More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ νεράιδα της βροχής, της Ελισάβετ Τάρη (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Η νεράιδα της βροχής, της Ελισάβετ Τάρη (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Κάποιες φορές από πολύ διαφορετικά πράγματα μπορούν να γίνουν αληθινά θαύματα”.

    Η Ελισάβετ Τάρη για τα χρώματα, τη συνεργασία, την καθοριστική ύπαρξη του ήλιου και του νερού/βροχής και η Κατερίνα Βερούτσου σε μια σπουδαία εικονογραφική δουλειά.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μια όμορφη νεράιδα, με μαλλιά από σταγόνες της βροχής, που κατέβαιναν σαν κύματα στα πόδια της∙ και δυο ασημένια φτερά στην πλάτη. Ήταν η νεράιδα της βροχής. Όταν ήθελε να αλλάξει τον καιρό, έκρυβε τον ήλιο με το φόρεμά της και έριχνε βροχή παντού. Χαιρόταν τότε και τραγουδούσε “Βρέχει, βρέχει, βρέχει κι όλος ο κόσμος τρέχει”.

    Στους ανθρώπους όμως δεν άρεσε καθόλου η βροχή και διαμαρτύρονταν. Η νεράιδα αναρωτιόταν: “Γιατί αγαπούν μόνο τον ήλιο, ενώ και εγώ είμαι τόσο χρήσιμη;” Θύμωσε. Θέλησε να τους δείξει τη δύναμή της. Θα ρίχνει βροχή με διαφορετικό χρώμα κάθε φορά, μπερδεύοντας τους ανθρώπους. Όλα άρχισαν να βάφονται. Και τότε ήταν η σειρά του ήλιου να συνεργαστεί μαζί της για να φέρει ξανά την ισορροπία.

    Εστιάζοντας

    Για τα χρώματα και τη δύναμή τους, για τη συνεργασία και την αντίστοιχη δική της δύναμη, για τη σημασία και την καθοριστική ύπαρξη του ήλιου και του νερού/βροχής, θεμελιωδών και κινητήριων μοχλών της ζωής ολάκερης. Για την ολότητα της φύσης, καθώς το ένα στοιχείο συμπληρώνει το άλλο. Για τους ανθρώπους που αποκαλούν παλιόκαιρο μια βροχή επειδή οι πόλεις που έφτιαξαν είναι χτισμένες πάνω σε ρέματα και παλιά ποτάμια. Για τη διαχείριση των συναισθημάτων, της λύπης, του θυμού, του αισθήματος της αδικίας, της ενσυναίσθησης. Ο παραμυθένιος λόγος της Ελισάβετ Τάρη παραπέμπει στον παραδοσιακό τρόπο αφήγησης των παραμυθιών, δίχως να βάζει περιττά πλουμπίδια για να εντυπωσιάσει. Το μοτίβο του δυσαρεστημένου από κάποια αδικία που εκδικείται την ανθρωπότητα ή μια πολιτεία έχει παίξει στα βιβλία για παιδιά, δίχως πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα. Εδώ, ωστόσο, έχουμε μια στιβαρή, στρωτή, δουλεμένη αφήγηση που οδηγεί το παραμύθι στην πραγματικότητα και αντίστροφα. Στο τέλος, έχουμε ένα πραγματικό πείραμα της ίδιας της φύσης ως αποτέλεσμα μιας αγαστής συνεργασίας.

    Εδώ έχουμε μια ισορροπημένη ιστορία που έχει την τύχη να στέκεται δίπλα σε μια εκπληκτική εικονογράφηση, αυτή της Κατερίνας Βερούτσου, η οποία χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και έξοχες πραγματικά ματιέρες, δημιουργεί ολοσέλιδους πίνακες ζωγραφικής, αληθινά ταξίδια του βλέμματος, καλαίσθητα. Οι μορφές, τα αντικείμενα, οι αφαιρετικές διατάξεις και τοποθετήσεις, οι υπαινικτικές αποτυπώσεις, οι μη συμπαγείς χρωματισμοί, το παιχνίδι με το λευκό φόντο. Όλα δουλεύουν με έναν πολυεπίπεδο τρόπο αγγίζοντας αναμφίβολα διηλικιακό κοινό (* σχόλιο για την εικονογράφηση Απόστολος Πάππος).

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διάπλους.

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Η νεράιδα της βροχής
    Συγγραφέας:

    Ελισάβετ Τάρη

    Εικονογράφος:

    Κατερίνα Βερούτσου

    Εκδόσεις:

    Διάπλους, 2023

    Μουσική:

    Τατιάνα Ζωγράφου

    Σελίδες:

    32

    Μέγεθος:

    21 Χ 29

    ISBN:

    978-618-5545-14-7

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular