More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ νύχτα της μπανανόφλουδας, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Ράνια Βαρβάκη)

    Η νύχτα της μπανανόφλουδας, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Ράνια Βαρβάκη)

    i_nixta_tis_mpananofloudas_cover

    Ήταν ένα συνηθισμένο μεσημέρι, όταν η ηρωίδα, ένα συνηθισμένο κορίτσι γύριζε από το σχολείο. Πεινασμένη καθώς ήταν, έφαγε μια γινωμένη μπανάνα κι έπειτα πέταξε τη μπανανόφλουδα στο δρόμο. Γυρίζοντας στο σπίτι της η μικρή Άννα, άρχισε να σκέφτεται τις αμέτρητες καταστροφές που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή της η πράξη. Κι έτσι αρχίζει ένα παιχνίδι του μυαλού με πάμπολλες παραλλαγές και υποθέσεις για το ποιος μπορεί να πατήσει τη μπανανόφλουδα, αλλά πάντα με καταστροφικές συνέπειες. Μήπως την πατήσει ένας ροδαλός ζαχαροπλάστης ο οποίος κουβαλά μια πελώρια λαχταριστή τούρτα; H πτώση του θα προκαλέσει ένα γλυκό ντόμινο καθώς θα συμπαρασύρει τους βοηθούς του με όλα τα γλυκίσματα που κουβαλούν. Μπορεί βέβαια τη μπανανόφλουδα να την πατήσει ένας στρατηγός. Τη συνέχεια μπορείτε να την υποθέσετε. Πέντε ολόκληρα τάγματα θα υποστούν κατάγματα, αφήστε που θα βρεθούν αλλού τα σπαθιά, αλλού τα γαλόνια, αλλού οι σάλπιγγες κι αλλού τα τρομπόνια. Ακολουθούν ανάλογες μικρές ιστορίες με νύφες και διευθυντές τσίρκων και απίθανες πτώσεις. Η Άννα τότε αρχίζει να σκέπτεται και τη δική της τιμωρία για την τόση της αμυαλοσύνη και απερισκεψία. Παρόλο που έχει ήδη νυχτώσει, αποφασίζει να βρει την μπανανόφλουδα και να την μαζέψει και τον πανικό να αποτρέψει. Όταν φτάνει στον προορισμό της βλέπει κόσμο μαζεμένο. Φαντάζεται έτσι ότι έφτασε πολύ αργά και δεν πρόλαβε να σταματήσει τον σαματά. Αντί όμως να δεχτεί την τιμωρία που πιστεύει άλλωστε ότι της αξίζει, δέχεται επαίνους, χειροκροτήματα κι επευφημίες. Τι μπορεί να έχει συμβεί θα το μάθετε διαβάζοντας την υπόλοιπη ιστορία, αν δεν έχετε βέβαια, ήδη διαβάσει ένα από τα 7000 αντίτυπα της νέας ή κάποιο της παλαιότερης έκδοσης.

    Η νύχτα της μπανανόφλουδας είναι μια ακόμα έμμετρη ιστορία όπως και οι υπόλοιπες της σειράς Παραμύθια Ντορεμίθια γεμάτη χιούμορ και ανατροπές από εκείνες που αρέσουν στους μικρούς αναγνώστες και που ξέρει καλά να δημιουργεί ο Ευγένιος Τριβιζάς. Σίγουρα όλοι οι αναγνώστες ταυτιζόμαστε με τη μικρή ηρωίδα καθώς δεν μπορεί, σε κάποια στιγμή της ζωής μας, άλλος λίγο, άλλος περισσότερο να μην έχουμε τυραννηθεί από ανάλογες υποθετικές σκέψεις για τις συνέπειες μιας απερίσκεπτης πράξης μας. Μια μπανανόφλουδα στο μυαλό της Άννας γίνεται αφορμή για να προκληθούν άπειρες καταστροφές. Και πραγματικά, κάποιος την πατάει και πέφτει. Μόνο που… ουδέν κακόν αμιγές καλού. Αυτό που μας αρέσει σε αυτή την ιστορία και προφανώς και σε πολλούς ακόμα αναγνώστες, είναι ότι μπορεί να σταθεί αφορμή για αμέτρητες υποθέσεις από τα παιδικά μυαλουδάκια σχετικά με τις συνέπειες του πατήματος της μπανανόφλουδας. Εν ολίγοις να σταθεί αφορμή για αμέτρητα διασκεδαστικά παιχνίδια του μυαλού, της γλώσσας και της φαντασίας. Η εικονογράφηση της Ράνιας Βαρβάκη πολύχρωμη και ζωντανή ακολουθεί πιστά το κείμενο τόσο στην αποτύπωση της τάξης, όσο και του χάους! Ο σχεδιασμός του εξώφυλλου, όπως και των υπόλοιπων εξώφυλλων της σειράς, ανήκει στον αγαπημένο Αλέξη Κυριτσόπουλο.
    Καλές αναγνώσεις και προσέξτε που πετάτε τις μπανανόφλουδές σας!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η νύχτα της μπανανόφλουδας
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη
    Σειρά: Παραμύθια Ντορεμίθια
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2012
    Σελίδες: 84
    Μέγεθος: 20 Χ 28
    ISBN:
    978-960-501-738-5

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular