεί πολλή επεξήγηση από ενήλικα. Για παιδιά από 4 ετών, θα χρειαστεί επίσης ενήλικας, ωστόσο ο εγκέφαλος συνήθως έχει αρχίσει ήδη να αντιλαμβάνεται και να αφομοιώνει κάπως καλύτερα τη γνώση. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για βιβλία γνώσεων που χρειάζονται τη διαμεσολάβηση ενός ενήλικα αναγνώστη.

    Για αναγνώστες από 3-3,5 περίπου ετών. Τα Γιατί να το μοιραστώ; και
    Γιατί χρειαζόμαστε τα δέντρα; μπορεί να πιαστούν από αυτές τις ηλικίες. Το περί θανάτου, μετά τα 3,5 σίγουρα. Και όπως ξέρετε οι ηλικίες είναι ενδεικτικές και έχουν να κάνουν με το αναγνωστικό και ευρύτερο στάδιο στο οποίο βρίσκεται κάθε παιδί.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Γιατί να το μοιραστώ;
    Γιατί χρειαζόμαστε τα δέντρα;
    Γιατί πεθαίνουν όλα;
    Τίτλος πρωτοτύπου: Why should I share?
    Why do we need trees?
    Why do things die?
    Σειρά: Lift-the-Flap First Questions and Answers
    Συγγραφέας: Katie Daynes
    Εικονογράφος: Christine Pym
    Εκδόσεις: Πατάκη, Σεπτέμβριος 2022 (ο ιστότοπος γράφει Ιανουάριος 2023, προφανώς για κάποιο λόγο άργησε η έκδοση)
    Μετάφραση: Βασιλική Νίκα
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 12
    Μέγεθος: 19,2 X 21,6
    ISBN: 978-960-16-2474-7
    978-960-16-2475-4
    978-960-16-2473-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular